Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları

(İstanbul, 2012 - )

Beykent Üniversitesi, Âdem Çelik-Beykent Eğitim Vakfı tarafından 09.07.1997 tarihinde 4282 sayılı kanunla, kamu tüzel kişiliğe sahip bir vakıf üniversitesi olarak kuruldu. Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Beykent Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nun bünyesinde Beylikdüzü yerleşkesinde öğrenime başladı (2012). 2018-2019 öğretim yılından itibaren Güzel Sanatlar Fakültesi'nin bünyesinde öğrenime devam etmektedir.

Kuruluş amacı, sektörel becerilere ve akademik bilgilere sahip, dünya mutfaklarını, mutfak tasarımını, işleyişini ve yönetimini incelikleriyle bilen, yiyecek-içecek alanında yöneticilik vasfına ve bilgisine sahip, yaratıcı, gözlemleyici, üretken ve sorunlara çözüm üretebilen lider şefler ve yöneticiler yetiştirmektir. Öğrenim süresi dört yıldır. Disiplinlerarası öğretim anlayışıyla teorik ve uygulamalı bilgileri sentez halinde sunan mesleki ve akademik bir bölüm olma özelliğine sahiptir. Eğitim dili Türkçedir. İngilizce hazırlık programı isteğe bağlıdır. Öğrenci seçme sınavlarında sözel bölümüyle öğrenci almaktadır.

Erasmus ve Farabi öğrenci değişim programı kapsamında öğrencilere yurtiçinde ve yurtdışında bölümle ilgili üniversitelerde bir yarıyıl veya bir yıl öğrenim görme imkânı sunmaktadır. Bu bölümde, Türk Mutfağı (I ve II), Dünya Mutfakları (I ve II), Yemek Pişirme Teknikleri (I ve II), Unlu Mamul Üretimi, Tarif Geliştirme, Sunum Teknikleri, Pasta ve Tatlı Üretimi dersleri hem teorik hem de uygulamalı olarak öğrencilere öğretilmektedir. Öğrencilerin el becerilerini geliştirmek amacıyla tam donanımlı profesyonel uygulama mutfağı bulunmaktadır. Bununla birlikte, insan sağlığının korunması ve sağlıklı ve güvenli gıdaların hazırlanması için öğrencilere gıda hijyeni, gıda teknolojisi, gıda katkı maddeleri ve gıda toksikolojisi dersleri teori olarak verilmektedir. Girişimciliği ön plana çıkaran ve öğrencilerde sorumluluk duygusunu geliştiren genel işletme, turizm işletmeleri muhasebesi, restoran yönetimi ve işletmeciliği, yiyecek ve içecek maliyet kontrolü ve hizmet sektöründe insan kaynakları yönetimi dersleri hakkında öğrenim verilmektedir. Ayrıca, öğrencilere bilgi teknolojileri kullanımı, örgütsel davranış, mutfak yönetimi ve tasarımı, yemek sosyolojisi ve antropolojisi, turizm endüstrisine giriş, modernite ve tüketim toplumu, gıda mevzuatı, küreselleşme ve genel iletişim dersleri verilmektedir.

Öğrenciler, sekizinci dönemde restoranlara, yiyecek üreten işletmelere, otellere, tatil köylerine, büyük yiyecek-içecek işletmelerine gönderilerek zorunlu staj yapmaktadır. Bununla birlikte, öğrenciler dört yıllık süre boyunca seminerlere, söyleşilere ve gezilere katılarak bölüm hakkında bilgi ve deneyim kazanmaktadır. Ayrıca, dördüncü sınıfın son döneminde mezuniyet projesi dersini alarak öğrenimlerini tamamlamaktadır. Mezun öğrenciler, öğrenim sonrasında; gastronomi uzmanı, şef, yemek fotoğrafçılığı-stilistliği, gastronomi yazarlığı, gurme, catering işletmecisi, akademisyen unvanlarını alabilmektedirler.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2809.pdf, (Erişim tarihi: 10.01.2020); https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=200790375, (Erişim tarihi: 08.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://gsf.beykent.edu.tr/bolumler/gastronomi-ve-mutfak-sanatlari/bolum-mesaji, (Erişim tarihi: 08.01.2020).