Van Gölü’nün batısında yer alan Bitlis'in Tatvan ilçesine kadar sefer yapan bir ana hat trenidir. Van Gölü Ekspresi, tren yolculuğu yaparak Van’a ya da Bitlis’e gitmek isteyen turistler için yolculuk olanağı sunmaktadır. Son yıllarda son derece popüler hâle gelen Van Gölü Ekspresi yolcuların, gezginlerin ve profesyonel tur şirketlerinin çeşitli dönemlerde yaptıkları video çekimlerini, blog yazılarını çeşitli sosyal medya araçlarında paylaşmaları yoğun ilgi çekerek, taleplerin hızla yükselmesine neden oldu. Ana hat seferleri yapmakta olan Van Gölü Ekspres’in turistik olarak hizmet veren özel bir seferi henüz bulunmamaktadır.

İç Anadolu’dan başlayarak Doğu Anadolu’ya kadar uzanan Van Gölü Ekspres güzergâhı 1.245 kilometre olup yolculuk yaklaşık 24 saat sürmektedir. Bu uzun yolculukta doğanın farklı renklerini ve en güzel manzaralarını görebilmek için seyahat tarihini, mevsimini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Özellikle kış aylarında tercih edilen tren yolculuklarında karla kaplı dağlar, uçsuz bucaksız ovalar, göller izlenebilirken, ilkbahar ve güz aylarında ise doğayı eşsiz renk cümbüşü içinde seyretmek mümkünüdür.

Güzergâhı olan Ankara-Tatvan arasında 60 durak yer almaktadır. Güzergâh üzerinde bulunan Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Muş ise yolcular için alternatif destinasyonlar olarak düşünülebilir. Ankara’dan Salı ve Pazar günleri, Tatvan’dan ise Salı ve Perşembe günleri olmak üzere haftada iki kez hareket etmektedir. Van ve Bitlis çevresinde vakit geçirmek ve tren yolculuğu ile tekrar dönmek isteyen ziyaretçiler için salı gidiş-dönüş şeklinde seyahat planlamalarını yapmaları önerilebilir. Ayrıca Van’dan havayolu ile dönüş mümkündür. Tren bileti temini için Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları gişe-internet ve çağrı merkezi satış kanalları 30 gün öncesinden bilet satışına başlamaktadır. Bilet ücretleri bu bağlantılardan öğrenilebilmektedir.

Yolcular Tatvan’dan Van’a karayolu ya da feribotla geçebilmektedir. Tatvan-Van arasındaki ulaşım, karayolu ile yaklaşık iki saat, feribotla ise dört saatte gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra Tatvan-Bitlis arası yolculuk yapmak isteyenler için minibüsler ile ulaşım sağlanmaktadır ve uzaklık 25 kilometre civarındadır. Van Gölü Ekspresi, 300 kişi taşıma kapasitesine sahiptir. Dört pulman, bir yemekli, bir kuşetli ve bir yataklı olmak üzere yedi vagondan oluşmaktadır.

Pulman vagonların her birinde 60 yolcu seyahat edebilmektedir. Yolcular için ergonomik olarak tasarlanmış oldukça konforlu ve rahat koltuklardan oluşan bu vagonda seyahat etmek diğer seçenekler içinde daha ekonomiktir. Pulman koltuklar yolcuların konfor ve güvenliği göz önüne alınarak 2+1 sistemi ile düzenlidir. Koltuklar geriye yatırılabilen, ergonomik tasarımlıdır. Ancak klasik bir tren yolculuğu şeklinde oturma düzeni içinde yolculuk etmek gerekmektedir. Bazı koltukların arasında masalar olduğu gibi aynı zamanda koltuk yanlarında katlanabilir masalar yer almaktadır. Bagaj alanlarına ve başüstü raflara yolcular eşyalarını yerleştirebilmektedir. Bazı koltukların kenarlarında ortak kullanma için elektrik prizleri bulunmaktadır. Vagonun iki tarafında alafranga ve alaturka olmak üzere iki adet tuvalet bulunmaktadır. Evcil hayvan taşınmasına izin verilen tek vagondur.

Trende yer alan bir adet kuşetli vagonda 40 yolcu seyahat edebilmektedir. Örtülü kuşetli olarak da adlandırılan vagonda 10 kompartıman bulunmaktadır ve her biri dört kişiliktir. Kompartımanlarda koltuklar karşılıklı olarak yerleşiktir ve istenildiğinde açılarak ranza sisteminde yatak haline getirilmektedir. Kompartımanlara görevliler tarafından temiz pike, çarşaf ve yastık verilmektedir. Tüm biletler bireysel ya da grup olarak alınmadıysa yabancı kişiler ile seyahat etme durumu ortaya çıkmakta ve cinsiyet beyanı bu durumda önemli olmaktadır. Yolcular isterlerse yanlarında yiyecek-içecek getirebilmektedirler. Kompartımanda duvara monte küçük bir masa ve elektrik prizi bulunmaktadır.

Trende yer alan bir yataklı vagonda 20 yolcu seyahat edebilmektedir. Vagon 10 kompartımanlı olup her kompartımanda iki kişi seyahat edebilmektedir. Kompartımanlarda, ranza sisteminde yatak haline dönüşen koltuklar ile açılabilir ikinci yatak yer almaktadır. Yataklı vagonda temiz çarşaf, yastık kılıfı ve nevresim hazır halde bulunmaktadır. Yolcuların rahatlığının ve konforunun düşünüldüğü bu vagonda kompartımanlarda mini buzdolabı, küçük dolap ve rahatça çalışılabilecek sürgülü çalışma masası bulunmaktadır. Ayrıca askılık ve bagaj için baş üstü rafı bulunmaktadır. İki adet elektrik prizi bulunmaktadır. Kompartımanda lavabo-ayna vardır ancak tuvalet bulunmamaktadır. Ayrıca terlik ve yüz havlusu bulunmaktadır.

Tüm vagonlarda yolcuların elektrik prizlerini ortak kullanabilmesi için bir çoğaltıcı ya da uzatma kablosu getirmesi faydalı olabilmektedir. Vagonlarda internet bağlantısı olanağı sunulmamaktadır. Şahsi mobil telefonlar ile internete bağlanılmaktadır. Vagonların iki tarafında biri alafranga diğeri ise alaturka olmak üzere iki adet tuvalet bulunmaktadır. Kuşetli ve yataklı vagonlarda ayrıca kompartımanlar yolcular tarafından içeriden kilitlenebilmektedir ancak dışarıdan kilitlenememektedir. Vagonlarda yolcular manuel olarak kompartıman içerisini diledikleri ısıya göre ayarlayabilmektedirler. Yolcuların küçük ebatlı bagajlarını yerleştirmeleri için baş üstünde rafları mevcuttur. Ayrıca koltuk altlarına eşyalar konulabilmektedir. Bu iki vagonlarda evcil hayvan taşımaya izin verilmemektedir.

Yemekli vagonda dörder kişilik masalar bulunmaktadır. Restoran görünümünde olan bu vagonun menüsünde kahvaltı, çorba, sıcak yemek, soğuk sandviç, sıcak içecekler ve soğuk içecekler yer almaktadır. Aynı zamanda yemekli vagonda çikolata, bisküvi, kraker gibi ürünler de bulunmaktadır. Ancak yemekli vagon kullanmak istemeyen yolcular kendi tüketecekleri içecek-yiyeceklerini yanlarında getirerek kompartımanlarında tüketebilmektedirler.

Yararlanılan Kaynaklar

https://48saatteseyahat.com, (Erişim tarihi: 16.03.2020); https://t24.com.tr/haber/tcdd-de-trenler-hizli-oldu-yemekli-vagonlar-sinifta-kaldi,821658, (Erişim tarihi: 17.03.2020); https://twitter.com/tuvasas/status/882510391326146562/photo/1, (Erişim tarihi: 17.03.2020); https://www.ayanis.com.tr/turlar/325/van-golu-ekspresi-turu-3-gun-2-gece-, (Erişim tarihi: 01.02.2020); https://www.bizevdeyokuz.com/dogu-ekspresi-yatakli-vagon-bilet-nas%C4%B1l-alinir, (Erişim tarihi: 16.03.2020); https://www.bizevdeyokuz.com/dogu-ekspresi-yatakli-vagon-bilet-nas%C4%B1l-alinir , (Erişim tarihi: 16.03.2020); https://www.katartur.com/van-golu-ekspresi-ile-dogu-anadolu-turu, (Erişim tarihi: 17.03.2020); https://www.mynet.com/van-golu-ekspresi-bitlise-ulasti-180103909406#13801794, (Haber Giriş: 26.03.2018), (Erişim tarihi: 15.03.2020); https://www.omeroglu.net/bir-gecede-avrupa-trenle-sofya/dscf2183, (Erişim tarihi: 17.03.2020); https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tren/van-golu-ekspresi, (Erişim tarihi: 01.02.2020); https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tren/van-golu-ekspresi, (Erişim tarihi: 15.08.2020); https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tren/yolcu-vagonlari, (Erişim tarihi: 15.08.2020); https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/trenler/anahat-trenleri, (Erişim tarihi: 15.08.2020); https://www.tgrthaber.com.tr/ekonomi/van-golu-ekspresine-ilgi-buyuk-van-golu-ekspresi-bileti-232814, (Erişim tarihi: 15.03.2020); https://www.tgrthaber.com.tr/ekonomi/van-golu-ekspresine-ilgi-buyuk-van-golu-ekspresi-bileti-232814, (Erişim tarihi: 15.03.2020); https://www.trthaber.com/haber/yasam/gezginlerin-yeni-gozdesi-vangolu-ekspresi-366416.html, (Erişim tarihi: 15.03.2020); https://www.trthaber.com/haber/yasam/gezginlerin-yeni-gozdesi-vangolu-ekspresi-366416.html, (Erişim tarihi: 15.03.2020).