Malatya Garı

Terminal, Havalimanı ve Liman Tren Garı

(Malatya, 1931 – )

1923-1950 yılları arasında Türkiye’nin ana ulaşımında demiryolunun önemli bir payı vardır. Malatya’da demiryolu ulaşımı için önemli bir kavşak noktasında yer almaktadır. Malatya demiryolunun şehir üzerindeki etkisi, istasyonun 1931 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından yapılması ve 1944 yılında gar binasının tamamlanmasıyla ortaya çıktı. Malatya şehrine trenin ilk gelişi ise 1931 yılında Malatya-Fevzipaşa demiryolu hattının ulaşıma açılmasıyla gerçekleşti.

Malatya Garı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Beşinci Bölge Müdürlüğü’nün faaliyet sahası içinde bulunmaktadır. Tren istasyonu, kent merkezine üç kilometre uzaklıktadır. Art deco mimari tarzıyla inşa edilen istasyon bu yönüyle Manisa ve Diyarbakır istasyonlarına benzemektedir. İlk Malatya Garı, tek katlı, asma çatılı bir yapıydı. Daha sonradan yapılan yeni gar binası ise, dikdörtgen planlı bir şemaya sahipti. Diğer gar binalarında olduğu gibi, burada da giriş holü yükseltilerek bina taçlandırıldı. Cephelerde kemerli pencereler yerine dikdörtgen pencereler kullanıldı. Döşemeler çelik putrellerle taşıtılmış ve dik çatı yerine, kırma ve düz çatıldı.

Gar, üç yol kavşağına konulmuş olup, bir taraftan Adana’ya, bir taraftan Sivas üzerinde Ankara’ya ve İstanbul’a, diğer taraftan Elazığ üzerinden İran hududuna ve yol sathı üzerinden Diyarbakır’a ve Kurtalan’a bağlıdır. Dolayısıyla Malatya’nın Adıyaman hariç komşu illerle demiryolu bağlantısı bulunmaktadır. Van Gölü Ekspresi ile Ankara’ya veya Tatvan’a, Güney Kurtalan Ekspresi ile Ankara’ya veya Kurtalan’a ve Fırat Ekspresi ile Elazığ’a veya Adana’ya olmak üzere üç tren seferi gerçekleştirmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akbulut, G. (2011). Malatya Şehrinin Gelişiminde Ulaşımın Etkisi. İçinde; Uluslararası Katılımlı Coğrafya Kongresi Bildiri Kitapçığı (ss. 9-18); Başar, M. E. ve Erdoğan, H. A. (2009). Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye’de Tren Garları, Selçuk Üniversitesi Mühendislik, Bilim ve Teknoloji Dergisi, 24 (3): 29-44; Demir, E. (2002). Malatya Şehrinde Yerleşmenin Evrimi, Türk Coğrafya Dergisi, 38: 19-57; http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/trenler/anahat-trenleri, (Erişim tarihi: 30.01.2020); https://tr.wikipedia.org/wiki/Malatya_Gar%C4%B1, (Erişim tarihi: 30.01.2020); https://www.malatya.ktb.gov.tr/TR-58283/ulasim.html, (Erişim tarihi: 30.01.2020).