Polisevi

Konaklama Tesisi Polisevi

Türkiye’de polisevleri, uygun fiyatlarla ağırlıklı olarak konaklama hizmeti sunma olanağı ile kamuya bağlı konaklama işletmeleri niteliğinde hizmet veren tesislerdir. Bu tesisler içinde çoğunlukla otel, restoran, kafeterya, düğün salonu, toplantı salonu, spor salonu, oyun salonu, kuaför ve güzellik salonu gibi hizmet birimlerinin yer aldığı görülürken; bazı tesisler içerisinde kuru temizleme, terzi, hamam, sauna, yüzme havuzu gibi hizmet birimlerine de rastlamak mümkündür. Tesislerdeki otellerin bünyesinde tek yataklı oda, iki yataklı oda, üç yataklı oda, aile odası, süit oda ve VIP oda gibi oda seçenekleri bulunurken, misafirler odalarda temel hizmetlerle birlikte televizyon, klima, minibar, 7/24 sıcak su ve kablosuz internet hizmetlerinden faydalanılabilmektedirler.

Polisevlerinin illere göre dağılımlarına bakıldığında her ilde en az bir polisevi hizmet sunmaktadır. Öyle ki, bazı illerde (İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Muğla, Bursa, Bitlis, Bartın, Balıkesir, Tekirdağ, Aydın, Van ve Afyon gibi) birden fazla polisevi bulunabilmektedir. İzmir’de Çeşme Polisevi 24 oda kapasitesine; Narlıdere Polisevi 60 oda kapasitesine; Urla Polisevi 76 oda kapasitesi; Konak Polisevi 47 oda kapasitesine sahiptir. İstanbul’da bulunan dört polisevinin ise sadece ikisinde (Merter Polisevi ve Baltalimanı Polisevi) konaklama hizmeti sunulmaktadır. Bu iki polisevinin toplam oda kapasitesi 184 odadır. Ankara’daki Dikmen Polisevi’nin ana binasında, 162 oda kapasitesi; ek binasında ise 74 oda kapasitesi bulunmaktadır. Bunların dışında turistik açıdan gelişmiş bazı iller ele alındığında Aydın’daki Didim Polisevi 353 oda kapasitesine; Antalya Polisevi 111 oda kapasitesine; Balıkesir’deki Ayvalık Polisevi 104 oda kapasitesine; Bursa’daki Uludağ Polisevi 55 oda kapasitesine; Muğla’daki Fethiye Polisevi 30 oda kapasitesine; Nevşehir Polisevi 30 oda kapasitesine sahiptir.

Polisevlerinin otel bölümlerinde konaklama yapabilmek için bir emniyet teşkilatı çalışanı (emekli, STK kartı, şehit ve gazi yakınları) olmak veya emniyet teşkilatı çalışanının anne, baba, eş, çocukları derecesinde yakını olmak gerekmektedir. Yine kamu personeli olmak ya da kamu personelinin anne, baba, eş, çocukları düzeyinde yakını olmak da polisevlerinde konaklayabilmeyi sağlamaktadır. Emniyet teşkilatı çalışanı veya kamu çalışanı olmayanlar ya da bu çalışanların bir yakını olmayanlar ancak emniyet personeli olan birinin referansı ile onaylı misafir olmaları şartıyla polisevlerine kabul edilebilmektedirler. Ancak bu konuda bazı istisnai durumlar da ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Tesisleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği çerçevesinde yer almaktadır. Bu bağlamda polisevlerinde kimlerin konaklama yapabilecekleri ve polisevlerinin genel olarak işleyişi, bu yönetmelik kapsamındaki Sosyal Tesislerin Otel Bölümünün İşletilmesi başlığı altında verilen Madde 31’de yer alan kurallar ile belirlenmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Tesisleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği (2013). https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/129032?AspxAutoDetectCookieSupport=1 (Erişim tarihi: 28.12.2019); Polisevi. (t.y.). https://www.polisevi.net, (Erişim tarihi: 28.12.2019); Polisevine.com (t.y.). https://www.polisevine.com, (Erişim tarihi: 08.11.2019).