Malatya İnönü Müzesi

Müze Müze Ev

(Malatya, 2003 - )

Malatya’da İnönü Üniversitesi rektörlük binası giriş katında yer alıyor. Müzedeki eserlerin büyük bir bölümü 2002 yılında İsmet İnönü Vakfı ile İnönü Üniversitesi Rektörlüğü arasında bir protokol yapılarak bağışlandı. Müze 2003 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılan başvuru neticesinde 3576 sayılı izinle özel müze statüsüne kavuştu. 2006 yılında ise müze faaliyete geçti. Müzede İnönü’ye ait kıyafetler, hayatı boyunca kullanmış olduğu özel eşyalardan bir bölümü, devlet adamlığı ve askerlik döneminde kazanmış olduğu madalyalar, Lozan Barış Antlaşması’na ait belgelerin kopya halleri, fotoğraflar, mektupların fotokopileri gibi çeşitli eserler bulunuyor. Müzede İnönü’ye ait 69 kişisel eşya bulunuyor. Bu eşyaların 38’i İsmet İnönü Vakfı tarafından bağışlandı. Müze 120 metrekarelik bir alanda kurulu olup eserler vitrinlerde sergileniyor. Ayrıca 14 adet cam pano ile panoların üzerine yapıştırılmış 28 adet fotoğrafların ve müzedeki eserlere ait bilgilerin bulunduğu levhalar yer alıyor. Levhalarda, İnönü’nün doğumundan ölümüne kadar geçen süre zarfında yaşamıyla ilgili önemli bilgiler kronolojik sıra ile verilmektedir. Görseller kısmında ise İnönü’nün ailesine, askerlik yıllarına, cephe görüntülerine, cumhurbaşkanlığı dönemine ve muhalefet dönemine ait resimler bulunuyor.

Müze içerisinde duvara yaslı bir şekilde bulunan dört adet ayaklı vitrinde, askeri üniformalarının imitasyonları, son günlerine kadar kullanmış olduğu robdöşambr, fötr şapka, beyaz ipek kaşkol, silindir şapka, kol düğmeleri, uyku kıyafeti, smokin ve ipekten yapılmış gömlek ve at bindiği zamanlarda kullandığı binicilik takımı (pantolon, deri ceket, bir çift çizme) sergileniyor. Geri kalan 14 cam panoda ise, belgeler ve İnönü’nün özel eşyaları bulunuyor. Bu kısımda devlet adamlarının armağanları, Pembe Köşk’te kullandığı tabaklar ve bardaklar, şekerlik, gümüş tabak ve sürahi, isminin yazılı olduğu çatal bıçak takımı, fırçalar, kâğıt keseceği, şekerlik, baston, ata binerken kullanmış olduğu kırbacı, köstekli saati ve saat kordonu, salon çakmağı, sigara ağızlığı, metal sigaralık, dürbün ve dürbün kutusu, dolma kalem, cüzdanlar, termos ve portatif çatal bıçak takımı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin minyatürü, Montrö Antlaşması hatırası, Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. yılına özel yapılmış madalyon, İnönü’nün milletvekili iken kullandığı sumen ve kalemler, kol düğmeleri, İsmet Pacha kartviziti, Osmanlıca kartvizit, İsmet İnönü kartviziti, Pembe Köşk fotoğrafları, üzerinde İnönü’nün resminin bulunduğu bez, askeri liseye ait diploma, madalyalar ile nişanların fotokopisi bulunuyor. Malatya İsmet İnönü Müzesi, ülkenin kurucularından ve Malatya’nın yetiştirdiği önemli değerlerden olan Türkiye Cumhuriyeti ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü anısına yapılmış önemli bir müze konumundadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Göğebakan, Y. (2016). Üniversiteler ve Müzeler: İnönü Üniversitesi Müzeleri, Art-e Sanat Dergisi, 9(18): 470-489; İnönü Vakfı (2019). Malatya İnönü Üniversitesi Rektörlüğü Özel İsmet İnönü Müzesi, http://www.ismetinonu.org.tr/malatya-inonu-universitesi-rektorlugu-ozel-ismet-inonu-muzesi/, (Erişim tarihi: 02.08.2019); Malatya Valiliği (2013). Malatya Kent Rehberi. İstanbul: Seçil Ofset.