Silikon Vadisi, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan, dünya teknoloji endüstrisinin önde gelen merkezlerinden biri olan bölgedir. Adını teknoloji şirketlerinin silkon çiplerinden almaktadır. Merkezi Santa Clara Vadisi’dir. Dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin merkezlerinin yanı sıra birçok start-up’ında bulunduğu bir inaovasyon ve girişimcilik noktası olarak bilinmektedir. Bölgede, bilgi teknolojisi, yazılım geliştirme, yapay zeka, biyoteknoloji gibi kavramlarda çalışma yapan birçok şirket bulunmaktadır. Silikon Vadisi’nin Stanford Üniversitesi gibi dünyaca bilinen üniversitelere yakınlığı, teknolojik gelişmeleri besleyen bir bulutu oluşturmaktadırlar. Lokasyonda risk sermayesi şirketlerinin yoğun olduğu, teknoloji hedefli yatırımlar yapıldığı ve geleceğin inovasyonunun şekillendiği bir merkez olarak ön plana çıkmaktadır. 

1940 ve 50’li yıllarda Silikon Vadisi’nde radar teknolojisi ve mikrodalga fırınlar askeri amaçlı teknolojiler geliştirmeye başlanmıştır. Soğuk savaş döneminde askeri ve araştırma kurumları, elektronik ve bilgisayar endüstrisine dönüşmeye başlamıştır. 1960-70’li yıllar arasında teknoloji şirketleri kurulmuş ve bölge giderek kalkınmaya başlamıştır. 1980’li yıllar sonrası bilgisayar endüstrisi hızla gelişim göstererek dünya çapında teknoloji endüstri merkezi haline gelmektedir. Günümüzde Silikon Vadisi, dünya teknoloji endüstrisinin liderliğinin merkezi olarak kabul görmekte ve inovasyon teknolojilerini sunan bir bölge olma özelliği taşımaktadır.

Günümüzde Silikon Vadisi'nde bitkilerden yararlanılarak üretilen et, yumurtasız mayonez, içeriğinde et bulunmayan tavuk gibi teknolojik ürünler üretmektedirler. Bir öğünde metabolizma için gerekli görülen bir şişe içeceği üretmektedirler. Silikon Vadisi’nde yer alan birçok gıda şirketleri bitkilerden farklı ürünler geliştirerek daha ucuz, sağlıklı ve alternatif anlamda yeni gıda üretmeyi amaçlamaktadırlar. Hızla artan nüfus artışına bağlı olarak alternatif önerilerde bulunmaktadırlar.

Silikon Vadisi, teknoloji endüstrisinin merkezi noktası olarak kabul gören bir lokasyondur. Bu bölge turizm açısından oldukça ilgi görmektedir. Vadiyi ziyaret eden turistler genellikle teknoloji merkezlerini, inovasyon merkezlerini, üniversiteleri ve girişimcilik merkezlerini gezmeyi tercih etmektedirler. Bu bağlamda lokasyonun genel atmosferi ve gelişmiş teknoloji sistemleri turistler için dikkat çekmektedir. Bölgeye düzenlenen turlar sayesinde turistler, teknoloji dünyasının nabzını tutabilir, yeni trendler ve gelişimleri yakından gözlemleme imkânı bulmaktadırlar. Silikon Vadisi turları genellikle acenteleri veya özel tur şirketleri tarafından düzenlenmektedir. Birçok tur şirketinin resmi web sitelerinde Silikon Vadisi hakkında detaylı  bilgiler, tur programları, fiyatlar ve rezervasyon olanakları bulunmaktadır. Özellikle Viator, dünyanın dört bir yanından yüzlerce tur ve etkinlik düzenleyen seyahat platformudur. Silikon Vadisi turları da Viator üzerinden rezerve edilmektedir. Extranomical Tours, San Francisco merkezli bir tur şirketi olup, Silikon Vadisi’ne turlar düzenlemektedir. San Francisco Shuttle Tours, San Francisco ve çevresindeki turlar Silikon Vadisi’ne tur programları düzenlemektedir. Silikon Vadisi tur fiyatları genellikle asgari elli dolar ile 150 dolar arasında değişim göstermektedir. Ancak lüks ve detaylı tur programlarına göre fiyat değişim göstermektedir. Tur işletmeleri genellikle tur fiyatlarına ulaşım, mentörlük, giriş ücretleri ve bazı öğle yemeklerini dahil etmektedir. Bazı turlar ek ücret karşılığında farklı etkinlikler veya deneyimler sunmaktadır. Spesifik olarak teknoloji tutkunları, girişimcilikle ilgilenenler ve teknoloji sektöründeki yenilikleri takip etmek isteyen ziyaretçiler için Silikon Vadisi turizm açısından önemli bir destinasyon olabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Evgeny, M. (2014). To Save Everything, Click Here: The Folly of Technological Solutionism. New York; Andrew, M. (2016). How ‘Silicon Valley’ Nails Silicon Valley, New Yorker, 9 Haziran, http://www.newyorker.com/culture/culture-desk/how-silicon-valley-nails-silicon-valley, (Erişim tarihi: 07. 07. 2024); Jos, V. D, (2014). Datafication, Dataism and Dataveillance: Big Data between Scientific Paradigm and Ideology, Surveillance & Society 12 (2): 197–208.