Türkiye Sağlık Turizmi Derneği

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK Mesleki STK Yatırımcı/İşletmeci STK Turizm Çeşitleri

(Ankara, 2005 - )

2005 yılında Ankara’da kurulmuş olup sağlık turizmi alanında faaliyet göstermektedir. Dernek, Türkiye’nin sağlık turizmindeki hedeflerine ulaşmak için 14 yıldan bu yana çeşitli çalışmalar ve uluslararası sağlık turizmi kongreleri gerçekleştirerek Türkiye’de Sağlık Turizmi kavramının yerleşmesi, bir sektör halini alması ve Türkiye’nin sağlık turizminde markalaşmasında önemli bir rol üstlendi. Türkiye Sağlık Turizmi Derneği, sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel kuruluşlar ve resmi kurumların işbirliğini temin etmektedir. Dernek, ulusal, uluslararası mevzuatları ve Avrupa Birliği mevzuatını takip ederek, gelişmelerden tarafları haberdar etmekte, böylece sektörde dayanışmayı sağlamak için çalışmalarda bulunmaktadır.

Türkiye’de, 2005 yılından beri uygulanan sağlık politikaları ve yürütülen projeler sayesinde, sağlık turizmi alanında önemli gelişmeler sağlandı. Sağlık turizmi ilk olarak 2005 yılında Türkiye Sağlık Turizmi Derneği tarafından gündeme getirilmiş ve medikal turizm kavramı ortaya çıkmıştır. Sağlık turizmi ilk olarak, Türkiye’nin 2010-2014 stratejik eylem planında yer aldı. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde, Sağlık Turizmi Koordinatörlüğü kurulmuş olup, 2023 vizyonunda da yer alarak hükümet politikası haline geldi. Türkiye, 2012 yılında tedavi amaçlı gelen bireylerin istatistiki verilerine göre dünyada ilk 10 ülke sıralamasında yedinci sırada bulunmaktadır. Tayland, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri, Singapur, Hindistan ve Brezilya ise sıralamada ilk altıda yer almaktadır. Türkiye sağlık turizmi, medikal ve termal turizm alanında yoğunlaştı. Son zamanlarda, Sağlık Bakanlığı’nın Eskişehir, Kütahya ve Afyon’ da ileri yaş turizmine yönelik oluşturmayı planladığı tesislerle ilgili projesi, yaşlı bakımına yönelik çalışmaların da başladığını göstermektedir.

Türkiye Sağlık Turizm Derneği'nin hedefleri çerçevesinde, sağlık turizmi hizmeti veren kurum ve kuruluşların işleyişinin, standardizasyonun belirlenmesinde, yurtiçi ve yurtdışı araştırma, geliştirme ve çalışmalar yapmak bulunmaktadır. Dernek, sağlık turizminin çeşitlendirilmesi için; planlı tedavi, diyaliz hastalarına tatil organizasyonu, kaplıca turizmi, yaşlılara, özürlülere tatil köyleri gibi projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalarda bulunmaktadır. Dernek bahsi geçen çalışmaları devlet teşvikleri çerçevesinde gerçekleştirmektedir. Sağlık turizmi ile ilgili devlet teşvikleri Ekonomi Bakanlığı’nın döviz kazandırıcı hizmet ticaretinin desteklenmesi hakkında 2012/4 numaralı tebliğinde açıklanmaktadır. Tebliğ, Türkiye’de döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin artırılması ve hizmet sektörlerinin uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi amacıyla tebliğden yararlanacakların gerçekleştirecekleri faaliyetlere ilişkin giderlerin bir kısmının karşılanması ile ilgili usul ve esasları belirlemektedir. Tebliğ, sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerine verilen, pazara giriş, yurtdışı tanıtım, yurtdışı birim, belgelendirme, ticaret heyeti, alım heyeti ve danışmanlık desteklerini kapsamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Acar, N., & Turan, A. (2016). Sağlık Çalışanlarının Sağlık Turizmi Farkındalığı Üzerine Bir Araştırma: Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çalışanları Örneği, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 17(1): 23; Barca, M., & Balay, E. A. (2012). Türkiye Medikal Turizmi Değerlendirme Raporu. Ankara: Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türkiye Sağlık Turizmi Derneği, http://www.saglikturizmi.org.tr/, (Erişim tarihi: 24.10.2019).