Bar Personeli

Eğlence İşletmesi Bar İş ve Meslek Servis Görevlisi

Barda sunulacak olan soğuk veya sıcak içecekleri hazırlama, bunlara eşlik edecek atıştırmalık yiyecekleri hazırlama ve bunları müşterileri memnun edebilecek şekilde sunma bilgi ve becerisine sahip işgörenlerdir. Barın müşterilerin ilgisini çekecek şekilde düzenlenmesinden sorumludurlar.

Bar Süpervizörü: Otel işletmelerinde yiyecek-içecek müdürüne bağlı olarak çalışan barın yönetiminden ve denetiminden sorumlu olan kişidir. Orta kademe yönetici niteliğine sahip olup, barda sunumu yapılacak olan yiyecek ve içeceklerle, servis şekillerini belirler. Stok yönetiminden sorumludur, sunumu yapılacak olan içeceklerin ve diğer ürünlerin standart reçetelerini oluşturur. Bar personelinin çalışma saatlerini, izinlerini, puanlarını düzenleyen sorumlu yöneticidir. Çalışma alanında sohbet etme eğiliminde olan müşterileri profesyonel şekilde dinleyerek işletmenin müşterilerle iletişimine önemli katkı sağlayan personeldir. Bir diğer kritik görevi işletmedeki barlar arasındaki koordinasyonu sağlamaktır.

Bar Kaptanı: Bar süpervizörün yardımcısı pozisyonunda çalışan personeldir. Bar süpervizör bulunmadığı zamanlarda onun görevlerini üstlenir, barların koordineli olarak çalışmasını sağlar, yiyecek içecek departmanı bünyesinde sunum yapan barlarda kesintisiz hizmet verilmesini sağlar. Barların eğitim programını, personelin devam durumunu, çalışma şartlarını ve personelin kıyafetlerinin takibini yapmakla yükümlüdür.

Barmen: Barın üretim sorumlusu olarak çalışan personeldir. Bütün içecekleri ve barda sunulacak olan yiyecekleri hazırlamak ve servisini gerçekleştirmek barmenin sorumluluğundadır. Hiyerarşik yapıda bar kaptanı ve bar süpervizörüne bağlı olarak çalışır. Kendisine bağlı olarak çalışan daha alt kademedeki bar personelinin çalışma düzeni, stokların takibi, barın temizliği ve düzeni, misafirlerin karşılanması, siparişlerin alınması, hazırlanması ve sunulması barmenin görev tanımları arasında yer almaktadır. İş tanımının dışına çıkmadan müşteriyle iletişime geçmesi uygun bulunmaktadır.

Bar tender ve Barmaid: Genellikle sahnenin arkasında tanımına uygun olarak, müşterilerin gözü önünde olmayan ancak hizmetin tatmin edilebilir düzeyde olması adına performans gösteren erkek personele bar tender, kadın personele barmaid denir. Stok takibi, barın düzeni ve temizliği, depo hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi, barmene çalışmalarında destek verilmesi; bu anlamda, içeceklerin ve garnitürlerin hazırlanması görev tanımları arasında yer almaktadır.

Bar Garsonu ve Bar Hostesi: Bar bankosunun ön kısmında yer alan salonda görev yapan bar personelidir. Salon kısmı ile ilgili düzenlemeler, temizlik ve bakım hizmetleri ile salon kısmında yer alan masa ve sandalyelerde hizmet almak isteyen müşterilere servis yapan erkek personele bar garsonu, kadın personele bar hostesi adı verilir. Müşterilerin isteğine göre sunum sonunda hesap pusulasını hazırlatıp tahsil etme görevini de yerine getirebilirler.

Bar Komisi: Bar hiyerarşisinde en alt kademede yer alan, tecrübesi en az olan bar personelidir. İşi öğrenmek ve kendini geliştirmek eğilimi göstermesi beklendiğinden gayretinin ve nezaketinin en üst düzeyde olması beklenir. Barda zemin temizliği, şişe bakımı, bardakların ve diğer bar malzemelerinin temizliği, depodan malzemelerin taşınması, çöpün hijyenik şartlarda tahliyesi gibi temel sorumluluklarının yanında, üstlerinin kendisine talimat verdiği bütün görevleri yapmakla yükümlüdür.

Yararlanılan Kaynaklar

Yiyecek ve İçecek Servisi (2009). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Yayını; Gülal, M. (1996). Bar Yönetimi ve Restoran Operasyonları. Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi Yayınları; Gürel, M. ve Gürel, G. (1998). Servis ve Bar. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Basımevi; Yörükoğlu, İ. ve Yörükoğlu, M. A. (1998). Konaklama ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yılmaz, Y. (2006). Konaklama ve Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.