Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı

Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları

(Antalya, 2017 - )

2017-2018 güz yarıyılında kuruldu ve aynı yıl 10 öğrenci kontenjanıyla öğrenime başladı. Program Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalına bağlıdır. Program kapsamındaki dersler ilgili enstitünün bulunduğu Akdeniz Üniversitesi kampüsünde yürütülmektedir. Programın kurulduğu dönemdeki anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Bahattin Özdemir’dir.

Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı, 21 ulusal krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders ile tez çalışması raporu ve danışmanlık, uzmanlık alan dersi, seminer dersinden oluşmaktadır. Zorunlu dersler toplam kredinin yarısını geçmeyecek şekilde ilgili müfredatta düzenlendi. Ayrıca seminerlerle birlikte uygulamalı ve seçmeli derslerle önem verilmektedir. Programda bir eğitim-öğretim dönemi atmış AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredisinden az olmamak şartıyla toplam derslerin toplamının en az 120 AKTS olma zorunluluğu bulunmaktadır.

Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı genel anlamda üç temel disiplini bünyesinde barındırmaktadır. Bu disiplinler turizm, işletmecilik ve gastronomidir. Söz konusu üç ana disiplini destekleyecek nitelikteki disiplin araştırma yöntemleridir. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı, turizm formasyonu, işletmecilik formasyonu ve gastronomi meslek formasyonunu bütüncül bir bakış açısıyla ele alan bir eğitim vererek; Türk Mutfak Kültürünün sürdürülebilirliğine akademik açıdan katkı vermek, bu araştırmaları yapacak öğretim elemanları yetiştirmek, gastronomi alanındaki yenilikleri sürekli olarak takip etmek, turizm ve gastronomi sektörü ile sürekli eşgüdüm ve işbirliği içerisinde olmak, sektör talepleri doğrultusunda projeler geliştirmek, turizm işletmelerinde meydana gelen sorunların çözümüne katkı sağlamak, bölüm ile ilgili uluslararası ve ulusal alanda hem kuramsal hem de uygulamaya yönelik araştırma sonuçlarını ilgililerle paylaşmak ve bu maksatla bilgi üretimine katkı sağlamak, uluslararası ve ulusal alanda turizm eğitimi veren diğer eğitim kurumları ile işbirliği gerçekleştirerek, gerek öğretim elemanlarının bilgi seviyesini arttırmak gerekse öğrencilerin daha iyi yetişmesi amacıyla çalışmalarda bulunmayı amaçlamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yüksek Lisans Programı (2019). http://turizm.akdeniz.edu.tr/gastronomi-ve-mutfak-sanatlari-tezli-yuksek-lisans/, (Erişim tarihi: 10.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetmeliği. http://yazi.akdeniz.edu.tr/wp-content/uploads/2019/11/Lisans%C3%BCst%C3%BC-y%C 3%B6netmelik-tam-hali-resmi-gazeteden-sonraki-son-hali.docx, (Erişim tarihi: 13.07.2020).