Yatak Kapasitesi

Dünya çapında önemli bir yere sahip olan ve hizmet endüstrisi içerisinde değerlendirilen turizm endüstrisinin bu denli önemli sektör haline gelmesinde, insanların turizme katılma isteği, seyahat çıkma arzusu, ülke ve bölgelerin sahip olduğu turistik çekicilikler, yaşanan teknolojik gelişmeler, ulaştırma sektöründe meydana gelen yenilikler, ücretli izin hakkı, farklı yerlerde konaklama isteği, boş zaman, turistik ürün ve hizmetleri elde etmede sağlanan ekonomik ve erken rezervasyon gibi avantajlar ile ulusal ve uluslararası turizm hareketlerinin artması ve gelişmesinde etkili oldu.

Çeşitli sebepler ile gidilen destinasyonda turistik tüketicilerin en çok dikkate aldığı unsurların konaklama ve yeme-içme olduğu bilinmektedir. Bölgedeki konaklama işletmelerinin tüketicilere sağladığı konaklama imkânları, hem gelir sağlamada hem de tüketici tatmini üzerinde etkili olmaktadır. Konaklama işletmelerinin bölümlerine bakıldığında, bir konaklama işletmesinde genel olarak en çok gelir getiren biriminin, room division yani odalar bölümü olduğu bilinmektedir. Odalar bölümü, genel olarak konaklama işletmesinin gelirlerinin yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Geriye kalan gelirler ise diğer satışlardan elde edilmektedir. Odalar bölümünün sağladığı gelir oranının yüksekliği dikkate alındığında, konaklama işletmelerinin sahip olduğu yatak kapasitesi ile elde edilen gelir arasında bir paralellik olduğu anlaşılmaktadır. Yatak kapasitenin belirlenmesinde ve doldurulmasında yararlanılan aracı ve doğrudan faaliyetler, odalar bölümünde istihdam edilen personel sayısı, üretim ve hazırlıkta kullanılan kaynaklar ve benzeri diğer unsurlar odalar bölümünün maliyetleri üzerinde etkili olmaktadır.

Yatak kapasitesinin her ülke ve/veya turistik destinasyon açısından yüksek olması, ilgili ülke ve bölgenin çok fazla turist ağırladığı veya turizmden yüksek gelir sağladığı anlamına gelmemektedir. Çünkü bu konudaki önemli olan ölçüt, mevcut yatak kapasitesinin ne kadar doldurulduğu, atıl durumda yatak kapasitesinin olmaması, doluluk oranlarının yüksek olması gibi etmenlerdir.

Yararlanılan Kaynaklar

Carey, K. (1989). Tourism Development in LCDs: Hotel Capacity Expansion with Reference to Barbados, World Development, 17(1): 59-67; İpar, M. S. ve Doğan, M. (2013). Destinasyonun Turist Açısından Önem-Memnuniyet Modeli ile Değerlendirilmesi: Edremit Üzerine Bir Uygulama, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(13): 129-154; Parte-Estaban, L. ve Alberca-Oliver, P. (2015). Determinants of Technical Efficiency in the Spanish Hotel Industry: Regional and Corporate Performance Factors, Current Issues in Tourism, 18(4): 391-411.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Akoğlan Kozak, M. (2016). Otellerde Yönetim. Ankara: Detay Yayıncılık; Zengin, B. (2006). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Yönetimi ve Önbüro Otomasyon Sistemleri. (B. Zengin, Editör). Sakarya: Değişim Yayınları.