Ulaştırma Görevlisi

Ulaştırma İşletmeciliği İş ve Meslek

Eski Türkçe’de karşılığı münakale olan ulaştırma temel anlamda; insanların ve/veya eşyaların bir yerden başka bir yere fiziksel olarak hareket etmesidir. Bu hareketin ekonomik hedefi, kurulan sistemin mümkün olan en kısa zamanda ve en az maliyetle işlemesidir. Zamandan kazanç, hızlı ulaşımı, maliyetlerdeki azalma da ulaştırma ücretindeki ucuzluğu ifade eder. Bu iki unsur ulaştırma işletmeciliğinin başlıca ölçütleridir.

Ulaştırma, üretim ve tüketim faaliyetlerini birbirine bağlaması nedeniyle iktisat biliminin de önemli konularındandır. Üretilen ürünler tüketicilere ulaştırıldığı sürece ekonomik olarak bir değer kazanır. İktisadi bir ifadeyle ulaştırma, arz ve talebi buluşturan bir araçtır. Daha geniş bir anlamda ulaştırma; insan ve eşyanın, ihtiyaçları karşılamak için zaman ve yer faydası sağlayacak şekilde yer değiştirmesine olanak sağlayan bir hizmettir. Tanımda dört özellik öne çıkmaktadır. Buna göre; ulaştırma bir hizmet özelliği taşır. Ulaştırmadan söz edebilmek için insan veya eşyanın nakli yani yer değiştirmesi gerekir. Bir hizmetin ulaştırma hizmetleri içinde sayılabilmesi için, hizmete konu olan insan veya eşyanın, ihtiyaçları tatmin amacıyla yer değiştirmesi gerekir. Bu ihtiyaç tatmini bir insanın seyahat, ziyaret, ticaret vb. ihtiyaçlarının karşılanmasını da kapsar. İhtiyaçları tatmin için yer değiştiren insan veya eşyanın zaman veya yer faydası sağlaması gerekir. Burada ulaştırmadan yararlanacak insan veya eşyanın zamandan kazanç sağlayacak şekilde nakledilmesi ve özellikle eşya nakliyatında bir yerden başka bir yere taşınacak malın, varacağı yerde faydalı olması gerekir.

Ulaştırma görevlisi, yukarıda sözü edilen faaliyetlerin yerine getirilmesinde görev alan insan kaynağıdır. Ulaştırma hizmetlerinin mevcut imkânlar dâhilinde aksamamasını ve devamlılığını temin eder. Gerektiği durumlarda görev yaptığı işletmenin genel çalışma prensipleri ve yasal düzenlemeler doğrultusunda araç, gereç ve donanımları etkin bir şekilde kullanır. Ulaştırma görevlisi, insanların, malların ya da haberlerin ulaşmasını sağlayan işlerde görev yapan personeldir.

Yararlanılan Kaynaklar

Barda, S. (1958). Münakale Ekonomisi. İstanbul; Uslu, S. (2011). Havacılık ve Hava Trafik Kontrol. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Wood, D. F. ve Johnson, J. C. (1989). Contemporary Transportation. New York: Macmillan Publishing Company.