Türkmen Oteli

Konaklama Tesisi Otel

(Mersin, 1950 – 1984)

1950’li yılların ortasında inşaatına başlanmış olan bir konaklama tesisidir. Otel, Mersin’in en bilinen sokaklarından biri olan Kuşimato Sokağı’nın sonunda günümüzdeki Kıratlı Pastanesi'nin batı yönünde, yaklaşık 100-150 metre sonra, deniz kıyısına 50-100 metre sınırda inşaatına başlandı. Bu hareket, Adana ve Mersin’de yapılan büyük yatırım sonrasında ortaya çıkan konaklama, dinlenme, eğlence tesisleri açığına da çözüm bulma hayaline bir adım olarak görüldü.

Türkmen Oteli’nin mimarı Türk resim sanatının büyük isimlerinden Mersin’li Nuri Abaç’tır. İnşaat demiri sıkıntısı sebebiyle kolonlar dışındaki bölümlerde Bağdadi olarak bilinen dolgu malzeme uygulandı. Otel beş katlı olarak planlandı. Otelin hemen batısında bir havuz ve tenis kortu yapıldı. Güneyinde ise denize çakılmış demir direkler üzerine monte edilmiş ahşap platform vardı. Burası Yazlık Restorant olarak kullanıldı. Bu restorantın zemini dalga ”Sesleri ve deniz – yosun kokusu işgali altındaydı. Türkmen otelinin hemen kuzeyi Silifke Caddesi’ne kadar kum tepecikleri vardı. Şevket Pozcu’nun Nuri Abaç’la hayalleri bu şekilde gerçekleşmiştir.".

1950’li yılların ortasında, inşaatın kabası bitince bina, o zaman Ataş’ın müteahhidi Foster Wheeler şirketine, inşaatı tamamlama ve tefrişi koşulu ile personelinin lojman ve sosyal tesisi olarak kiralandı. Kira akdi sonunda da tüm eşyası ile birlikte Pozcu Ailesine teslim edilecekti. Ancak o günkü yasalar gereği geçici ve gümrüksüz ithal edilen tefriş malzemeleri iş bitimi yurtdışına tekrar iade edilmesi gerektiğinden bu durum gerçekleşmedi ve kira akdi sonunda, o günkü gümrük mevzuatı şartları ve nakliye maliyeti sebebiyle eşyalar iade edilmedi, gümrüksüz sahaya taşındı. Foster Wheeler şirketi tarafından boşaltılan bina, Pozcu Ailesi tarafından otel olarak tefriş edildi ve işletmecilere kiralandı.

Türkmen Oteli, oyun salonu, tenis kortu, yüzme havuzu ve plajı ile oldukça popüler olmaya başladı. Otelin mükemmel hizmet kalitesi tüm Çukurova’ya yayıldı. Çukurova’da uygun otel arayışları devam eden, mevcut otellere sığamayan İncirlik, Seyhan Barajı, Mersin limanı ve Ataş projeleri üst yöneticileri ve aileleri artık bu otelde konaklamaya başladılar. Bunlara Mersin’deki yeni yatırımların Akdeniz Gübre A.Ş., Anadolu Cam Sanayi ve Soda Sanayi A.Ş kurucu yönetim ve teknik ekipleri de ilave oldu. Restoranlarda sürekli canlı müzik vardı ve dönemin ünlü yerli, yabancı sanatçıları sahne almaktaydı. Türkmen oteli sahnesinde yer almak eğlence dünyasında önemli bir referanstı. Çukurova düğünlerinin mekanı artık Türkmen Oteli oldu.

Yapıldığı dönem için Türkiye’nin güney sahillerinden, İzmir’e kadar, havuzu ve tenis kortuyla tek işletmesi olan Türkmen Oteli, Mersin’in tanıtımında da çok etkili bir rol üstlendi.

Türkmen Oteli’nin işletilmesinde emeği geçen yüzlerce isimsiz kahraman personelin yanı sıra işletmeciler; Derya Pozcu, Nazmi Alanya, Fasih Arda, Kerim Aksoy, Nuri Kavcı, Ahmet Kalkan (Tamtam Ahmet), Aşçıbaşı Durmuş Şener, Metrdotel Hazım Bey gibi akılda kalan isimlerdir.

1980’li yılların ortasında Sahil Yolu sonraki adı ile Adnan Menderes Bulvarı projesi Pozcu Mahallesi sınırına kadar ulaştı, Türkmen Oteli önünde durdu.

O dönemin ANAP’lı Büyükşehir Belediye yönetimi ile Pozcu Ailesi arasında bir antlaşma yapıldı. Türkmen Oteli’nin kapanmasına karar verildi. Böylelikle Adnan Menderes Bulvarı’na geçit sağlandı. Türkmen Oteli yerini günümüzde sahil şeridine bıraktı.

Şevket Pozcu ve Nuri Abaç’ın hayallerinin ürünü ve kaynağı olan Türkmen Oteli, tenis kortu, yüzme havuzu ve deniz üstü restaurantı, müzikhol enkazı, Adnan Menderes Bulvarına dolgu malzemesi oldu.

Yararlanılan Kaynaklar

Halil, İ. (Edebiyatçı-Öykü Yazarı) ile Ocak 2021 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: V. Kokulu); Kaybolan Mersin’in Ardından. (2006-2015), https://www.yumuktepe.com/biz-onu-cok-sevdik-vahap-kokulu, (Erişim tarihi: 17.12.2020); Kokulu, V. Sanat derneklerinde yönetici. Mersin ve Mersinliler sevdasıyla “Şurup Tadında” yazar, https://www.yumuktepe.com/kategori/kaybolan-mersin-in-ardindan, (Erişim tarihi: 17.12.2020); Özaydın, Y. (Pozcu Şirketler Grubu Emekli Yöneticisi) ile Ocak 2021 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen. V. Kokulu)