Melita’dan Battalgazi’ye Tarih-Arkeoloji-Kültür-Sanat Günleri

Etkinlik Özel Gün

(Battalgazi, Malatya, 2007 - )

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde gerçekleştirilen Melita’dan Battalgazi’ye Tarih-Arkeoloji-Kültür-Sanat Günleri ve Uluslararası Kervansaray Buluşması olarak bilinen etkinlik her yıl vatandaşların yanı sıra çok sayıda akademisyen, sanatçı, bürokrat ve milletvekilini ağırlamaktadır. İnsanlık tarihinde önemli bir yeri olan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, pek çok destana konu olmuş, önemli turizm merkezlerinden biri olan Battalgazi, medeniyetin başladığı yerlerden biri olarak kabul edilmektedir. Malatya’nın tarihi güzelliklerini sergilemek, kültürel mirasını ve turistik yapısını korumak ve kültürel değerlerini yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen festivalde sosyal ve kültürel faaliyetlere yer verilmektedir. Müzikal etkinlikler, konserler, halk oyunları, mehteran takımı, folklor, sema ve semah gösterilerine yer verilen programın amacı, Battalgazi’yi sanatçıların ve sanat severlerin bir araya geldiği bir kültür ve sanat merkezi, bilim ve sanat dünyasının halkla buluştuğu, toplumda sanat bilincinin gelişimini sağlayacak bir platform haline getirmek, yöreye özgü geleneksel ve kültürel zenginlikleri gelecek nesillere aktarmak, Battalgazi’yi dünya kültür turizmine kazandırmak ve ilçenin yerli ve yabancı turizm potansiyelini artırmaktır.

Festival bünyesinde çeşitli etkinlikler gerçekleşmektedir. Açılış konuşmaları ile başlayan programda yurtiçi ve yurtdışından birçok katılımcının katkısıyla fotoğraf ve resim sergileri ile paneller ve konferanslar düzenlenmektedir. Diğer taraftan seramik ve resim çalıştayları yapılmaktadır. Bu çalıştaylarda ortaya çıkan eserler ise daha sonra festival bünyesinde sergilenmektedir. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda, atölyelerde ebru, hat, tezhip, minyatür, çini, seramik, vitray, ahşap oyma gibi geleneksel Türk sanatları ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Ayrıca keman, bağlama, gitar, piyano, ud, ney gibi enstümanlar ile eğitimler ve resim, fotoğrafçılık gibi alanlarda katılımcılara pratik uygulamalarla interaktif eğitimler sunulmaktadır.

Etkinlik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Valiliği, Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Mimarlar Odası Malatya Şubesi gibi birçok kurumun ve çeşitli üniversitelerin plastik sanatlar, resim, seramik, heykel bölümlerinin desteği sağlanarak gerçekleştirilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Oral, M. E. (2007). Melitan’dan Battal Gazi’ye Kültür ve Sanat Günleri, Akdeniz Sanat, 1(1): 167-172.