The International Au Pair Association (IAPA) / Uluslararası Havayolu Yolcuları Birliği

Sivil Toplum Kuruluşu Yurtdışı Kurum-Kuruluş Yatırımcı/İşletmeci STK Havayolu Yolcu Taşımacılğı

(Dallas, Texas, ABD, 1960 – )

Paket turlarda yapılan seyahat sigortası benzeri bir yaklaşımdan ilham alınarak; bireysel seyahat eden turistlerin çıkarlarını korumak amacıyla 1960 yılında Havayolu Yolcuları Birliği kuruldu. Birliğin ismi başlangıçta Havayolları Kulübü olarak biliniyordu. Birlik kurulana kadar yolcuların çıkarlarını koruyacak bir merci yoktu. Dernek genel anlamda belirli bir yıllık üyelik ücreti karşılığında üyelerine belirli faydalar sağlamanın yanı sıra havayolu yolcularının çıkarlarını gözetmek için çalışmaya ek olarak yolcuların sesi olma görevi üstlendi. 1964 yılında, birlik merkezini önce San Antonio, Teksas’a, dört yıl sonra ise Dallas’a taşıdı. Kurulduğu andan itibaren birliğin bakış açısı küreseldi ve hedefleri sürekli olarak yolculara güvenlik, rahatlık, konfor ve ekonomiklik sağlamaktı. Birliğin amacı havayolu ulaşımından kaynaklı herhangi bir soruna çözüm odaklı yaklaşmaktır. Birlik uluslararası üyeliklerle genişlemeye devam ettikçe hizmetlerini de arttırmaktadır. 1977 yılında Londra’da bir Avrupa ofisinin ve 1982 yılında ise Hong Kong ofisinin açılmasıyla Uzakdoğu’da da faaliyet göstermeye başlamıştır. Bu tarihten itibaren tüm ofisler Uluslararası Havayolu Yolcuları Birliği (IAPA) olarak tanındı.

Birlik, Priority Pass, Lounge Pass ve Priority Traveler şirketlerini de kapsayan uluslararası seyahat kulüplerinde ve hizmet sektöründe uzmanlaşmış, Collinson Grubunun bir bölümü olan Lifestyle Benefits Group’un bir parçasıdır. Uluslararası Havayolu Yolcuları Birliği üyeleri, 50 yıldan fazla bir süredir seyahatlerinde tasarruf, seyahat sigortası vb. hizmetler için üyeliğini sürdürmektedir. Birlik, üyelerine mevcut en iyi fiyatı önermenin yanı sıra araç kiralama, otel rezervasyonu ve seyahat planlaması gibi hizmetler sunmaktadır. Dünya çapındaki büyük şirketlerle işbirliği içerisinde çalışan Uluslararası Havayolu Yolcuları Birliği’nde, 175 ülkede 300 binden fazla iş seyahatinde bulunan kişi, birliğin üyeliğinin getirdiği avantajlardan yararlanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bhatia, A. K. (2002). Tourism Development: Principles&Practices. New Delhi: Sterling Publishers Private Limited; Mayer, M., Zbaraszewsk, W., Pieńkowski, D., Gach, G. ve Gernert, J. (2019). Borders, Tourism and Prejudices: Theoretical and Conceptual Insights. İçinde; Cross-Border Tourism in Protected Areas Geographies of Tourism and Global Change (ss. 19-62). İsviçre: Springer International Publishing.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

www.iapa.com, (Erişim tarihi: 12.12.2019).