Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. Özdere Naim Talu Eğitim, Seminer ve Dinlenme Sitesi

Konaklama Tesisi Kamu Kampı Sosyal Turizm Tesisi

(Özdere, İzmir, 1970 - )

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası A.Ş. tarafından inşa edilen ve işletilen bir konaklama tesisidir. İzmir’in Menderes ilçesinde 1970 yılında hizmete açıldı. Özdere mevkiinde, Mustafa Kemal Caddesi ile Ege Denizi'nin arasında, eğimli ve yoğun yeşille örtülü bir topografyada yer almaktadır.

Cadde ve deniz arasında, kuzey-güney doğrultusunda uzanan arazi, ağırlıklı olarak doğal ve tasarlanmış yeşil alanlarla örtülüdür. Dinlenme sitesi sosyal tesisler, konaklama birimleri ve destek hizmet birimlerinin yer aldığı üç bölge halinde, düşük yoğunluklu bir yapılaşma olarak geliştirildi. Girişten başlayarak alanı boydan boya kateden ana ulaşım aksı, sosyal tesisler ve konaklama birimleri alanlarını birbirinden ayırmaktadır. Konaklama bölgesinin başlangıcında bu ana akstan ayrılan paralel konumdaki tali aks ise konaklama birimlerine erişimi sağlamaktadır. Bu iki aks merkezi sosyal tesiste yeniden birleşerek halka dolaşım şeması oluştururlar. Merkezi sosyal tesis sayılabilecek yemekhane binası önünde oluşan bu düğüm noktasına bağlanan diğer tali akslarla da, havuz, lojmanlar ve destek birimlere de erişim sağlanmaktadır.

Müşterilerin site dışına çıkmadan tüm ihtiyaçlarının karşılanmasının amaçlandığı sitede 32 blok konaklama yapısı ile, ortak kullanıma hizmet eden yemekhane, kafeteryalar, havuzlar, açıkhava sineması, eğlence mekanları, spor alanları, plaj hizmet tesisleri, idari bina, toplantı salonu, revir, lojmanlar, teknik birimler bulunmaktadır. Tesis içi ulaşım, ana aks ringi üzerinde sefer yapan Can Tren adındaki römorklu araçla sağlanmaktadır. Tesiste para yerine, para karşılığında alınan pullar kullanılmaktadır.

Sitenin mimari tasarımı ve uygulama kontrolü, M. Fünun Arsoy tarafından yapıldı. Sitenin genel kurgusuna daha sonra dahil olmuş ekler de bulunmaktadır. Konaklama ve hizmet yapıları dönemlerinin modernist anlayışını yansıtmaktadırlar. Betonarme sistemle, oldukça yalın ve net bir kurgu ve düzende inşa edilmiş olan konut, idari ve hizmet binalarının mimarisinde, eğik çatı plakları, katlanmış plak üst örtüler ile eğimli topografyaya yerden kolonlarla yükseltilerek yerleştirilmiş kütleler dikkat çekicidir.

Konaklama birimleri simetrik bitişik düzende 2, 4, 5, 6’lı diziler halinde bir araya gelmekte, ağırlıklı olarak bir, konuma bağlı olarak iki katlı bloklar oluşturmaktadır. Bazı özel konaklama birimleri tekil konut formundadır. Birimler, yaşama ve yatma işlevleri için kullanılabilecek bir büyük oda, çocuk/misafir yatak odası, banyo ve teras içermektedir. Konaklama birimleri oldukça rasyonel ve minimum alansal ihtiyaçlar çerçevesinde düzenlenmişlerdir. Giriş ve ana mekân arasında yer alan lineer holün bir yanında küçük oda ve banyo yer alırken, diğer yanda gömme dolaplar ve çok amaçlı tezgah/depolama yüzeyi bulunur. Bu aks yaşama/yatma hacmi içinde eriyerek, teras çıkışında sonlanmaktadır.