Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları

(İstanbul, 2012 - )

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından 2008 yılında kurulan Özyeğin Üniversitesi’nin dünya çapında önemli aşçılık kurumlarından biri olan Le Cordon Bleu International münhasır işbirliği ile öğretim yapan alanındaki tek programa sahip Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu altında açıldı ve öğrenci kabul etmeye başladı (2012). Le Cordon Bleu International ile işbirliği temelinde, lisans mezunları aynı zamanda dünya çapında geçerli ve sadece üniversite eğitimleriyle bütünleşik programlarda verilen Le Cordon Bleu Restoran Yöneticiliği Sertifikası da almaktadırlar. Dört yıllık lisans programına sahip bölüm kapsamında, tüm teorik ve uygulamalı derslerde öğretim İngilizce olarak yapılmaktadır.

Bölüm kapsamında sunulan lisans programının amacı, kendi işlerini kurabilecek veya uluslararası otel zincirlerinde, seçkin restoranlarda ya da profesyonel yiyecek-içecek işletmelerinde şef veya üst düzey yönetici olarak görev alabilecek bilgi ve becerilere sahip mezunlar yetiştirmektir. Öğrenciler lisans öğrenimleri boyunca, temel mutfak ve pastacılık sanatını takiben, klasik, modern ve ileri teknikler içeren uygulamalı dersler kapsamında uluslararası mutfak tekniklerini öğrenme yanında restoran yönetimi alanındaki konuları ele alan derslerle işletmecilik alanında da eğitim görmektedirler. Le Cordon Bleu International eğitici şeflerin nezaretinde teorik ve pratik öğrenimlerini gerçekleştiren öğrenciler, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu'nun bünyesindeki Mükemmellik Merkezi’ndeki ana mutfak, pastane mutfağı veya çok amaçlı Mutfakta eğitimini aldıkları yemeklerin üretimini bizzat gerçekleştirmektedirler. Bölüm öğrencilerinin önemli bir bölümü, sunulan bu çok boyutlu ve uygulama yoğunluklu öğretim programı sonucunda stajlarını dünya çapında ün yapmış Michelin Yıldızlı restoranlarda yapmaktadırlar.

Gastronomi ve restoran yöneticiliği alanlarının temel konuları olan gıda hijyeni ve güvenliği, gıda bilimi, beslenme, gastronomi kültürü, Türk mutfak kültürü, gıda ve sürdürülebilirlik gibi derslerin yanı sıra Anadolu’nun yerel ürünleri ve gastronomideki yeri, görsel sanatlar için yemek stilistliği, restoran fizibilite çalışmaları, filmlerde yemek kültürü gibi dersler kapsamında öğrencilerin ufuklarını genişletme ve uzmanlaşmak istedikleri alanı çok boyutlu olarak ele alma olanağı sunulmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’de en yoğun mutfak programını uygulayan bölümde pratik öğrenim sürecinin en önemli aşamalarından biri, öğrencilerin hazırladıkları yemekleri, Mükemmellik Merkezi’ndeki 110 kişilik uygulamalı restoran L’Atelier Bleu’de misafirlere sundukları uluslararası mutfaklar ve A la Carte yiyecek üretimi dersleridir. Öğrenciler gastronomi alanındaki öğrenimlerini aynı merkez bünyesindeki Duyusal Analiz Laboratuvarı’nda gerçekleştirdikleri araştırma amaçlı duyusal analizler ve çeşitli tadım etkinlikleriyle tamamlamaktadırlar. Öğrenciler ayrıca, lisans öğrenimleri sırasındaki iki stajın yanı sıra son akademik yılının bir dönemi boyunca rotasyonel yönetim stajı gerçekleştirmekte ve endüstri projesi hazırlayarak öğrenimlerini sona erdirmektedirler. Bölüm kapsamındaki bu yönetim stajı, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği ile işbirliği antlaşması kapsamında bu kurum üyesi işletmelerle özel bir yönetici geliştirme programı olarak uygulanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Alemdar, M. T. (2018). Akademik Yönetim Kadromuz Mezunlarımızı Anlattı. Gazete ÖzÜ Haziran 2018. İstanbul: Özyeğin Üniversitesi; https://www.ozyegin.edu.tr/tr/uygulamali-bilimler-yuksekokulu/mudurun-mesaji, (Erişim tarihi: 08.02.2020); https://www.ozyegin.edu.tr/tr/gastronomi-ve-mutfak-sanatlari-lisans-programi/hakkinda, (Erişim tarihi: 08.02.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.ozyegin.edu.tr/tr/uygulamali-bilimler-yuksekokulu, (Erişim tarihi: 08.02.2020); https://www.ozyegin.edu.tr/tr/gastronomi-ve-mutfak-sanatlari-lisans-programi, (Erişim tarihi: 08.02.2020).