Oymapınar

Yerleşim Merkezi / Destinasyon

Antalya’nın doğusunda bulanan Manavgat ilçesine bağlı beldedir. Oymapınar beldesi Manavgat ilçesine 17 kilometre uzaklıktadır. Oymapınar Antalya şehir merkezine 87, Antalya Havaalanına 79 kilometredir. Manavgat’a ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır. Oymapınar beldesinde yerleşim MÖ 1820 yılına dayanmaktadır. Oymapınar beldesinin bulunduğu bölge sırasıyla Lidyalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar’ın hakimiyetine girdi. Oymapınar belde olmadan önce Homa adıyla anıldı. Homa 1873 yılında 18 nüfuslu köy olarak kayıtlara geçti. Homa Köyü’nün adı 1962 yılında Oymapınar olarak değiştirildi. Oymapınar Köyü, 1999 yılında belde oldu.

Oymapınar Antalya havzası içerisinde yer almaktadır. Manavgat Nehri Oymapınar beldesi içerisinden geçmektedir. Manavgat Nehri üzerine kurulmuş olan Oymapınar Barajı belde için önemlidir. Oymapınar’da bulunan turizm işletmelerinin birçoğu Oymapınar Barajı çevresinde yer almaktadır. Oymapınar beldesi turizm açısından avantajlı bir konumda bulunmaktadır. Oymapınar beldesi Belek, Side, Manavgat ve Çolaklı’nın oluşturduğu turizm bandının arka etkileşim alanında yer almaktadır. Bu nedenle Oymapınar için turizm açısından önemli fırsatlar ortaya çıktı. Bu doğrultuda Kültür ve Turizm Bakanlığı Oymapınar beldesini 06.01.2005 tarihinde Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan etti. Oymapınar beldesinin kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edilmesinin en önemli nedeni, kıyı bandında turizm faaliyetlerinin yedi ay sürmesi ve bu durumun getirdiği dezavantajı ortadan kaldırmaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Oymapınar beldesini KültürTurizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan ederek bölgede turizm faaliyetlerinin 12 aya çıkarılmasını amaçladı. Burada en önemli amaç Oymapınar beldesinin golf turizmine elverişli yapısının değerlendirilmesidir. Oymapınar beldesinde kurulacak golf sahaları ve bu sahalara paralel olarak kurulacak konaklama işletmeleri sayesinde turizm sezonunun 12 aya çıkarılması düşünülmektedir. Ayrıca Oymapınar’ın ulaşım kolaylığı sayesinde kıyı kesiminde yaşanan fazla tesisleşme ve kalabalığın bölgeye dağıtılması amaçlanmaktadır.

Oymapınar beldesinin kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edilmesinde, Oymapınar’ın doğal ve kültürel açıdan zengin bir bölge olması önemlidir. Oymapınar’ın golf turizmine, sportif amaçlı turizme, doğa ve gençlik turizmine elverişli olması önemli avantajlardır. Ayrıca bölgenin yapısı gereği ekoturizme olanak sağlaması önemlidir. Bölgenin bu özellikleri ve elverişli olduğu alternatif turizm çeşitleri sayesinde bölgedeki turist yoğunluğu kıyı kesimlerinden kırsal alana çekilebilecektir.

Yararlanılan Kaynaklar

Antalya Gezi Rehberi (2020). https://www.antalyagezirehberi.net/oymapinar-baraji.html, (Erişim tarihi: 08.08.2020); Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (2020). https://webdosya.csb.gov.tr/db/scd/menu/oymapinar_scdraporu_20181108013002.pdf, (Erişim tarihi: 08.08.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9773/oymapinar-turizm-kenti.html, (Erişim tarihi: 08.08.2020); Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (2020). https://www.matso.org.tr/manavgat/oymapinar.html, (Erişim tarihi: 08.08.2020).