Turizm Bankası A.Ş. Hizmet İçi Eğitim Faaliyetleri

Kamu Kurumu Eğitim-Öğretim T. C. Turizm Bankası A. Ş. TURBAN Turizm A. Ş. Hizmet İçi Eğitim

Turizm Bankası A. Ş. 1954 yılında İstanbul merkezli olarak kuruldu. Turizm Bankası A.Ş., bir yandan sektörün ihtiyacı olan kredileri sunarken, bir yandan da sahibi olduğu turizm işletmeleri ile sektöre öncü ve örnek bir kurum olmayı amaçladı. Bankanın temel amacı, turizmi desteklemek için turistik tesisler kurmak ve bu tesislerin kurulmasını teşvik etmek, turizm sanayisinin geliştirilmesi için uygun krediler vermek, eğitim faaliyetleri ve diğer bankacılık hizmetlerini yürütmekti. Bankacılık sisteminde personel eğitiminin temel amacı kurum çalışanlarının görevlerini daha etkin bir şekilde yapabilmelerini sağlama, onların mesleki bilgilerini geliştirme, rasyonel karar alabilecekleri ve riskleri yönetilebilecekleri davranış, tutum ve alışkanlıkların kazanılmasını sağlamaktı.

Hizmet içi eğitim, mesleki hayatta ihtiyaç duyulan kişileri yeni durum ve şartlara adapte etmeye çalışması açısından önemli bir uygulamadır. Meslekli alanda yeni bilgilerin öğrenilmesi ve öğrenilen bilgilerin yenilenmesi hizmet içi eğitim faaliyetleri ile mümkün olur. Bu eğitim çalışmaları; seminer, kurs, sempozyum, forum, panel gibi farklı tekniklerin kullanılması ile ve çoğunlukla da işbaşında öğrenme şeklinde sürüp gitmektedir.

Turizm Bankası A. Ş.’nin sağladığı hizmet içi eğitim faaliyetleri kapsamında personelinin bilgisini, verimliliğini artırmak, turizm alanında bankanın benimsediği misyon ve vizyonlar çerçevesinde personelinin yetiştirilmesini sağlamak ve personelinin kariyerinin üst görev pozisyonlarına hazırlanmasını sağlamak amacıyla zaman zaman hizmet içi eğitim programları düzenlendi. Ayrıca hizmet içi eğitimlerden tüm personelinin faydalanması amaçlandı. Hizmet içi eğitim faaliyetleri ile personellerin mesleki bilgilerini en üst seviyede tutmayı amaçlayan ve mesleğin gerektirdiği mesleki/teknik konularla ilgili kişisel gelişim konularını içeren güncel eğitim programları düzenlendi.

Hizmet sektöründeki personellerin tutum, performans ve davranışlarıyla müşteri sadakatini sağlaması oldukça önemlidir. Turizm Bankası A.Ş., hizmet içi eğitim faaliyetleri ile çalışanların kurumsal bağlılığının artmasını sağlamaktadır. Ayrıca çalışanların turizm sektörünün geliştirilmesine öncülük edebilme becerilerini geliştirme olanakları sunmaktadır. Ayrıca Turizm Bankası A.Ş. eğitim çalışmalarının hem mesleki (önbüro, kat hizmetleri, mutfak, servis, muhasebe, pazarlama vb.) alanda hem de yabancı dil, daktilo, diksiyon, vergi gibi alanlarda da belirli bir planlama dahilinde gerçekleştirildiği görülmektedir. Turizm Bankası’nın turizm sektöründeki personellerin eğitimleriyle ilgili faaliyetleri de bulunmaktadır. Bu kapsamda 1981-1990 yılları arasında Turizm Bankası A.Ş. Türkiye’de turizm sektöründe geçmişte büyük işler yapmış olan TURBAN işletmelerinin ihtiyacını karşılamak amacıyla önemli mesleki eğitim faaliyetlerini yürüttü.

1979 yılında Turizm Bankası A.Ş.’ de çalışmaya başlayan Dr. Mehmet Özdemir bankada uzun yıllar Araştırma ve Eğitim Başkanı görevini üstlendi. Bu birimde görev yaparken TURBAN işletmelerinin meşhur eğitim faaliyetlerini başlattı. Bu alana faydalı olabilecek TURBAN Eğitim Modeli’ni ortaya çıkardı. Turizm alanında Türkiye’de yetişmiş insan gücünün yetersiz olduğu zamanlarda önemli bir eğitim işlevini yerine getirdi.

Turizm Bankası A.Ş. 20.01.1989 tarih ve 89/T-2 sayılı Planlama Kurulu’nun Kararı ile Turizm Bankası A.Ş.’nin tüm aktif ve pasifleriyle Türkiye Kalkınma Bankası’na devredildi. Bu bağlamda bankanın faaliyet alanı genişleyerek hizmet sunduğu ürün portföyüne turizm sektörü de ilave edildi. Bankanın 24 adet turizm işletmesi de TURBAN Turizm A.Ş. ismiyle kurulan kamu iktisadi teşebbüsüne bağlı olarak faaliyetlerini sürdürdü. TURBAN işletmeleri bünyesindeki hizmet içi eğitim faaliyetleri son derece önemlidir. Bu hizmet içi eğitim faaliyetleri turizmin genellikle her dalında, kat hizmetlerinden, iş muhasebesine, teknik servisinden, önbürosuna kadar hemen hemen her alanda hizmet içi eğitim faaliyetlerine yönelik kurslar düzenlendi. Bu düzenlenen kurslar sonradan daha iyi bir şekilde geliştirildi. Bu eğitim ve kurslara yabancı dil ile otelcilik kursları eklendi. Eğitimler sadece yurtiçindeki tesisler ile sınırlı kalmadı; Turizm Bankası’nın yüzde 51 hisse ile ortak olduğu Kıbrıs Türk Turizm İşletmeleri'nin bünyesinde de devam ettirildi. Banka, işletmelerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını dikkate alarak Kasım 1981 döneminden itibaren eğitim faaliyetlerinin planını hazırladı ve uygulamaya başladı.

Muhasebe konularıyla ilgili eğitim programı: İşletmelere verilen ilk olarak hizmet içi eğitimi kursu programı Muhasebe Tekamül Kursu'dur. Bu kurs 30.11.1981 - 11.12.1981 tarihleri arasındadır. TURBAN işletmelerinden 23 katılımcı ile eğitim TURBAN Yalova Termal Tesisleri’nde iki hafta süreyle verildi. Kurs programının amacı; “Turizm Bankası işletmelerinde çalışan muhasebe şefleri, yardımcıları ve bu alanla ilgili personellerin mesleki bilgilerini artırma, işletmelerdeki muhasebe işlemlerinin özellikle tek düze uygulanmasını sağlama, ilgili mevzuatta meydana gelen yenilik ve değişiklikleri açıklama; kurs süresince hafta sonları ve kursun sonunda yapılan sınavlarda başarılı olan, bilgisi ve davranışıyla örnek olan kişilerden ileride daha yüksek kariyere yükselebilecek olanları tespit etme” olarak belirtilmektedir.

Önbüro konularıyla ilgili eğitim programı: 28 kurs eğitmeninin katılımıyla 7-18.03.1982 tarihlerinde TURBAN Abant Oteli işletmesinde Önbüro Geliştirme Kursu düzenlendi. Eğitmenler tarafından eğitim boyunca; önbüro hakkında genel bilgilere yer verildi, önbüro kavramının tanımı yapıldı, rezervasyonun usülleri, rezervasyon takibi konuları işlendi, önbüronun satış yaklaşımı ile yöntemleri vurgulandı, önbüro personelinin davranış biçimleri ve hijyen şartlarına değinildi, personelin yönetimi konuları işlendi, toplum içerisinde bireyler arası ilişkiler gibi bu tür konular üzerinde duruldu.

Dil kursları eğitim programı: Eğitimin üçüncü aşamasını da Lisan Kursları oluşturmaktadır. TURBAN işletmelerinde çalışan personellerin yabancı dil konusundaki ihtiyaçlarına yardımcı olmak için günlük hayatta meslekleriyle ilgili konuşulan dilde en fazla ihtiyaç duyulan kalıpları öğretme; az lisan bilenlerin yoğun programlarla lisanlarını geliştirme; özellikle mesleklerini yürüttükleri çevre ve ortam şartları içerisinde hızlandırılmış pratik dil bilgisi verebilme amacıyla Bankaca uygun işletmelerinde ve turizm sezonu dışında İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinde kursların açılabilmesi için eğitim kurumlarıyla irtibata geçildi. İlk dil kursu 05 ve 23.04.1982 tarihinde 26 kişinin katılımı ile Almanca oldu. 15.11. 1982 - 03.12.1982’de de Fransızca kursu eğitimi 23 kişinin katılımı ile yapıldı. Sonrasında bu kursların devam etmesi ve tüm personele yaygınlaştırılması hedeflendi. 08-28.04.1984 yılında 36 kişinin katılımıyla İngilizce kursu eğitimi düzenlendi.

İşbaşı eğitimiyle ilgili eğitim programları: İşbaşı eğitimleri işletmelerde geçici ve daimi çalışan personellerin mesleki bilgilerini artırma, yeni mesleki bilgiler verme ve pratik uygulamalar yapma amacıyla gerçekleştirildi. Bu kursta “Kat Hizmetleri İşbaşı Eğitim Kursu I” 5-20.04.1984 tarihleri arasında dokuz işletmenin 15 personelinin katılımıyla yapıldı. 23.04.1984 - 02.06.1984 tarihleri arasında Mutfak Hizmetleri İşbaşı Eğitim Kursu 30 personelin katılımı ile düzenlendi. Servis Hizmetleri İşbaşı Eğitim Kursu ,23.04.1984 - 02.05.1984 tarihleri arasında 12 işletmeye ait 26 personelin katılımı ile düzenlendi.

Diğer eğitim programları: 10-14.10.1983 tarihlerinde Mali Konulardan Sorumlu İşletme Yöneticileri seminerine 16 TURBAN İşletmesinin müdür yardımcılarının katılımıyla yapıldı. 1984 yılının turizm sezonu öncesinde, işletmelerin üst düzey yöneticilerine Halkla İlişkiler, Yönetim Sorunları ve Taktikleri hakkında eğitim verildi. Banka, zaman zaman Teknik Konulardan Sorumlu Müdür ve Müdür Yardımcıları Muhasebe Semineri, Mali Konulardan Sorumlu Müdür ve Müdür Yardımcıları Teknik Otelcilik Semineri gibi eğitimler düzenledi. 1-13.04.1984 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazi Magosa Salamis Bay Oteli’nde düzenlenen programda 28 personel katılımıyla mali ve işletme konularıyla personele eğitim vermek, turizm alanında Kuzey Kıbrıs ve Türkiye’deki gelişmeleri tartışmak, bilgiler vermek amacıyla düzenlendi. Bu tür eğitim programları sonradan daha çok yaygınlaştırıldı.

Hizmet içi eğitim faaliyetlerinin personeli hizmete yatkın kılması, personelin moralini yükseltmesi, personeli üst düzey kariyere hazırlaması, personellerin adaptasyonunu sağlaması, personellerin yeteneklerine göre ayrılmasına yardımcı olması açısından pek çok faydası olmuştur.

Yararlanılan Kaynaklar

Jiang, B. ve Tribe, J. (2009). Tourism Jobs-Short Lived Professions: Student Attitude Towards Tourism Careers in China, Journal of Hospitality, Leisure, Sport & Tourism Education, 8(1): 4-19.; Kozak, N., Kozak, M.A. ve Kozak, M. (2011). Genel Turizm İlkeler Kavramalar (Gözden geçirilmiş on birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.; Kozak, N. (2016). Mehmet Özdemir: TURBAN Eğitim Modeli”nin Mimarı, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 27 (2): 316-322; Mısırlı, İ. (2002). Turizm Sektöründe Meslek Standartları ve Mesleki Belgelendirme Sistemi (Sertifikasyon), Anatolia Turizm Araştırma Dergisi, 13(1): 39-55; Özdemir, M. (1993). Turizm İşletmelerinde Hizmet içi Eğitim ve ‘’TURBAN’’ Modeli, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 4 (1): 24-32. ;Özdemir, M. ve Kozak, N. (2000). Türkiye Turizm Yayıncılığı Tarihinden Bir Süreli Yayın: Turizm Bankası A.Ş. Bülteni (1983-1988), Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, (11): 129 -141; Turizm Bankası A.Ş. (1988), 1987 Faaliyet Raporu. Ankara; Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. (2019), 01. 07.-30 Eylül 2019 Konsolide Olmayan Ara Dönem Faaliyet Raporu, İstanbul.