Seyahat Bloğu

Yayınlar Seyahat Bloğu

İnternet, turistler ve turizm işletmeleri için önemli bir bilgi kaynağı haline gelmiş durumdadır. Turistler artık daha fazla internet aracılığıyla daha fazla satın alma yaparken, turizm işletmeleri de ürün ve hizmetlerinin pazarlama faaliyetlerini sanal ortamlara kaydırmış durumdalar. İnternet, bireylerin destinasyon, ürün ve hizmetler hakkında doğrudan diğer tüketicilerden bilgi edinmeleri için yeni yollar sunar. Bu doğrultuda turizm sektörü için seyahat blogları tüketiciler için oldukça çekici bir yol haline gelmiştir. En genel anlamıyla blog kavramı, bir bireyin kişisel ilgi alanıyla ilgili, bilgi, makale ve deneyim yoluyla bir araya getirdiği ve çeşitli kaynaklardan topladığı bilgiyi derlediği kişisel bir web sitesidir.

Blog, genellikle teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturdukları, günlüğe benzer. Web günlüğünden (web-log) kısaltılmış bir kelime olan blog, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay şekilde yorumlarını, bağlantılarını, yazılarını, resimlerini ve videolarını paylaşmalarını sağlar. Seyahat blogları, bireylerin deneyimlerini derinlemesine anlattıkları ve seyahat etmek isteyen kişilere rehberlik hizmeti sundukları mecralardır. Gittikleri ülkelerdeki günlük yaşama dair anlattıkları hikâyeler genellikle sübjektif bilgilerden oluşsa da kısmen objektif bilgileri de içerir. Seyahat edilen destinasyonda hangi doğal, tarihi ve kültürel çekicilik olduğu, bunlara ulaşımın nasıl olduğu gibi bilgilerin yanında bireyin kendi hissettikleri de yer alır.

Seyahat bloglarında yorum yapma, etiketleme, paylaşım, güncellik, özgünlük önemlidir. Seyahat blogları, bireylerin belirli bir destinasyondaki deneyimlerini ifade eder ve gittikçe artan sayıda internet kullanıcısı olduğundan, ağızdan ağıza dijital haberleşme kapsamında seyahat bilgi kaynakları olarak yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. Seyahat blogları, bireylerin genel olarak turizm faaliyetleri seçiminde geleneksel medyaya göre daha fazla güvendikleri platformlar olarak kabul edilir. Son olarak, kurumsal, kişisel, temasal, topluluk, sponsorlu, çalışan ve sahte bloglar olarak sınıflandırılırlar.

Yararlanılan Kaynaklar

Crotts, J. C., Mason, P. R. ve Davis, B. (2009). Measuring Guest Satisfaction and Competitive Position in the Hospitality and Tourism Industry: An Application of Stance-Shift Analysis to Travel Blog Narratives, Journal of Travel Research, 48(2): 139-151; Magnini, V. P., Crotts, J. C. ve Zehrer, A. (2011). Understanding Customer Delight: An Application of Travel Blog Analysis, Journal of Travel Research, 50(5): 535-545; Martindale, T. ve Wiley, D. (2005). Using Weblogs in Scholarship and Teaching, TechTrends, 49(2): 55-61; Pan, B., MacLaurin, T. ve Crotts, J. C. (2007). Travel blogs and the implications for destination marketing, Journal of Travel Research, 46(1): 35-45; Wenger, A. (2008). Analysis of Travel Bloggers’ Characteristics and Their Communication about Austria as a Tourism Destination, Journal of Vacation Marketing, 14(2): 169-176; Yazgan, Ş. (2012). Bilgi Edinme Aracı Olarak Blogların Turistik Satın Alma Davranışına Etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.