Özsüt

Yeme-İçme İşletmesi Pastane

(İzmir, 1938 - )

Sefer Urlulu tarafından İzmir Kemeraltı’nda açılan 16 metrekarelik küçük bir dükkân ile atıldı (1938). Kemeraltı bir dönem İzmir halkı için önemli rekreasyon alanlarından bir tanesiydi. Kişiler alışveriş, yemek ve film izlemek için Kemeraltı’na giderlerdi. Dolayısıyla, Özsüt’ün ilk yeri bir dönemin en hareketli noktalarından bir tanesinde açıldı.

Sefer Urlulu mesleği amcasından öğrendi. Amca ise tatlı yapımını bir dönem Osmanlı saray mutfaklarında çalışan bir tatlı ustasından öğrenmişti. Daha sonra, Sefer Usta amcasından tatlı yapmanın detaylarını öğrendi. Özsüt’ün ilk dükkânında yoğurt ve kaymak satışı yapılmaktaydı. Daha sonra, Sefer Usta imza tatlısı olan kazandibini yapıp, satmaya başladı. Sefer Usta 1983 yılında vefat etti. Vefat sonrasında, aile üyelerinin aldığı karar dükkânın faaliyetlerinin devam ettirilmesi yönünde oldu. Yönetimi devralan oğul İbrahim Urlulu, ilk olarak çalışanları olan Toprak Ailesini şirkete ortak etti. İkinci dükkân 1991’de Alsancak’ da açıldı. İbrahim Urlulu lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini ise Amerika’da aldı. İbrahim Urlulu Türkiye’ye döndükten sonra iki yıl süreyle Vestel’de çalıştı. Urlulu, 1992 senesinde Vestel’deki görevinden ayılarak aile şirketinin başına geçti. Özsüt, 1996 senesi ile birlikte franchising vermeye başladı ve hızlı bir şubeleşme gerçekleşti.

Özsüt markası 2002 yılına gelindiğinde 50 şubeye ulaştı. 2014 senesinde markanın hisselerinin önemli bir kısmı Infinity Invest tarafından satın alındı. Beş yıl sonra, satılan hisseleri geri alan İbrahim Urlulu tekrardan Özsüt yönetimine geçti. Özsüt hâlihazırda 46 ilde 180’den fazla şube sayısıyla tüketicilere hizmet vermektedir. Özsüt standardını korumak için İzmir’de bulunan fabrikasında ürettiği ürünleri şubelerine göndermektedir. Marka ayrıca, Lübnan asıllı Fransız şef olan Karim Bourgi ile anlaşarak, menüsünü zenginleştirdi. Özsüt mağazaları üç ayrı konseptte hizmet vermektedir. Bunlar; tatlı, kafe ve fırın konseptleridir. Şubeler sahip olduğu konsepte göre çeşitli ürünler sunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Arat, M. ve Gürel, İ. (2016). Yeni Efeler: Ege’den İnovasyon ve Girişimcilik Dersleri; http://edergi.gastronomiturkey.com/129/files/assets/basic-html/page170.html, (Erişim tarihi: 14.07.2020); https://il.linkedin.com/company/ozsut, (Erişim tarihi: 14.07.2020); https://www.hurriyeom.tr/ekonomi/kazandibi-nden-cikti-krizde-yayilip-20-milyon-dolar-buldu-4074069, (Erişim tarihi: 14.07.2020); https://www.ozsuom.tr/kurumsal, (Erişim tarihi: 14.07.2020).