Rahime Sultan Camii

1892 yılında Sultan Abdülmecit’in dördüncü eşi Perusta Rahime Sultan tarafından yaptırılmıştır. Rahime Sultan Camii Sapanca Uzunkum’da yer almaktadır. Bu tarihi yapı, yığma taş, tuğla mimari usulü yapılmış ve ön cephesinde kemerli pencerelere yer verilmiştir. Kubbeli tarzda yapılan caminin içi oymalarla süslü olup, günümüze kadar özgün yapısını koruyan sayılı camilerden biri olma özelliği taşımaktadır. Rahime Sultan Camii’nin ön cephesinde, orta pencere üzerinde Sultan Abdülmecit’e ait tuğra bulunmaktadır. Rahime Sultan Camii’nin minberi o dönemden kalma ve orijinal yapıdadır. Caminin içinde tezyinat bulunmamakla birlikte çerçeveler içinde İslami yazılar dikkat çekmektedir. Aynı zamanda cami içerisinde ön tarafta yer alan karolarının orijinalliğini koruduğu görülmektedir. Ayrıca caminin avize ve balkonu da orijinalliğini korumaktadır. Cami sahanlığında Osmanlıca bir kitabe de bulunmaktadır. Caminin sol tarafında mezarlık bulunmaktadır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün mülkiyeti altında bulunan Rahime Sultan Camii’nin en ciddi onarım çalışması 1967 yılında meydana gelen depremden sonraki günlerde yapılmıştır. Minare ve minare kaidesi günümüze kadar çok kez onarılmıştır. 17 Ağustos depreminde zarar görmüş minaresi yıkılmış ve daha sonra tekrar yapılmıştır. Rahime Sultan Camii’nin bahçesi ve yanındaki kurs binası ile toplam 2.203 metrekarelik bir alana sahiptir. Rahime Sultan Camii’ne şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Caminin şehir merkezine uzaklığı 12 kilometredir.

Yararlanılan Kaynaklar

Sapanca Belediyesi (2019). Rahime Sultan Camii Restorasyonu. https://www.sapanca.bel.tr/Projeler/Detay/Rahime-Sultan-Camii-RESTORASYONU, (Erişim tarihi: 09.08.2020); Türkiye Kültür Portalı (2019). Rahime Sultan Cami-Sakarya. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/sakarya/gezilecekyer/rahime-sultan-camii, (Erişim tarihi: 09.08.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türkiye Kültür Portalı (2019). Rahime Sultan Cami-Sakarya. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/sakarya/gezilecekyer/rahime-sultan-camii, (Erişim tarihi: 09.08.2020).