Muğla sınırları içinde yer alan Marmaris koyunda yer almaktadır. Marina inşaatının yaklaşık yüzde 95’i Demir Yolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından Yüksel İnşaat firmasına yaptırıldı. Marina’nın işletilmesi için de Yüksel İnşaat ile Net Holding 1987 yılında Netsel Turizm Yatımları Anonim Şirketi’ni kurdu. Marina 1989 yılından bu yana hizmet vermektedir. Marina içerisinde yer alan ticari alanlar ve idari binalar 1992 yılında hizmete açıldı. Marina’nın hisseleri 2005 yılında Torunlar Şirketler Grubu bünyesindeki Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Anonim Şirketi ve Koç Grubu bünyesindeki Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri Anonim Şirketi tarafından satın alındı. Günümüzde bu ortaklık yapısı devam etmektedir.

Hizmete açıldıktan bir süre sonra civardaki Gökova Körfezi, Göcek-Fethiye Körfezi, Bodrum Yarımadası gibi yat turizmine elverişli bölgelerin de marinacılık potansiyelinin ortaya çıkmasına katkı sağladı. Netsel Marina, Marmaris’in tam merkezinde yer alan bir şehir marinasıdır. Bu bakımdan çıplak (bareboat) tekne kiralama organizasyonları için uygun bir bölgedir ve tedarik konusunda yatçıların tercih ettiği bir noktadır. Ayrıca Marina içinde ve çevresinde teknik hizmet veren çok sayıda işletmenin bulunması, bu bölgeyi ülke çapında önemli tekne tamir-bakım merkezi haline getirdi. Birçok markanın ana bayilik ve distribütörlüğünün bu bölgede bulunması da işletmeye büyük avantaj sağlamaktadır. Bunların yanında, bölgede mevcut hudut kapısı sayesinde yatçılar yurda giriş-çıkış işlemlerini kolaylıkla tamamlayabilmektedir. Marina, Bodrum-Fethiye arasında gerçekleştirilen Mavi Yolculuk rotasında yer almaktadır. Seyir güzergâhları açısından avantajlı bir bölgededir.

Marina deniz sahası iki mendirek ile çevrilidir. Marina’da dokuz adet yüzer iskele bulunmaktadır. Yüzer iskelelerin ortalama boyu 150 metredir. İskelelerdeki maksimum derinlik 18 metre, minimum derinlik üç buçuk metredir. Marina sahasında denizde 700 tekne, karada 130 tekne olmak üzere yaklaşık 820 tekne barınabilmektedir. Marinada maksimum 90 metreye kadar olan teknelere bağlama hizmeti verilebilmektedir. Yüzer iskeleler, koçboynuzları, mapalar, aneleler, krom/nikel malzemeler, elektrik-su tesisatları, servis kutuları gibi sistemler yenilenerek; 2012-2015 yıllarında elektrik-su kullanımında kartlı sisteme (ön ödemeli) geçildi. Marina; yatlara ve marina kullanıcılarına yönelik palamar bot, dalgıçlık, elektrik, su, duş-tuvalet, otopark, kablosuz internet, atık alım, akaryakıt istasyonu, yat market, kiralık depo, yangın ihbar ve yangın söndürme, 24 saat kamera destekli güvenlik, bulaşıkhane, çamaşırhane gibi hizmetler sunmaktadır.

Marina, çekek sahasında bulunan maksimum 100 ton kapasiteli gezer vinç (travel lift) ve 45 ton kapasiteli tekne taşıyıcı ile teknelere çekme-atma, alt-yıkama, karada konaklama gibi hizmetler de verebilmektedir. Teknelere tamir-bakım hizmetleri, marina sahasında ve marina çevresinde faaliyet gösteren işletmelerce verilmektedir. Marina’da bulunan sosyal ve ticari üniteler kapsamında tekstil mağazaları, restoranlar, barlar, kafeler, yüzme havuzu, yat market, süpermarket, yat acentaları, tamir-bakım atölyeleri vs. işletmeler bulunmaktadır. Ayrıca marinanın şehir merkezinde olması dolayısıyla marina kullanıcıları, şehirdeki çok sayıda yeme-içme, eğlence gibi faaliyetlerden ve çeşitli tesislerden faydalanabilmektedir. Marina, Dalaman Uluslararası Havalimanı’na 90 kilometre, Milas-Bodrum Uluslararası Havalimanı’na 120 kilometre, ilçe otogarına ise bir buçuk kilometre uzaklıktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

http://www.netselmarina.com/Corporate/AboutUs, (Erişim tarihi: 23.11.2019); https://www.denizturizmbirligi.org.tr/marina/netsel-marmaris-marina, (Erişim tarihi: 23.11.2019); https://www.seturmarinas.com, (Erişim tarihi: 22.11.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Setur Marinaları Resmi İnternet Sitesi. https://www.seturmarinas.com, (Erişim tarihi: 22.11.2019).