TURMEPA (Deniz Temiz Derneği)

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK

(İstanbul, 1994 - )

19.06.2000 tarihinde Bakanlar Kurulu’nca alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etti. TURMEPA, 25 yıl içinde Türkiye’nin önde gelen deniz odaklı sivil toplum kuruluşu haline geldi. 1995 yılında yayınladığı Denizleri Koruma Deklarasyonu ile uluslararası platformlarda; IMO, UNEP, The Club of Rome, ICS ve IUCN gibi organizasyonların desteklerini aldı.

Kitlesel turizmin gelişmesinde büyük payı olan kıyı turizmi Türkiye’de turizm açısından önemli bir paya sahiptir. Türkiye’de kıyıların uzunluğu adalar dahil olmak üzere 8.333 kilometredir. Kıyı turizmi çeşitleri olan; yeşil ile mavinin binlerce tonunun bir arada görülebileceği doğal ortamdaki mavi yolculuk bir nevi doğaya dönüş olarak adlandırılabilecek bir deniz gezisi olan ‘mavi yolculuk’, yat turizmi, yelkencilik ve dalış Türkiye’de popüler hâle gelmiştir. Turizmin geleceğinin bir bölümünün çevre’ye dayalı olmasına karşın, çevreye; doğal, kültürel, tarihi ve coğrafi değerler ile hava, su ve toprak gibi çevresel değerlere etki etmektedir. Türkiye’nin denizlerini ve suyollarını koruma konusunda önemli bir rol üstlenen TURMEPA, Türkiye’nin bu alanda faaliyet gösteren lider sivil toplum kuruluşlarındandır. Türkiye, deniz ve kıyılarının gerek doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel kaynakları, gerekse biyolojik çeşitliliği ile hem sualtı hem de su üstü canlı ve cansız varlıkları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olması dolayısıyla yerli ve yabancı turistler için önemli bir bölgedir.

Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA, kurulduğu günden bu yana deniz ve kıyılarımızın korunmasını ulusal bir öncelik haline getirerek gelecek nesillere, kalkınmada sürdürülebilirlik hedefine ulaşmış, yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. İçinde yaşadığı ekosistem ve ailesi ve yakın çevresi dışında yaşadığı toplum yararına hiçbir çıkar beklentisi içinde olmadan destek olmak isteyen bireyler Gönüllü Beyanı’nı imzalayarak TURMEPA gönüllüsü olabilmektedir. TURMEPA Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan üniversitelerle işbirliği halindedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Kınacı, B., Pehlivan, N., Seyhan, G. (2011). Turizm ve Çevre (Çevre Koruma). Ankara: Pegem Akademi; Şenol, F. (2016). Türkiye Turizm Coğrafyası ve Dünya Kültürel Mirası. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.turmepa.org.tr/, (Erişim tarihi: 11.12.2019).