Uluslararası Aksu Festivali

Etkinlik Festival

(Aksu, Giresun, 1977 - )

Her yıl Giresun’da düzenlenen, yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan, 2019 yılında 42. kez gerçekleştirilen uluslararası bir festivaldir. Bu festival halk arasında Aksu Şenliği, Aksu Festivali veya Mayıs Yedisi gibi isimlerle anılmaktadır.

Giresun şehir merkezinin doğusunda bulunan Aksu Deresi’nin deniz ile birleştiği noktada kutlanan Aksu Festivali’nin suyun bulunduğu yerde kutlanması eski Türk geleneklerine dayanmaktadır. Giresun’un geçmişten günümüze kadar yansıyan bir kültür mirası olan Aksu Festivali üç ana bölümden oluşmaktadır; sacayağından geçme, dere taşlama ve Giresun Adası’nın etrafını dolaşma. Sacayağından geçme; soyun sürdürülmesi kültürüne dayanmaktadır. Çocuk sahibi olmak isteyenler, sacayağından üç kere geçerek dilekte bulunur. Dere taşlama geleneği ise; Aksu Deresi’nin denize döküldüğü yerde insanlar yedi çift, bir tek taşı dereye fırlatarak dilekte bulunur. Giresun Adası’nın etrafında dolaşma; festivale katılanlar, çeşitli deniz araçlarıyla denize açılarak adanın etrafını dolaşıp daireler çizer ve bindikleri noktaya tekrar geri döner. Ada turu, Hamza Taşı adı verilen taşın önünde başlar ve yine Hamza Taşının önünde sonlanmaktadır. Amaç ise; sacayağından geçme ve dere taşlama geleneğindeki gibi soyun devamının sağlanması, belaların denize atılmasıdır.

Türk kültüründe birçok kutsal unsur bulunmaktadır. Su da bu kutsal unsurlardan biridir. Türk kültüründe ve birçok halk inanışında insanlar, suya olan ihtiyaçları ve inançları doğrultusunda kendi gelenek ve göreneklerini yansıtmaktadır. Uluslararası Aksu Festivali de geçmişten günümüze kadar bu gelenek ve görenekleri yansıtmaktadır. Festival kapsamında birçok yöresel ürün, kıyafet, festivale özgü hediyelik eşyalar üretilmekte ve satılmakta, halk oyunları gösterileri sergilenmekte ve Giresun ilinin tanıtımı yapılmaktadır. Son dönemlerde turistlerin de ilgi gösterdiği festival, Giresun ilinin turistik unsurlarının tanıtması, yerel halka ekonomik olarak olumlu katkı sağlaması, destinasyonun marka ve imajına katkı sağlaması bakımından önemli bir turistik etkinlik olarak kabul edilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bekdemir, Ü. ve Sezer, İ. (2016). Giresun İlinin Turizm Potansiyeli. Ankara: Nobel Yayıncılık; Giresun Halk Kültürü, (2008). Giresun Kent Kültürü. Giresun: Giresun Valiliği Yayınları; Paslı, M. M. ve Turpçu, E. (2019). Festivallerin Ziyaretçi Memnuniyeti Üzerindeki Etkisi: Giresun İli Aksu Festivali Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (4): 2739-2757; Üstünova, K. (2010). Giresun’da Yaşatılan Sacayağından Geçme Geleneğinde ‘Sacayağı’ve ‘Üç ’Ne Anlatıyor? Bilig, Kış (52): 181-194.