Barut Otelcilik

Konaklama Tesisi Otel

(Antalya, 1971- )

Barut Otelcilik’in ilk adımı, grubun ilk oteli olan Athena Otel’in 1971 yılında Ali İhsan Barut tarafından yapımı ve inşaatının finanse edilmesiyle atıldı. Antalya’nın önemli turizm bölgelerinden biri olan Side’de 36 oda ile hizmete açılmasının ardından, 1974 yılında Athena Otel’in adı Cennet Otel olarak yenilenerek; tesisin oda kapasitesi 120’ye çıkarıldı. Cennet Otel, açılışında dönemin maceraperest turistlerine ve Anadolu gruplarına misafirperverlik sundu. Türk sinemasının Antalya’yı keşfiyle birlikte; Kadir İnanır, Fikret Hakan, Salih Güney, Perihan Savaş, İbrahim Tatlıses, Cüneyt Arkın gibi birçok Yeşilçam yıldızını ağırladı. Türk turizminin hızla geliştiği altın yıllarında Barut Otelleri’nin ikincisi olan Acanthus, 1987 yılında, yine Side’de, Cennet Otel’in yanına açıldı. Daha sonraki yıllarda Türk turizmine kitlesel hareketlerin ivme kazandırmasıyla birlikte 1990 yılında Barut Hemera açıldı. Barut Otellerinin kurumsallaşmaya başlamasıyla, zincirlerine 11 otel daha katıldı. 1996 yılında Barut Arum, 2005 yılında Barut Lara, 2007 yılında Barut Sunwig Side Beach, 2013 yılında TUI Sensatori Resort Barut Sorgun, TUI Sensimar Barut Andız ve Barut Kemer, 2014 yılında Akra ve Akra V, 2015 yılında TUI Sensatori Resort Barut Fethiye ile grup büyümeye devam etti. 2018 yılında gruba ait dört otelin (Lara Barut Collection, Kemer Barut Collection, Acanthus & Cennet Barut Collection, Arum Barut Collection), daha şık ve zengin hizmet anlayışı sunacağı Collection konsepti duyuruldu. 2019 yılında The Residence at TUI Sensatori Barut Fethiye ile büyümeye devam eden grup, Fethiye’deki ikinci, toplamda on üçüncü otelini açtı. Barut Otelcilik bünyesinde bulunan otellerin; verdikleri hizmet anlayışı ile TUİ, Tripadvisor, Holidaycheck, Booking.com, Travelife Gold Sustainability in Tourism, Ben Swiss Club gibi birçok kuruluşun değer biçtiği yüzlerce ödülü bulunmaktadır. Barut Grubu yıllar sürecinde farklı segmentlerdeki turist tipolojilerine göre yatırımlarını sürdürdü.

Barut Oteller Grubu yalnızca otel yatırımları ile değil, sosyal sorumluluk projeleri ile de ön plana çıkmaktadır. Grup, doğduğu Side’de yer alan Antik Side’yi ihmal etmeyerek, kent için oldukça önemli yapıların restorasyonuna sponsor oldu ve Side’ye bir kent müzesi yaptırdı. Turizmcilerin gönüllü̈ kültür ve sanat elçisi olma misyonuna inanan Barut Otelcilik, bünyesinde bulundurduğu sanat koleksiyonunu Türkiye’de yer alan sanatçıların eserleriyle zenginleştirmektedir. Kendi bünyesindeki seralarda süs bitkileri üreterek, bu ürünleri müşterileriyle paylaşmaktadır. Akdeniz’e özgü narenciye ihtiyacının neredeyse tamamını, uzmanlar tarafından bakımı yapılan bahçelerinden sağlayan Barut Otelcilik, ihtiyacı olan mevsimlik süs bitkilerini yetiştirmek ve iç mekân peyzaj bitkilerinin gerekli bakımını yapmak için seralar kurmakta; bu seralarda dış mekanlarda kullanılan bazı bitki ve ağaç türlerinin de üretimini yapmaktadır. Grup, ayrıca sektörün ihtiyaçlarını karşılamak ve sürdürülebilir bir çevre için 2005 yılında kendi endüstriyel yıkama fabrikası Buket Yıkama’yı kurdu. 1971’de 36 odalı küçük bir otel olarak Side’de kurulan, bugün ise dört bin yatak kapasitesine ulaşan Türkiye’nin en eski turizm işletmelerinden biri olan Barut Otelleri, yüksek misafir memnuniyeti ile her yıl 350 bine yakın turistin konaklamasına imkân sağlamaktadır.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ertuğrul Koç, G. (2017). Ali Barut: Side’ye Hayat Veren Delikanlı. Barut Otelleri Armağanı. İstanbul: Karakış Basım Matbaa, Ambalaj ve Reklam San. Tic. Ltd.