Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

16.04.2003 tarihinde ve 4848 sayılı yasa gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucu kuruldu. Misyonu, “İlin evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak yaşatmak ve tanıtmak, toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak ve Yozgat ilinin Türkiye turizminden alacağı payı artırmaktır.” Müdürlük, kendisine bağlı müze müdürlüğü, il halk kütüphanesi ve ilçe halk kütüphaneleri ile birlikte hizmet vermektedir. Müdürlüğün kültür envanterleri arasında Yozgat Müzesi ve Yozgat Arkeoloji Müzesi, yöre mutfağı (arap aşı, testi kebabı gibi), geleneksel halk oyunları (Darine Dariney, Madımak, Nalinim, Kunduralım, Aynalı, Tek Ayak, Üç Ayak, Cemo ve Yozgat Ağırlaması gibi), müzik aletleri (tambura, davul, tef ve divan gibi) ve maniler yer almaktadır. Çiğdem Şenliği, Nevruz Bayramı, Hıdırellez Kültür Şenliği, Yağmur Baba Yayla Şenliği, Bektaşlı Bahar Şenliği, Bozhöyük Bahar Şenliği ve Kazankaya Kültür ve Turizm Festivali ise Yozgat ilindeki etkinliklere örnek gösterilebilir.

Müdürlük tarafından Yozgat ili genelinde tanımlanmış turizm aktiviteleri ise termal turizmi (Yerköy Kaplıcaları, Akdağmadeni Karadikmen Ilıcaları ve Sorgun Kaplıcaları gibi ), inanç turizmi (Şeyhzade Ahmet Efendi Türbesi, Şah Sultan Hatun Türbesi, Çerkez Bey Türbesi ve Akdağmadeni Kilisesi gibi), kültür turizmi (Sarıkaya Hamamı gibi), doğa ve spor turizmi (Çamlık ve Kazankaya Kanyonu gibi), antik kentler (Büyüknefes Tavium antik kenti ve Kerkenes-Pteria antik kenti gibi), milli parklar (Yozgat Çamlığı), konaklar (Nizamoğlu Evi ve Karslıoğlu Konağı gibi) ve müzelerdir. Hattuşaş Turizm Merkezi ve Sarıkaya Kaplıcaları Termal Turizm Merkezleri ise, İl Müdürlüğünün turizm envanterinde yer alan çekim merkezleridir. Bu bağlamda, “Üstün evrensel değerlere sahip kültür mirasımızın, ulusal ve uluslararası sürdürülebilir korunma çabalarını başarı ile yöneten ve Yozgat ilini turizm alanında ilk sıralara taşıyan güçlü, saygın ve vazgeçilmez bir kurum olmak” vizyonu ile hareket etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

http://dosim.kulturturizm.gov.tr/, (Erişim tarihi: 24.12.2019); Şenol, F. (2000). Türkiye Turizm Coğrafyası. Ankara: Detay Yayıncılık; Oran Kalkınma Ajansı (2012). Yozgat Gezi Rehberi. Yozgat; https://yozgat.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 25.12.2019); Yurt Ansiklopedisi (1983). Tokat ile Zonguldak Arası, Ankara: Anadolu Yayıncılık; https://www.kulturportali.gov.tr, (Erişim tarihi: 23.12.2019).