Madımak Oteli

Konaklama Tesisi Otel

(Sivas 1970’lerin başı – 1993)

1970’li yılların başında Öğütcü Ailesi tarafından Çarşıbaşı Mahallesi’nde, 513 ada 13 parselde inşa edildi. Belediye işletme belgeli otel olarak faaliyete geçen tesis; altı katlı, 69 oda ve 98 yatak kapasitesinden oluşuyordu. 1987 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletme belgesi alarak iki yıldızlı otel statüsüne sahip oldu.

Madımak Oteli, 02. 07. 1993 yılında çıkan olaylar nedeniyle yakıldı ve büyük hasar gördü. Otel, Sivas’ta Türk halk edebiyatının büyük ozanlarından Pir Sultan Abdal’ı anmak için 02. 07. 1993 günü, düzenlenen şenlikler sırasında yaşanan bir katliama tanıklık etti. Madımak, çıkan bu yangından sonra otel olarak bir daha hizmet vermedi. Sivas İkinci Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 23. 11. 2010’da aldığı kararla Madımak Oteli’nin, bilirkişi raporu doğrultusunda beş milyon 601 bin lira bedel ile kamulaştırılmasına karar verildi. Kamulaştırma işlemi tamamlandıktan sonra binayı İl Özel İdare Müdürlüğü teslim aldı. Aynı yıl içerisinde binanın tahliye işlemi başlatıldı. Otelin altında yer alan et lokantasındaki hurda malzemeler hurdacıya, otel içerisinde bulunan halı ve benzeri bazı eşyalar da ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere Belediye bünyesinde faaliyet gösteren Hayat Ağacı Derneği’ne verildi. Alevi Dernekleri’nin Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması yönünde girişimleri ve talepleri olmasına karşın, bu istek gerçekleşemedi. Sivas Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi fikri, hüzün turizmi destinasyonu olabileceği yönüyle turizmcilerin de dikkatini çekmektedir. Müze olarak düzenlenen bu mekân, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan ırk, din ve savaş psikolojisi temelinde yapılandırılmış çeşitli müze örnekleri arasında yer almasının yanında; burada yaşanan olayın gelecek nesillere aktarımı ve toplumsal bellek bakımından önemli bir ortam olması amaçlanmıştı.

Kamulaştırmanın ardından 2011 yılında Sivas Bilim ve Kültür Merkezi olarak faaliyete geçen Madımak Oteli içersinde 02. 07. 1993 olaylarında vefat edenler için binanın girişinde bir Anı Köşesi oluşturuldu. Her yıl il dışından gelen insanlar ve yerel yönetim insanlık dışı olayı kınamak için anma törenleri düzenlemektedir. Anı köşesinin en alt kısmında ise ‘’02. 07. 1993 tarihinde meydana gelen elim olayda 37 insanımız hayatını kaybetmiştir. Böyle acıların bir daha yaşanmaması dileğiyle...’’ yazısı dikkati çekmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Bulut Samuray H. (2019). Development of Destınatıons to Protect Intangıble Cultural Herıtage In Turkey: Sıvas Madımak Hotel, İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi 5 (2): 99-106, https://www.haberturk.com/ekonomi/turizm/haber/574439-madimak-oteli-bosaltiliyor, (Erişim tarihi: 3.08.2021); https://www.milliyet.com.tr/gundem/madimak-oteli-ticari-faaliyetini-durdurdu-1320872, (Erişim Tarihi: 03.08.2021).