Bolvadin Müzesi

Müze Etnografya Müzesi Arkeoloji Müzesi

(Bolvadin, Afyonkarahisar, 1987 - )

Afyonkarahisar’ın 60 kilometre doğusunda bulunan Bolvadin ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Dönemin Belediye başkanı Etem Kelekçi’nin çabalarıyla mülkiyeti belediyeye ait olan Belediye Sineması binası yeniden düzenlenerek 1987 yılında müze olarak hizmete girdi. Müzede Eski Tunç Çağı’ndan günümüze kadar tarihlenen ve Bolvadin merkez ve köylerinden toplanan eserlerin yanı sıra Bolvadin’in gelenek ve göreneklerini yansıtan etnografik eserler de sergilenmektedir. Müzede bulunan eserlerin önemli kısmı, dönemin Bolvadin Lisesi müdürü Muharrem Bayar’ın çabasıyla öncelikle okul bahçesinde toplanarak ve açılışının ardından müzeye taşınan eserlerden oluşmaktadır. Bolvadin müzesi hem arkeolojik hem de etnografik eserlerin yer aldığı karma bir müzedir.

Bolvadin Müzesi iki katlı bir yapıdır. Giriş katında Bolvadin yöresi oturma odası, gelin odası, 200 kişilik konferans salonu ve teşhir salonu; üst katta ise yine teşhir salonu ve kütüphane bulunmaktadır. Müzenin 687 metrekare kapalı ve 232 metrekare açık alanı vardır. Müzede arkeolojik, etnografik, sikke ve arşiv vesikası olmak üzere toplam 990 eser vardır. Bu eserlerin 279’u arkeolojik, 659’u etnografik ve 52 tanesi sikkedir.

Müzede Eski Tunç Çağı’na ait ağırşaklar, Roma dönemine ait pişmiş topraktan kandiller, dokuma ağırlıkları, lydionlar, unguentariumlar, figürin parçaları ve testiler sergilenmektedir. Ayrıca mermerden yapılan idoller, heykel parçaları, adak taşı, sütun başlıkları ve mimari yapı elemanları, bronzdan yapılmış ok uçları, Bizans dönemine ait bilezik ve yüzükler vardır. Müzenin bahçe kısmında Roma ve Bizans lahit parçaları ve steller yer almaktadır. Müzede Frigya tipi kapı tarzı mezar stellerinin yanı sıra Osmanlı mezar taşları da sergilenmektedir.

Müzedeki eserlerin yaklaşık olarak üçte ikilik kısmını etnografik eserler oluşturmaktadır. Bolvadin ilçesine özgü haşhaş üretimi ve kullanımına özgü eserler ile Eber Gölü yöresine has kamıştan hasır işçiliğine ilişkin malzeme ve fotoğraflar müzede sergilenmektedir. Kavaflık, koşumculuk, marangozluk, berberlik, çiftçilik, demircilik gibi mesleklere ait malzemeler müzede görülebilmektedir. Aynı zamanda müzede pekmez imalathanesi malzemeleri, kaymak imalat malzemeleri ile mamullerinin figürleri sergilenmektedir. Osmanlı dönemine ait örtüler, dönemin moda anlayışını yansıtan başörtüsü, yelek, şalvar ve gömleklerin yanı sıra ev döşemesinde kullanılan kırlentler, bohçalar, ocak örtüleri vardır. Tüfekler, çakmaklı piştovlar, tabancalar ve Osmanlı dönemine ait pirinç malzemeden mühürler yer almaktadır. Dokuma heybeler ve kilimler, ibrik, leğen, sancak, kahve değirmeni, gaz ocağı, üç ayak (sac ayağı), çatal ve kaşık gibi mutfak gereçlerine de müzede yer verilmektedir. Etnografik eserler içinde on iki adet Kuran ve değerli belgelerden oluşan arşiv vardır. Bunların içerisinde üç adet Kuran el yazmasıdır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait sikkeler de müzede yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü. (2019). Bolvadin Müzesi, http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR-43983/afyon---bolvadin-muzesi.html, (Erişim tarihi: 10.07.2019); Afyon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Bolvadin Belediye Müzesi, https://afyon.ktb.gov.tr/TR-63477/muzeler.html, (Erişim tarihi: 13.12.2019); Afyon Müzesi Arşivi. (2019). Özel Müze Denetim Raporu ve Müze Envanteri.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Afyon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Bolvadin Belediye Müzesi, https://afyon.ktb.gov.tr/TR-63477/muzeler.html, (Erişim tarihi: 13.12.2019).