Uzay Turizminde Tüketilen Yiyecekler

Gastronomi

Uzay turizminde tüketilen gıdaları, kozmonotların uzay görevleri sürecinde tüketmek üzere özel tasarlanan besin maddeleri olarak tanımlanmaktadır. Astronotların uzay seyahatleri esnasında vücutlarındaki ağırlık kaybı, görmeyle ilgili bozuklukları, kemik yapısında görülen değişiklikler ve hatta anemi gibi birçok zararlı etki gözlenmektedir. Bu doğrultuda sorunların üstesinden gelebilmek için uzay yiyeceklerinin tasarlanma aşamasında çeşitli parametreleri dikkate almak gerekmektedir. Nitekim yiyecekler kompakt, damla büyüklüğünde, kolay sindirilebilir, raf ömrü uzun ve ambalajlı gıdalar olması gerekmektedir. 

Uzay gıdaları, tarih boyunca uzay keşifleri ve uzay yolculuklarıyla bağlantılı bir şekilde gelişme göstermektedir. Uzayda görev yapan kozmonotların ihtiyaç duyduğu uzun ömürlü, hafif ve besleyici gıdalara olan ihtiyaç, uzay gıdalarının gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Kozmonotların uzayda uzun süre kalabilmeleri için bu gıdaların hem sağlık açısından hem de uzun süre taze kalabilen özelliklere sahip olması gerekmektedir. Uzay gıdalarının tarihi, 1960’lı yıllardan itibaren başlamış ve günümüze kadar gelmektedir. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ve diğer uzay ajansları, uzay yolculukları süresince kozmonotları beslemek ve sağlıklarını güvence altına almak için uzun raf ömrüne sahip, kolay tüketilebilir ve besleyici gıdalar geliştirmeye başlamışlardır. Bu süreçte kurutulmuş, dondurulmuş ve vakumlu ambalajlı gıdaların uzayda tüketilmesi yaygın hale gelmektedir. Uzay gıdaları besleyici içeriğe sahip olmakla birlikte, spesifik işlenmiş raf ömrü uzun yiyecekler olarak hazırlanmaktadırlar. Günümüzde ise uzay gıdaları sürekli olarak geliştirilmekte ve çeşitleri artırılmaya çalışılmaktadır. Uzayda uzun süreli görevler için çeşitli besin gereksinimlerini karşılamak adına, lezzetli ve pratik gıdaların tasarımı ve üretimi devam eden bir süreçtedir. Bu süreç uzay gıdalarının teknolojik ve beslenme açısından da sürekli iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.

Uzay gıdaları, gelecekte uzay seyahatleri ve kolonizasyon projelerinin artması ile önem kazanacağı ön görülmektedir. Gelecekte, uzay yiyecekleri daha da çeşitlenerek farklı beslenme gereksinimlerini karşılayacak duruma gelecektir. Yerçekimsiz ortamda yiyeceklerin hazırlanması ve tüketilmesi için yeni teknolojiler ve yöntemler geliştirilecektir. Bitki yetiştirme çalışmaları ve gıda üretimi uzay istasyonlarında gerçekleştirilerek insanların uzayda sürdürülebilir bir beslenme kaynağına ulaşılması hedeflenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bensoussan, D. (2010). Space tourism risks: A space insurance perspective, Acta Astronautica (66): 1633– 1638; Perumal, P. (2021). Explained | Why billionaires are going to space. The Hindu (23 Temmuz, 2021). Erişim adresi: https://www.thehindu.com/business/explained-why-billionaires-are-going-tospace/article35484292.ece, (Erişim tarihi: 10.09.202); NASA: Hologram doctors beamed live to International Space Station to visit astronauts, BBC (2022). Erişim adresi: https://www.bbc.co.uk/newsround/61223068, (Erişim tarihi: 13.02.2022); Tejokusumo, A. (2014). Entering “New Space”: Research on the global sub-orbital tourism industry. Thesis for: MBA International Business, Trinity Western University, Kanada; Uzaya Yolculuk: Virgin Galactic'in kurucusu Richard Branson’un 15 yıllık zorlu yolculuğu (2021). BBC. https://t24.com.tr/haber/uzaya-yolculuk-virgin-galactic-in-kurucusu-richard-branson-un-15-yillikzorlu-yolculugu,965506. (Erişim tarihi: 24.01.2022).