Sulusaray Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Tokat ili içerisinde yer alan Reşadiye ve Niksar Ayvaz termal kaynakları ile birlikte üç önemli termal kaynaktan biridir. Kaplıca bölgesi, Tunç devrinde Sebastapolis olarak adlandırılan antik kentte, yeni adıyla Sulusaray’da yer almaktadır. Roma/Bizans döneminde Nicapolis- Sebastopolis şehrine beş kilometre uzaklıkta bulunan, Çekerek Irmağının kuzey kıyısındaki kaplıca bölgesine Sulusaray Çermikönü-Ilıca Kaplıcası da denmektedir. Kaplıca alanı kuzeyde Tokat/Artova, güneyde Sivas/Yıldızeli, doğuda Tokat/Yeşilyurt ile batısında Yozgat/Kadışehri ilçelerine komşudur. Sulusaray yakınlarındaki Çermik Köyü’nde bulunan gri kalkerden yapılan sunakta yer alan yazıttan anlaşılacağı üzere Tokat ili içinde yer alan şifalı sular tedavi açısından önemli olduklarından sunak; sağlık ve şifa tanrısı Asklepios’a ithaf edilmiştir.

Kaplıcanın Roma-Bizans döneminde 1,25 metre derinlikteki mermer bir havuz ve yine mermerden soyunma odalarından ibaret olduğu bilinmektedir. Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılması, yaşanan göçler ve depremler sebebiyle kaplıca defalarca yıkılmış ve yeniden yapılmıştır.

Kaplıca suyu Artova-Sulusaray çöküntüsü içerisindeki mevcut fay hatlarından birini takiben yeryüzüne çıkmaktadır. Suyun ısısı tektonik olaylar neticesinde yıllar içerisinde değişiklikler göstermiştir. 1966 yılında 38,6⁰C olarak ölçülen kaynağın ısısı günümüzde 55oC civarında olup ısının serpantin kütlesinin içinde iken daha fazla olduğu, alüvyon içinde havuza girerken ve soğuk suların da katılması ile bu dereceye düştüğü gözlemlenmiştir. Ciddi gözlemler mevcut olmamakla birlikte suyun debisi yaz/kış değişmemektedir. Ayrıca suyun içeriğindeki minerallerin de 19 yıl arayla yapılan ölçümlerde değişmediği gözlenmiştir. Şifalı suyun içeriğinde yeryüzü sularında çoğunlukla rastlanan nitrat ve nitrit anyonları bulunmamaktadır. İçeriğindeki sodyum klorür, sülfat, bikarbonat minerallerine göre kaynağın suyu tuzlu, sülfatlı hafif acı su olarak tanımlanabilmektedir.

Banyo uygulamaları şeklinde kullanılan şifalı su; deri hastalıkları, sinir hastalıkları, kadın hastalıkları, beslenme ve romatizma hastalıklarının tedavileri için yörenin su kaynaklı doğal tedavi merkezi haline gelmiştir. Ayrıca kaplıca bölgesi kamp ve karavan turizmi için kullanılabilecek doğal alanlardandır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kızılaslan, N. ve Tayfur, U. (2014). Tokat İlinin Ekoturizm/Kırsal Turizm Potansiyeli ve SWOT Analizi, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 9: 45-61; Mitford, T. B. (1991). Inscriptiones Ponticae: Sebastopolis, Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik, 181-243; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-11389/genel-bilgiler.html, (Erişim tarihi: 12.01.2020); Tokat 1973 İl Yıllığı, Ankara: Doğuş Matbaacılık; Ülker, İ. (1994). Sağlık Turizmi. Ankara: Yorum Matbaacılık.