Solo Fuar

Etkinlik Fuar

Bir ülkenin hedef ülkede tek başına fuar organize etmesini tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Bu kavram bir müzik terimi olarak da kullanılan İtalyanca Solo kelimesinden gelmektedir. Solo kelimesi Türkçe'deki yalnız, tek kelimelerine karşılık gelmektedir. Müzik terimi olarak ise bir müzik parçasının bir kişi tarafından söylenmesi veya çalınması durumunu tanımlamaktadır. Dünya dillerine de bu terim dolayısıyla girdi. Bu kapsamda bir ülkenin tek başına farklı bir ülkede fuar organize edip tanıtımını da kendisinin yapması solo fuar olarak adlandırılmaktadır. Türkçe'de bu tür fuarlara Tek ülke fuarları da denilmektedir.

Fuarların temel amacı alıcı ile satıcıyı bir araya getirmektir. Fuarlar ancak nitelikli ziyaretçileri çekebiliyorsa amaçlarına ulaşabilirler. Bu yüzden solo fuarlara ziyaretçilerin gelmesi, fuarı düzenleyen ülkenin pazarlama ve tanıtım çalışmalarına bağlıdır. Fuarı organize eden ülke sadece fuarı organize etmekle değil aynı zamanda tanıtımını doğru ve başarılı bir şekilde yapmakla da sorumludur.

Solo fuarlar tek bir ülke tarafından düzenlendikleri için bu tür fuarlarda rekabet söz konusu değildir. İstenen ziyaretçi düzeyinin yakalanması halinde rekabetin söz konusu olmamasından dolayı bu tür fuarlarda başarı düzeyi oldukça yüksek olabilmektedir. Solo fuarlarda amaç düzenleyen ülkenin pek çok yönüyle/ürünüyle tanıtılması ve ilginin sadece o ülkeye yönelmesinin sağlanmasıdır. Öncelik genellikle ihracatı artırmaya yöneliktir. Solo fuarlarda aynı zamanda sosyo-kültürel tanıtımlar yapılarak ülkenin sanatsal, kültürel ve toplumsal açıdan tanıtılması ve ülke imajının geliştirilmesi de amaçlanmaktadır.

Solo fuarlar düzenlendikleri hedef kitle bakımından incelendiğinde B2C (Business to Consumer) yani işletmelerden nihai kullanıcılara yönelik satışları konu alan fuarlar veya B2B (Business to Business) yani işletmelerin kendi aralarında yaptıkları ticarete yönelik fuarlar şeklinde düzenlenebilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aksu, A., Yılmaz, G. ve Gümüş, F. (2013). Örneklerle Kongre ve Fuar Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Arslan, S. (2019). Fuar Markası Olmayı Etkileyen Faktörlerin Marka İmajına ve Katılım Kararına Etkileri: Turizm Fuarları Örneği (Yayınlanmamış doktora tezi). Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Emeksiz, M. (Editör) (2013). Kongre ve Etkinlik Yönetimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını; MEB (2013). Ön Büroda Muhasebe İşlemleri. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.