Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm Fakültesi

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program

(Bolu, 2019 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Yonca Nilay BAŞ (2021) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Asım SALDAMLI (2021) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Bolu Turizm Fakültesi, 2010 yılında Bolu Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak kurulmuş olup, 2019 yılından itibaren eğitim öğretime Turizm Fakültesi olarak devam etmektedir.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm Fakültesinin temel amacı, akademik ve sektörel tecrübesi, yetkin akademik kadrosu ile ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren, turizm işletmelerinde istihdam edilen mezun oranı en yüksek fakülte olmak ve turizm alanında ihtiyaç duyulan nitelikli kadronun yetişmesine katkıda bulunmaktır.

Bu temel amaç doğrultusunda fakültenin misyonu, ülke turizmine, ekonomik ve sosyal yaşamına değer katacak nitelikli ve profesyonel insan kaynağını yetiştirmek ve geliştirmek; bu kaynağı kullanarak bilimsel ve teknolojik yenilikleri küresel boyutta takip etmek, ürettiği bilgileri sadece teknik anlamda uygulamak değil, bilimsel anlamda da değişen dünyaya ve yaşadığı topluma etik kurallarından ödün vermeden aktarmaktır.

Turizm Fakültesinin vizyonu, akademik ve özel sektör deneyimi, zengin akademik kadrosu ile turizm sektöründe istihdam edilen mezun oranı en yüksek fakülte olmak ve turizm alanında nitelikli akademik kadronun yetişmesine katkıda bulunan öncü kurumlardan biri olmaktır.

Fakülte bünyesinde “Gastronomi ve Mutfak Sanatları”, “Turizm İşletmeciliği” “Turizm Rehberliği” ve “Rekreasyon Yönetimi” bölümleri yer almaktadır.

Sektör temsilcileri ve alanında uzman akademisyenlerden oluşan danışma kurulunun görüşleri doğrultusunda 7+1 şeklinde tasarlanan eğitim programları yoğun İngilizce ve ikinci yabancı dil seçenekleri ile desteklenmektedir. Uygulanan 7+1 eğitim planı ile mezuniyet aşamasına yaklaşan öğrencilerin iş başında mesleki uygulama dersi kapsamında sektörel bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve profesyonel iş hayatına hazırlanması amaçlanmakta; bu amaç doğrultusunda yurtiçi ve yurtdışı sektörel iş birlikleri ile öğrencilere nitelikli bir iş deneyimi fırsatı sunulmaktadır.

2012 yılında kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, eğitim-öğretim faaliyetlerini Mengen'de sürdürmektedir. Programın eğitim dili Türkçedir. Dört yıllık lisans eğitimi veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, multidisipliner bir eğitim ve öğretim anlayışı gözeterek uygulama ve teorik bilgileri içeren dersleri sunan mesleki ve akademik ağırlıklı bir bölümdür. Bölüm, Türk yemek kültürünü dünyaya tanıtacak bilgi ve donanıma sahip nitelikte şefler ve yiyecek-içecek işletmecileri, akademik beceri düzeyi yüksek mezunlarla, gastronomi alanında üniversiteyi marka haline getirmeyi amaçlamaktadır.

Fakülte bünyesinde yer alan Turizm İşletmeciliği Bölümü, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamış olup, faaliyetlerini Gölköy Kampüsünde sürdürmektedir.

Turizm Fakültesi bölümlerinden biri olan Turizm Rehberliği Bölümünün amacı, bilimsel ve kaliteli bir eğitim-öğretim sağlayarak öğrencilerin profesyonel turist rehberliği yapacak donanımla yetişmelerini sağlamaktır. Bununla birlikte turizm sektörü için nitelikli yönetici adayları yetiştirilmesi ve öğrencilerin özel olarak bölgesel düzeyde rehberlik hizmetlerini sağlayabilmesi de amaçlanmaktadır.

Turizm Rehberliği Bölümü 2019-2020 eğitim-öğretim yılında eğitime başlamıştır. Konferans, seminer, söyleşi gibi sektörel etkinleriyle, doğal ve çevresel sorumluluk çalışmalarıyla, sosyal farkındalık projeleriyle bölgesel, ulusal ve uluslararası kazanımlar sağlamaktadır. Bolu'da Gölköy kampüsündeki Turizm Fakültesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren bölüm, öğrencilerin akademik, bilişsel ve mesleki becerini geliştirerek nitelikli ve rekabetçi turist rehberleri yetiştirmek vizyonuyla çalışmalarını gerçekleştirmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://turizm.ibu.edu.tr/, (Erişim tarihi: 30.04.2021).

2 / 2

Öğretim faaliyetlerine Yüksekokul olarak başlayan birim daha sonra fakülte statüsü kazandı. Bolu Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlı olarak 2809 sayılı kanuna eklenen ek madde 16 ile 01.02.2010 tarih ve 2010/103 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki ile kurulmuş olup, Resmî Gazete’de 25.01.2019 tarihinde yayınlanan 669 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu tarihten itibaren Turizm Fakültesi olarak eğitim öğretime devam etmektedir.

Fakülte bünyesinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ve Rekreasyon Yönetimi olmak üzere dört bölümün açılması Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onay aldı. Fakülte eğitim-öğretim faaliyetlerini Bolu Merkez Gölköy Kampusu’nde sürdürmektedir.

Fakülte bünyesinde faaliyete geçen ilk bölüm Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü oldu. Bölüm, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında ek kontenjanla kayıtlanan 41 öğrencisi ile eğitime başlamış olup, 2016 senesinde ilk mezunlarını verdi. Turizm Fakültesi’nde faaliyete geçen diğer bölümler Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümleridir. Turizm İşletmeciliği Bölümü, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında birinci ve ikinci öğretime kayıtlanan öğrencisi ile eğitime başladı. Turizm Rehberliği Bölümü ise, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında eğitime başladı. Fakülte bünyesinde ayrıca Gastronomi ve Mutfak Sanatları tezli yüksek lisans ve Turizm İşletmeciliği tezli yüksek lisans programlarında öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir.

Misyonu (öz görevi); bilgi edinmeye ve gelişmeye açık, farklı kültürlere saygılı ve özgün karakterli bireyler yetiştirmek bilinciyle ülke turizmine, ekonomik ve sosyal yaşamına değer katacak nitelikli insan kaynağını yetiştirmek ve geliştirmek; bu kaynağı kullanarak bilimsel ve teknolojik yenilikleri küresel boyutta izlemek, ürettiği bilgileri sadece teknik anlamda uygulamak değil, bilimsel anlamda da değişen dünyaya ve yaşadığı topluma güvenilir ve etik kurallarından ödün vermeden aktarmaktır.

Vizyonu; akademik ve reel sektör deneyimi zengin akademik kadrosu ile turizm sektöründe istihdam edilen mezun oranı en yüksek fakülte olmak ve turizm alanında nitelikli akademik kadronun yetişmesine katkıda bulunan öncü kurumlardan biri olmaktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm Fakültesi, (2021). Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm Fakültesi 2020 Faaliyet Raporu.