Tarsus Humusu

Gastronomi Türk Mutfağı Anadolu Mutfağı

Akdeniz mutfağının tescilli lezzetlerinden biri Tarsus Humusu'dur. Tarsus Humusu, Ortadoğu mutfağına özgü bir lezzet olan humusun bir çeşididir. Tarsus Humusu, ana malzemesi olan nohudun yanı sıra, tahin, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak ve baharatlar gibi çeşitli malzemelerin birleştirilmesiyle yapılmaktadır. Tarsus Humusu'nun yapımında Çukurova Bölgesi’nde hasat edilen yerli susamlardan üretilen tahin kullanılmaktadır. Humusta özellikle dikkat edilmesi gereken nokta kıvamıdır. “Tarsus Humusu” adını taşıyan bu özel lezzet, coğrafi işaret tescil belgesi ile Mersin'in Tarsus ilçesine ait bir gastronomi zenginliği olarak kabul edilmiştir. Tarsus Humusu, pastırmalı, sucuklu ve sade olarak ikram edilmektedir. Hatay humusu, soğuk servis edilirken Tarsus Humusu sıcak ve tereyağlı şekilde servis edilmektedir.  Tarsus’ta humus, mezeden ziyade bir öğün olarak tercih edilmektedir. Tarsus Humusu'nun ayırt edici özelliği pişmiş nohudun bakır tas içinde tokmak ile ezilmesi sonucu elde edilen diri nohut ezmesinin pürüzlü tekstür yapıda olması ve sıcak olarak servis edilmesidir.

Malzemeleri: iki su bardağı haşlanmış nohut, bir su bardağı tahin, bir limon, beş diş sarımsak,  tuz. Üzerini süslemek için bir çay kaşığı sumak ve kimyon, ince doğranmış maydanoz, 10-12 adet haşlanmış nohut tanesi, bir-iki yemek kaşığı tereyağı ya da üç-dört kaşık zeytinyağı, 10-15 gr pastırma, iki çay kaşığı pul biber.

Yapılışı: Pişmiş nohutlar süzülerek Humus Tası adı verilen kalaylanmış dövme bakır tas içerisinde 10-15 dakika tokmakla ezilir. Ezilen nohutların içine tahin ve nohudun suyundan ilave edilir. Tat vermesi için limon suyu, ezilmiş sarımsak ve tuz ilave edilerek akışkan bir kıvam elde edilir. Servis edilirken üzerine tereyağı ya da zeytinyağı bir tavada kızdırılır ve kızgın yağın üzerine pul biber eklenir. Kızgın yağ humusun üzerinde gezdirilir. Diğer baharatlar, nohut taneleri ve maydanoz humusun üzerine eklenir. Arzu edilirse pastırma da ilave edilir.