Pino Hamburger

Yeme-İçme İşletmesi Hızlı Yiyecek Üretim ve Sunum İşletmesi

(Eskişehir, 1978 - )

İtalyanca çam kozalağı anlamına gelen Pino, Fuat Gürcüoğlu tarafından Eskişehir’in ilk hamburgercisi olarak açıldı (1978). Pino’nun açılmasında, bir dönem Anadolu Üniversitesi’nde akademisyen olarak da görev yapan Furat Gürcüoğlu’nun girişimci ruhunun yanı sıra erkek kardeşi ile anne ve babasının desteğinin büyük bir rolü vardı. İlk şubesi günümüzde hâlâ ticari yaşamın canlılığını sürdürdüğü Hamamyolu Caddesi, Savtekin Sokak’ta kerpiç duvarlı, bir buçuk metre genişliğinde yedi metre derinliğinde, ayaküstü yemek yemeye müsait bir dükkândı. Oldukça iptidai şartlarda varlığını sürdürmeye çalışan ilk şubede verilen hizmet oldukça sınırlı olup, hamburger köftesinin ve ekmeğinin lezzeti deneme yanılma yoluyla aile üyeleri tarafından geliştirildi. Zamanla hamburgerin Eskişehir halkı tarafından benimsenmesi ve müşteri sayısının artmasıyla birlikte daha büyük bir yere taşınma ihtiyacı doğdu ve Pino, bugün de Eskişehir’in en işlek caddelerinden biri olarak bilinen İnönü Caddesi’ne (Doktorlar Caddesi) taşındı. Doktorlar Caddesi’nin tercih edilmesinin sebebi, üniversiteye giden öğrencilerin kente oradan giriş yapmalarıydı.

Satışların artmasıyla birlikte yeni şubeler açılmaya başladı. İstasyon (1983) ve İki Eylül’de Süleyman Çakır Kız Lisesi’nin yakınında Deliklitaş (1986) şubeleri hizmete girdi. Ardından, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (1996) ve Anadolu Üniversitesi içinde Yunus Emre (1998) şubeleri açıldı. Ancak Anadolu Üniversitesi’nde bulunan restoran uzun soluklu olmadı. Eskişehir’de yerel bir marka olarak doğan Pino, daha sonra Bursa As Merkez’e isim hakkı devri olarak verilse de ekonomik kriz nedeniyle başarılı olmadı ve kapatılma kararı verildi. Fuat Gürcüoğlu, Eskişehir’de bir ilke imza attı ve Türkiye’nin ilk uçak fast food restoran, olarak Pino’nun yeni bir şubesini hayata geçirdi (1997). Ancak Hava Müzesi içinde yer alan bir askeri nakliye uçağının restorana dönüştürülmesiyle hizmet vermeye başlayan “Pino Air” de uzun soluklu olmadı. Bütün ekonomik zorluklara rağmen Pino, Eskişehir’de gelişmeye devam etti ve Bulvar (2004) ve Eskişehir’in en tanınan AVM’si konumunda olan Espark’ta (2007) yeni bir şube daha açıldı. Daha sonraki süreçte ise Atatürk Bulvarı, Neo AVM ve Batıkent restoranlarıyla hizmet vermeye devam etti.

Tost-çay düşüncesiyle yola çıkılan Pino’da zaman içinde spagetti, meyveli jöle, supangle, puding, yaş pasta gibi ürünler menüye eklendi. Daha sonra hamburger, sosisli sandviç, pizza, bütün ürünlerin içinde olduğu Pino tava, parfe gibi pek çok ürün çeşidi ile yerel bir marka haline geldi. Ürünlerde mevsimsel olarak değişiklikler yapılsa da değişmeyen ürünler hamburger ve pizza oldu. Pino’nun en büyük özelliği ise hamburgerin içinde bulunan Rus salatasıydı. Pino’ya ürünlerin yanı sıra teknoloji açısından da pek çok yenilik getirildi. Bu kapsamda el terminali sistemlerinden yeni üretim teknolojilerine, bisikletle paket servisten motorla paket servise, telefonla siparişten internetle siparişe kadar pek çok değişim yaşandı. Günümüzde Pino, Pino Burger olarak bilinmekte ve yedi restoranıyla hâlâ Fuat Gürcüoğlu ve ailesi tarafından işletilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Doğantan, E., Geyik, S. ve Emir, O. (2013). Pino hamburger. İçinde; N. Kozak (Editör.), Dünden Bugüne Eskişehir’deki 14 İşletmenin Öyküsü ( 211-223 ss.). Eskişehir: Tepebaşı Belediyesi Yayınları; http://pino.com.tr/index.html, (Erişim tarihi: 25. 05. 2020).