Zonguldak Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm ve Otel İşletmeciliği

(Zonguldak, 1976 - )

1976 yılında YAY-KUR’un Örgün Yüksek Öğretim Dairesi’ne bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan ve dokuz meslek yüksekokulundan biri olan Zonguldak Meslek Yüksekokulu, 1982 yılında Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne, 1992 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne ve 11. 04. 2012’den itibaren Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlandı.

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri, Elektronik ve Otomasyon, Mimarlık ve Şehir Planlama, İnşaat, Yönetim ve Organizasyon, Görsel ve İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı, Muhasebe ve Vergi, Madencilik ve Maden Çıkarma, Elektrik ve Enerji, Pazarlama Reklamcılık bölümleri ile 18 programı kapsayan Meslek Yüksekokulu, Kilimli Yerleşkesinde 2.195 öğrencisi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Zonguldak’ın ve ülkenin ihtiyaç duyduğu programları ile kendini yenilemekte olan Meslek Yüksekokulu, 38 akademik personeli ile eğitim sürecini yürütmektedir. Teorik ve uygulamaya dönük, turizm sektörünün tercih edilebilir ara eleman olması hususunda öğrencileri yetiştirmenin amaçlandığı Meslek Yüksekokulu’nda Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü 2004-2005 Eğitim Öğretim döneminde Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı ile açıldı. 2011-2012 eğitim-öğretim yılında da bölüm içerisinde gündüz ve ikinci öğretim olarak eğitim verecek Aşçılık Programı açıldı. Bu programlarda verilmekte olan eğitim, Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulu’nda sürdürülmektedir. Devrek Meslek Yüksekokulu’nda yer alan aşçılık programı incelendiğinde, 2012’den 2017 yılına kadar katılmış oldukları çeşitli yemek yarışması ve gastronomi festivallerinde elde ettikleri başarı, yarışmalarda kazandıkları derece ile gözlemlenmektedir.

Turizm başta olmak üzere ilgili sektörlerde de çalışabilecek kaliteli turizm ara elemanları ve aşçıların yetiştirilmesi hedeflenen ve sektörün ihtiyaçları ile değişen çevre koşullarına uyumlu olacak şekilde hazırlanan eğitim programları dört yarıyılı kapsamaktadır. Öğrencilerin çeşitli etkinliklerde görev almaları sağlanarak ilave uygulama imkanı da yaratılmaktadır. Aşçılık Programı öğrencilerinin uygulamalı dersleri için yapılan tam donanımlı mutfak atölyesi, 2014 yılında açılışı gerçekleştirilerek öğrencilerin kullanımına sunuldu.

Mezuniyet koşullarını yerine getiren Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunları otel, seyahat acentaları, havayolu firmaları, yiyecek içecek işletmeleri ve çeşitli organizasyon firmalarında, Aşçılık Programı mezunları da otel, yiyecek içecek işletmeleri, catering firmaları ve yemek üretim tesislerinde istihdam hakkına sahip olmaktadırlar.

Yararlanılan Kaynaklar

Devrek Meslek Yüksekokulu, Aşçılık programı, https://devrek.beun.edu.tr/programlar/ascilik.html, (Erişim tarihi: 26.12.2020); Devrek Meslek Yüksekokulu, Aşçılık uygulama mutfağı, https://devrek.beun.edu.tr/atolyeler-ve-laboratuvarlar/ascilik-uygulama-mutfagi.html, (Erişim tarihi: 26.12.2020); Zonguldak Meslek Yüksekokulu, Hakkımızda, https://zmyo.beun.edu.tr/zmyo/hakkimizda.html, (Erişim tarihi: 26.12.2020); Zonguldak Meslek Yüksekokulu, Turizm ve otel işletmeciliği, https://zmyo.beun.edu.tr/otel-lokanta-ve-ikram-hizmetleri/turizm-ve-otel-isletmeciligi.html, (Erişim tarihi: 26.12.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Zonguldak Meslek Yüksekokulu, Hakkımızda, https://zmyo.beun.edu.tr/zmyo/hakkimizda.html, (Erişim tarihi: 26.12.2020).