Niğde Hançerli Kilisesi (Koimesis Tes Theotokou Kilisesi)

Doğal ve Kültürel Miras Kilise

Niğde’nin altı kilometre kuzeybatısında Hançerli/Dermeson Köyü’ndedir. Kitabesi bulunmamaktadır. Kilisenin inşa tarihi bilinmemektedir. Kilise, mübadele sonrasında 1932 yılında camiye dönüştürülmüştür. Kilise günümüzde de cami olarak kullanılmaktadır.

Kilise doğu-batı doğrultusunda üç nefli bazilikal planlıdır. Yapının batı cephesinde, batı duvardan dışarı doğru çıkıntı yapan nartkes, sivri kemerler ile birbirine bağlanan sütunlarla beş bölüme ayrılmıştır. Nartekste naosa girişi sağlayan üç kapı bulunmaktadır. Güney ve kuzey cepheler aynı düzenlemeye sahip olup her iki cephede de altı pencere açıklığı bulunmaktadır. Doğuda yer alan apsisler içten ve dıştan yarım daire formludur..

Naos, iki sütun sırası ile üç nefe ayrılmaktadır. Her nef sırasında beş sütun bulunmaktadır. Orta nef, diğer neflerden daha geniş ve yüksektir. Naosun doğusunda yer alan bema, bir basamak ile zeminden yükseltilmiştir. Naos üç apsis ile sonlanmaktadır. Apsisler içten ve dıştan yarım daire formludur. Ana apsis, diğer apsislerden daha geniştir. Apsislerin içerisinde birer aidicula nişi bulunmaktadır.

Yapıda her hangi bir süsleme bulunmamaktadır.  Kilisenin yapım malzemesi kesme taştır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kirillos. (1815). Konya Başsatrapiyası Yerel Tablosunun Tarihsel Tasviri. Viyana: 9; Rott, H. (1908). Kleinasiatische Denkmaeler aus Psidien, Pamphylien, Kappadokien Und Lykien. Leipzig: 100; Ötüken, S. Y. (1980). Kappadokya Bölgesinde Bizans Mimarisi Araştırmaları. (Basılmamış Doktora Tezi). Ankara:Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi; Hild F. ve Restle, M. (1981). Kappadokia, Charsianon, Sebasteia und Lykandos Tabula Imperii Byzantini 2. Wien; Parman, E. (1988). Niğde Çevresi Araştırmaları, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 5 (2): 145-147; Kocaman, M.. (2016). Niğde’nin Geç Dönem Osmanlı Kiliseleri. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.