50 Plus Oteller

Kavram Konaklama Tesisi Otel Üretim Yönetimi ve Pazarlama

50 Plus Oteller fikri ilk kez 1998 yılında Avusturya’da uygulamaya konuldu. 2001 yılında Almanya’da, 2004 yılında İtalya’da ve sonraki yıllarda İsviçre, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, İspanya’da bulunan oteller de 50 Plus sertifikasını almaya başladılar. Üç, dört ve beş yıldızlı oteller belirli standartları sağlayarak 50 Plus Oteller Sertifikası alabilmektedirler. Avrupa’nın çoğu ülkesinde kabul gören RAL Kalite Standartları Kurumu ile yapılan işbirliği sertifikanın oluşturulmasında etkili oldu. 2009 yılında 50 Plus Otelleri Topluluğuna İlişkin Yönetmelik kabul edilmiş ve Avusturya’da yürürlüğe girdi. 50 Plus oteller topluluğu yönetim kurulunun belirlediği komite, otellerin sahip olması gereken kriterleri denetlemektedir. Komite 99 kriterden oluşan standartlara göre denetim gerçekleştirmektedir. Standartlar, otel ekipmanları genel izlenim ve resepsiyon standartları ile ilgili 26 kriter, oda donanımı ile ilgili 26 kriter, yeme-içme ve konaklama ile ilgili 12 kriter, otelde servis ve destek hizmetler ile ilgili 18 kriter ve diğer grupta yer alan 17 kriter olmak üzere beş kategori altında toplanmaktadır. Ayrıca, oteller sahip olduğu imkanlar çerçevesinde rekabet ve pazarlama avantajı elde edebilmek için Doğa ve Yürüyüş, Wellness ve Spa, Kültür ve Gurme, Spor ve Aktivite konseptlerine göre de hizmet verebilmektedir. Oteller bu standartlar ile birlikte dört konseptten en az birinde hizmet verme kapasitesine sahip ise 50 Plus Oteller sertifikasını alabilmektedir.

XXI. yüzyıldaki en önemli demografik verilerden biri toplumun yaşlanmasındaki artıştır. Nüfus göstergeleri, gelecekte yaşlıların sayısında büyük bir artış olacağını, 2050 yılı itibariyle iki milyar insanın 60 yaş ve üzerinde olacağını ve dünya nüfusunun yüzde 22’sini oluşturacağını öngörmektedir. Toplumun yaşlanmasının demografik belirleyicileri arasında fertilitede (doğurganlık) ve mortalitede (ölüm oranı) azalma yer almaktadır. Demografideki ciddi eğilimler müşterilerin gerçek ihtiyaçlarının belirlenmesi konusunda aciliyetini arttırmakta ve bu şekilde çoğu otel işletmesi de sektörde belirli kesime hitap eden niş pazarlar oluşturmaktadır. Böylece Avrupa’da üçüncü yaş turizmi de 50 Plus Oteller için önemli bir niş pazar fırsatı olarak görülmektedir. Yeni bir yaşam devresine girmiş, yeterli zamana ve sosyal haklara sahip, hayatın tadını çıkarmayı isteyen bu kitleye üçüncü yaş turizmi ile birlikte yaşlı turizmi, senior turizm, best ager gibi isimler de verilebilmektedir. Literatürde araştırmacılar yapmış oldukları çalışmalarda yaşlı insanları sınıflandırmak için farklı yaş kriterlerini kullanabilmektedir. Bunlar; 50 yaş ve üzeri, 55 yaş ve üzeri, 60 yaş ve üzeri, 65-74 yaş aralığı olarak yapılan sınıflandırmalardır. İşletmeler niş pazar oluşturarak, daha geniş yaş grubunda rekabet eden rakiplerine göre daha etkin ve verimli bir şekilde hizmet verebilecektir. Ancak bunun için de üçüncü yaş grubunu motive edici unsurlar ve davranış yapıları araştırılmalı, ona uygun hizmetler geliştirilmeli ve sunulmalıdır. Otel işletmeleri açısından 50 Plus Otel standartları üçüncü yaş grubu turistlerin genel olarak ihtiyaçlarını karşılayabilecektir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akoğlan Kozak, M., Selçuk, O. ve Gürge, M. (2018). Otelcilikte Yeni Bir Yaklaşım 50 Plus Otelleri: Termal Otellerde Uygulanabilirliği. İçinde; Kozak, N., Kılıç, H., Kozak, M. ve Öztüren, A. (Editörler), IX. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi Bildiriler Kitabı (ss. 99-105). K.K.: Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi; Alén, E., Domínguez, T. ve Losada, N. (2012). New Opportunities For The Tourism Market: Senior Tourism And Accessible Tourism. İçinde; M. Kasimoglu (Editörler), Visions for Global Tourism Industry – Creating and Sustaining Competitive Strategies (ss. 139-166.ss.). Rijeka: Intech Europe; Gürsoy, Y. ve Göral, R. (2015). Konaklama İşletmelerinde Rekabet Stratejisi Olarak Üçüncü Yaş Grubuna Odaklanma ve “50+ Hotels” Standartları. İçinde; M. A. Çukurçayır, A. Başoda, Ş. Ünüvar, M. Sağır, M. Çiçekdağı ve S. Büyükipekçi (Ediçörler), l. Eurasia International Tourism Congress: Current lssues, Trends, and lndicators. Vol 1 (ss. 556-565). Konya; https://www.50plushotels.at/, (Erişim tarihi: 13.01.2021); Patterson, I.R. (2006). Growing Older: Tourism and Leisure Behaviour of Older Adults. MA, ABD: CABI Interational.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gürsoy, Y. (2016). 50+(Plus) Oteller. İçinde; E. Akgöz (Editör), Turizm Paradigmaları (ss. 141-166. ss.). Ankara: Detay Yayıncılık.