Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları

(Bolu, 2015 - )

Üniversitenin turizm fakültesinde bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün devamı olarak Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans düzeyinde lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetini sürdüren; öğrencinin kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın normalde dört, en fazla ise altı yarıyılda tamamlanan bir programdır.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı Başkanlığı; 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'na göre 1993 yılında kurulmuş olan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nun bünyesinde 2015 yılında kuruldu. Kurum beyanına göre program, temelde yiyecek içecek ve turizm alanında güncel ve evrensel bilgi birikimine destek sağlayacak bir eğitim planına sahiptir. Temel amacın alana ilişkin disiplinler arası bilginin bütün yönleriyle özümsenmesini sağlamak; öğrencilere, turizm ve gastronomi alanında güçlü bir akademik bilgi birikimi, araştırma ve problem çözme becerileri kazandırmaktır. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, Türk mutfağı, uluslararası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmak olduğu da ayrıca beyan edilmektedir.

Programa kabul koşulları, Türk ve yabancı uyruklu öğrenciler için yüksek lisans programına genel kabul koşullarını taşımakta, herhangi özel bir kabul koşulu içermemektedir. Programın başarı ve yeterlilik koşullarına göre ise, program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşmaktadır. Seminer dersi ve tez çalışması yerel/kurumsal olarak kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrencinin toplam 60 AKTS (ECTS) kredisinden az olmamak koşuluyla, gösterilen derslerden en az yedi ders, bir seminer dersi ve uzmanlık alan dersi alması; aldığı tüm derslerden en az YT, CC ya da bunun üzerinde not alması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması, 120 AKTS’yi tamamlaması; genel not ortalamasının en az 75 olması gerekmektedir. Programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre sonunda genel not ortalaması 100 üzerinden 75’in altında olan; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. Ders yükümlülüklerini, tez çalışmasını tamamlayan, genel not ortalaması 100 üzerinden 85 ve üzeri olan öğrenciler süresinden daha önce mezun olabilirler. Öğrenci, derslerini başarıyla tamamladıktan sonra alanında özgün bir tez konusu seçmek, belirli bir teoriyi yeni bir alana uygulamak ya da literatüre katkı sağlayan özgün bir tez çalışması hazırlamak ve bu çalışmayı tez jürisinin önünde savunmak zorundadır. Tüm bu koşulları sağlayan öğrenci programdan mezun edilerek Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalında Yüksek Lisans derecesi ve diploması alırlar.

Mezunlar öğrenciler konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında, bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde üst kademe mutfak yöneticisi olarak ve üniversitelerde araştırmacı/öğretim elemanı olarak çalışabilecekleri gibi kendi yiyecek içecek işletmelerini de kurabilirler. Programını başarı ile tamamlayan mezunlar ayrıca ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarda doktora programlarına başvurabilirler.

Programın dili, Türkçe'dir. Programda günümüzde bir doçent doktor, iki doktor öğretim üyesi, iki öğretim görevlisi ve bir araştırma görevlisi görev yapmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, http://lisansustu.ibu.edu.tr/, (Erişim tarihi: 10. 01. 2021); Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm Fakültesi, http://turizm.ibu.edu.tr/, (Erişim tarihi: 10. 01. 2021); Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, http://www.ibu.edu.tr/tr, (Erişim tarihi: 10. 01. 2021).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi. (t.y.). AKTS Bilgi Kataloğu, http://bologna.ibu.edu.tr/akts/indexakts.php?&id=157&lang=tr-TR, (Erişim tarihi: 10. 01. 2021).