Türk Sivil Havacılık Otoritesi

Kamu Kurumu Ulaştırma İşletmeciliği Havayolu Yolcu Taşımacılğı

Türkiye’de sivil havacılık faaliyetleri 1910’lu yıllarda başlamasına ve 1933 yılında bugünkü adı Türk Hava Yolları olan Hava Yolları Devlet İşletme İdaresi kurulmasına rağmen Türk sivil havacılığının düzenlenmesi ve denetlenmesi için gerekli otorite; 1954 yılında 6382 sayılı kanun ile Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Sivil Havacılık Dairesi Başkanlığı adı ile kuruldu. Sivil Havacılık Dairesi Başkanlığı, yapılan düzenlemeler dâhilinde önce Hava Ulaştırması Genel Müdürlüğü, daha sonra yeniden Sivil Havacılık Dairesi Başkanlığı’na dönüştürüldü. Son olarak 9. 04. 1987 tarih ve 3348 sayılı Ulaştırma Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile birlikte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü adı altında günümüze geldi. Hâlihazırda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde; kamu tüzel kişiliğine haiz ve özel bütçeli statüsüyle faaliyetlerine devam etmektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), sivil havacılık alanında Türkiye’de en sorumlu ve yetkili otoritedir. SHGM, sivil havacılık faaliyetlerinin emniyetli, güvenli, etkin ve verimli bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için ülke sınırları içerisinde sivil havacılık ile ilgili işlerin planlanması, koordinasyonu ve denetiminden sorumludur. SHGM’nin görev, yetki ve sorumlulukları, 15. 07. 2018 tarih ve 30479 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlendi. Görev ve sorumlulukları çok çeşitli olan SHGM, temel olarak sivil havacılık faaliyetlerinin toplum yararına, ekonomik ve sosyal gelişmelere ve milli güvenlik amaçlarına uygun olarak düzenlenmesi ve gelişmesini sağlamak amacıyla politikalar uygulamak ve takip etmekle yükümlüdür. Ayrıca, söz konusu faaliyetlerin uluslararası kural ve standartlarda düzenlenmesi, sürdürülebilirliği ve gelişimini sağlayacak esasların tespit edilmesi de kurumun görev ve yetkileri arasındadır. SHGM dışında Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) de Türkiye sınırları içerisinde havalimanlarının işletilmesi ile Türk hava sahasındaki hava trafiğinin düzenlenmesi ve denetimi görevini yerine getirmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.dhmi.gov.tr/Sayfalar/hakkimizda.aspx, (Erişim tarihi: 12.10.2019); Korul, V., ve Küçükönal, H. (2003). Türk Sivil Havacilik Sisteminin Yapisal Analizi, Ege Akademik Bakış Dergisi, 3(1): 24-38; Saldıraner, Y. (1992). Sivil Havacılık Faaliyetleri ve Türk Sivil Havacılık Otoritesi İçin Organizasyon Yapısı Önerisi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi; SHGM (2019, Şubat). 2018 Faaliyet Raporu, http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/kurumsal/faaliyet/2018.pdf, (Erişim tarihi: 10.08.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Saldıraner, Y. (1992). Sivil Havacılık Faaliyetleri ve Türk Sivil Havacılık Otoritesi için Organizasyon Yapısı Önerisi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.