Skål Uluslararası Kulüp

Sivil Toplum Kuruluşu Yurtdışı Kurum-Kuruluş Mesleki STK

(Paris, 1934 - ; Türkiye, 1956 - )

Dünyada seyahat ve turizm endüstrisinin tüm dallarından profesyonelleri bir araya getiren tek uluslararası örgüt olarak Skål, üyeleri endüstri yönetici ve icracılarının yerel, bölgesel ve uluslararası düzeylerde bir araya gelerek Kardeşlerle Birlikte İş Yapma (Doing Business Among Friends) sloganıyla hareket ettikleri bir yapıdır.

Skål sözcüğü köken olarak eski İsveççeden gelmektedir ve vahşi toplumsal alışkanlıklar döneminde, içkinin etkisiyle yaşanan taşkınlıklarda, kırılgan olmadığı için daha güvenli bir madde olan tahtadan yapılan içki kadehini ifade etmektedir. Tarihte içki içen herkes sarhoş olmadan önce karşılıklı kadehlerini Skål diyerek kaldırırlardı. Bu geleneksel alışkanlıktan esin alarak, örgütün düzenli olarak yapılan yemek davetlerinde Skål ritüeli kapsamında bu kadeh kaldırma işlemi gerçekleştirilmektedir. Çok ciddi ve önemli bir anlama sahip olan bu ritüelde amaç ev sahibine daveti için teşekkür etmek ve onu onurlandırmaktır. Zamanında dinsel olarak onaylanmayan bu uygulama, 1686 yılında İsveç Kilisesi Yasası tarafından kutsanmıştır.

Yasa kapsamında, ritüelin içki etkisini göstermeden hemen yemeğin başında ve ayakta yapılması kural olarak tanımlanmaktadır. Ortaçağ döneminde İskandinavya’da yaygın olan ve tinsel anlamda büyük önem arz eden bu görenek, resmi yöneticilerin üstlerine bağlılık yeminlerini kesinleştirmek için de geçerliydi. Günümüzde Skål yemeklerinde yapılan bu ritüelin de benzer şekilde özel bir anlamı vardır. Kardeşler ve arkadaşlar arasındaki duyguların derin anlamını taşıyan bu göreneğin uyarlanmış şekli, dünya çapındaki tüm örgütler ve üyeler tarafından tanınır ve aynı duyguyla yerine getirilir; hep birlikte ayağa kalkılarak Dünyadaki tüm Skål kardeşlerimize/dostlarımıza; mutluluk, sağlık, uzun ömür, Skål! sözleri eşliğinde kadeh kaldırılır.

Örgütün ilk kulübü İskandinavya’daki bir eğitim turu sonrası seyahat yöneticileri tarafından Paris’te kuruldu (1932). Uluslararası kardeşlik ve iyi niyet düşüncesi yıllar içerisinde gelişti ve Skål Kulüpleri Uluslararası Birliği (Association Internationale des Skål Clubs) Florimond Volckaert’in Skål Babası namıyla ilk başkanı olduğu örgüt kuruldu (1934). Günümüzde 90 ülkeden fazla alanda faaliyet gösteren örgütün 400 kulübünde yaklaşık 15 bin üyesi bulunmaktadır. Genel Sekreterliği İspanya Torremolinos’ta yer alan Skål şemsiyesi altında faaliyetlerin büyük çoğunluğu yerel düzeyde gerçekleştirilir ancak ulusal birlikler düzeyindeki etkinliklere kadar uzamaktadır.

Uluslararası örgütün yönetimini, her yıl farklı bir ülkenin ev sahipliği yaptığı Skål Dünya Kongresi sırasında gerçekleştirilen Genel Kurulda seçilen altı üyenin oluşturduğu Yönetim Kurulu yürütmektedir. Bu etkinlik, dünyada seyahat ve turizmin potansiyel ve gelişimine yönelik ilk elden gözlem ve görüş paylaşımları için bir fırsattır. Örgütün misyonu, “Profesyonelliği, dostluklar ve liderlikle geliştirmek ve bu özelliği azami düzeyde kullanarak güvenilir ve sorumlu bir turizm endüstrisi için çalışmaktır”.

Dünyadaki kulüpler içerisinde önemli bir yere sahip olan Skål Türkiye ise, 1956 yılında Skål İstanbul’un kurulmasıyla hayata geçti. 2011 yılının Mart ayından itibaren federasyon yapısına dönüşen ve Uluslararası Skål Dernekleri Federasyonu ismini alan kulüp, Türkiye’de 17 şubesinde toplam bin kişiye yakın üyeye sahiptir. Yerel kulüplerin üyeleri yaz dönemi hariç her ay yemek davetlerinde buluşur; federasyon ise kulüplerle yılda altı kez bir araya geliyorlar. Skål Türkiye Federasyonu’nun temel amacı, büyüme konusunda destek vermek, bünyesindeki kulüplere yön vererek destek olmak, projeler üretmek, sektör içindeki ağırlığını güçlendirmek ve yararlı toplantılar düzenleyerek kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmek, kulüpler arasında ve turizm endüstrisinde çalışan üyeleri arasında dostluk, ortak anlayış ve işbirliği oluşturmaktır.

Skål Türkiye Federasyonu, dünya çapında etkili bir örgüttür. Hülya Arslantaş, 2008–2009 yılları arasında bir başkan olarak Türkiye’den ilk kez Skål Uluslararası Kulüp Dünya Başkanı oldu; 2014-2015 yıllarında ise Salih Çene bu göreve getirildi. Skål kulüpleri günümüzde Türkiye’de başlıca turizm merkezlerinde yapılanmış durumdadır: İstanbul, Marmara (İstanbul Anadolu Yakası), Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Fethiye, Kapadokya, Alanya, Çukurova, Eskişehir, Konya, Karadeniz, Troya.

Yararlanılan Kaynaklar

Skål International. (2019). About Skål. Erişim: http://www.skal.org/en/about-skal, (Erişim tarihi: 15.09.2019); Skål International. (2019). Past Presidents. Erişim: https://www.skal.org/en/past-presidents, (Erişim tarihi: 15.09.2019): Skål İstanbul. (2019). Protokol Kılavuzu. Erişim: http://www.skalistanbul.com/protokol-kilavuzu, (Erişim tarihi: 15.09.2019): Skål Türkiye. (2019). Hakkımızda. Erişim: http://www.skalturkey.com/hakkimizda, (Erişim tarihi: 15.09.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Skål International Resmi Web Sayfası (www.skal.org), (Erişim tarihi: 15.09.2019); Uluslararası Skål Dernekleri Federasyonu Resmi Web Sayfası (www.skalturkey.com), (Erişim tarihi: 15.09.2019).