Yedigöller Milli Parkı Kamp Alanı

Kamp-Kamping İşletmesi Kamping Doğal ve Kültürel Miras Ulusal Park

(Bolu, 1965 - )

1965 yılında milli park olarak ilan edildi. Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından işletmeciliği yapılan Yedigöller’de bir de özel işletme tarafından işletilen bungalov evler ve restoran kısmı bulunmaktadır.

Adından da anlaşılacağı üzere, yedi adet göl bulunmaktadır. Kuzeyden güneye doğru 1.500 metre mesafede yan yana Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak yedi göl vardır. Göllerin yanında milli park personelinin izinleri dahilinde uygun olan kısımlarda çadır kamp faaliyetleri yapılabilmektedir. Sakinliği, güzel manzaraları, farklı arazi şekilleri, doğa yürüyüşü yolları, şelaleleri, çeşitli cinste bitki ve ağaçlarla süslü yamaçlarıyla; piknik, dinlenme, fotoğraf çekme, spor yapma ve kamp kurma gibi rekreatif faaliyetler yapılmaktadır. Karavan kampı yapmak isteyenler ise otopark kısmında kamplarını yapabilmektedir. Karavanlar için elektrik sağlanmamaktadır.

Çok zengin flora ve fauna çeşitliliğine sahip olan Yedigöller, Türkiye’de kamp ve doğa sporları yapmak için en ideal noktalardan biridir. Yedigöller’de başlıca ağaç türleri ise kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak ağaçlarıdır. Porsuk gibi nesli azalmakta olan bitki türleri de mevcuttur. Yaban hayvanlarından ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşan ile kuşlardan yabani ördek, yabani güvercin ve keklik vardır. Milli park sahasında 100 üzerinde kuş türü tespit edilmiştir.

Milli park içinde bulunan 18 adet bungalov, 90 kişiye konaklama imkânı sunmaktadır. Bungalov evlerin yanı sıra restoran hizmeti de verilmektedir. 2015 yılından bu yana özel işletme tarafından işletilen bungalov evlerin gecelik konaklama ücreti sezona göre değişkenlik göstermektedir. Yedigöller’e kamp yapmak için veya günübirlik gezinti için gitmek isteyenler market alışverişini şehir merkezinden yapmalıdır. Yedigöller’de minik bir büfe ve restoran bulunmaktadır.

Yedigöller’de genel kullanım alanları olarak; erkek/kadın tuvalet, erkek/kadın mescit, minik büfe, restoran, piknik masaları, çardaklar, içme suyu için çeşmeler ve otopark mevcuttur. Çevre kirliliği bakımından ateş yakmanın yasak olduğu Yedigöller’de, ziyaretçiler yemeklerini hava karardığında kamp ocağında veya piknik tüpü kullanarak yapabilmektedir. Milli parklar yönetimi günübirlikçilerin ve kampçıların mangal yakmasını yasaklayarak böyle bir yönteme başvurmaktadır.

Her yıl birçok izcilik kulübü, doğa yürüyüşü grubu ve tur firması etkinlik düzenlemektedir. Doğayla iç içe geçirebileceğiniz ve şehrin gürültüsünden uzaklaşabileceğiniz doğal güzelliğe sahip olan Yedigöller, dış çekim fotoğrafçılarının da uğrak noktası olmuş durumdadır.

Bolu şehir merkezine 42 kilometre, Ankara’ya 227 kilometre ve İstanbul’a ise 306 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bolu Otogarı'ndan Yedigöller’e doğrudan servis veya minibüs bulunmamaktadır. Kendi aracı olmayanlar tur firmalarıyla veya araç kiralayarak ulaşabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

http://yedigoller.tabiat.gov.tr/, (Erişim tarihi: 09.02.2020); https://bolu.ktb.gov.tr/TR-70000/yedigoller-milli-parki.html, (Erişim tarihi: 09.02.2020); https://www.kampyerleri.org/bolu-yedigoller-milli-parki-kamp-alani/, (Erişim tarihi: 09.02.2020).