Turizm Arz Eğrisi

Turizm arzı kısaca farklı fiyat düzeylerinden satılmak üzere piyasaya sunulan turistik ürün miktarı olarak tanımlanmaktadır. Turistik arz bir destinasyonda turizm zenginliklerini meydana getiren tüm değerler ile turistik ihtiyaçların karşılanabilmesi için kullanılan mal ve hizmetlerin bütününü ifade etmektedir. Arz edilen miktar ise belirli bir fiyat düzeyinde piyasada satılmak üzere sunulan belirli bir ürün miktarını göstermektedir. Bu bakımdan arzı belirleyen temel unsurlar, belirli bir zaman diliminde turizm işletmelerinin turizm piyasalarında satmaya razı oldukları fiyat ve mal bileşimleridir. Bu ürün fiyat-miktar bileşimlerinin koordinat düzlemindeki geometrik yerlerinin birleştirilmesi ile oluşan eğriye ise arz eğrisi adı verilmektedir. Koordinat düzleminde dikey eksende turistik ürünün fiyatı, yatay eksende ise arz edilen turistik ürünün miktarı yer almaktadır. Belirli bir zaman diliminde turizm alanında faaliyet gösteren firma ve işletmelerin turizm piyasasında ürünü satmaya istekli oldukları fiyat ve o fiyata karşılık gelen miktarı gösteren kombinasyonlar arasındaki ilişki iktisadi olarak arz kanunu ile açıklanabilmektedir. Arz kanununa göre üreticilerin belirli bir zamanda piyasaya sunmaya istekli oldukları ürünün fiyatı yükseldiğinde (düştüğünde), piyasaya sundukları ürün miktarı artmaktadır (azalmaktadır). Bu durum ürün fiyatı ile piyasaya sunulmak istenen ürün miktarı arasında pozitif yönlü bir ilişkinin varlığına işaret etmektedir. Bu ilişkinin varlığı nedeniyle arz eğrisi pozitif eğimli bir eğridir.

Turistik mal ve hizmetlerin fiyatları dışında, turizm arzını etkileyen temel unsurlar “Girdilerin fiyatları, diğer malların fiyatları, firma sayısı, fiyat beklentileri, teknoloji düzeyi”dir. Turistik mal ve hizmetlerin fiyatları değiştiğinde turistik arz eğrisi üzerinde hareketlenme meydana gelirken; turizm arzını etkileyen diğer unsurlar değiştiğinde turistik arz eğrisi ilişkinin yönüne göre sağa ya da sola kaymaktadır.

Turizm arzı eğrisi çok kısa, kısa ve uzun dönem olarak üç ayrı şekilde analiz edilmektedir. Çok kısa turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin üretimde kullandığı unsurlar kolayca değişemeyeceğinden turizm arz eğrisinin eğimi sonsuz bir değeri ifade etmektedir ve dikey eksene paralel olarak uzanmaktadır. Kısa dönemde ise üretimde kullanılan faktörlerden yalnızca birinin değişebilmesi nedeniyle arz eğrisinin eğimi sonsuzdan küçük olmakla birlikte değeri sonsuza yakın bir değer almaktadır. Uzun dönemde ise fiyattaki değişmelere karşı turizm işletmelerinin göstereceği tepki üretim faktörlerinin değiştirilmesi ile mümkün olabilmektedir. Ancak uzun dönemde fiyattaki değişim oranları, örneğin yatak kapasitelerinin değişim oranından ya da oda sayısındaki değişim oranından büyük olacağından arz eğrisinin eğimi yüksek olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Çeken H. (2014). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Dwyer, L. Forsyth, P. ve Dwyer, W. (2010). Tourism Economics and Policy. Bristol: Channel View Publications; Ünlüönen, K., Tayfun, A. ve Kılıçlar, A. (2014). Turizm Ekonomisi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; Yağcı, Ö. (2007). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bahar, O. ve Kozak, M. (2012). Turizm Ekonomisi. Ankara: Detay Yayıncılık.