Kütahya Kossuth Evi Müzesi

(Kütahya, 1982 - )

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kütahya Kossuth Müzesi, Börekçiler Mahallesi, Hacı Emin Sokak, No: 1’de yer almaktadır. Sokak Macar Sokak olarak da bilinmektedir. Hüseyin Hamdi Aydın Konağı olan ve Kütahya Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı olarak 19. 09. 1982 yılından beri müze olarak kullanılan Kossuth Müzesi; XVIII. yüzyıldan kalan tek Kütahya Evi’dir. Macar özgürlük savaşının önderlerinden Lajos Kossuth (1802-1894), ailesiyle birlikte 1850-1851 yılları arasında Kütahyalı Hamdi Bey’e ait bu konakta misafir edildi ve Macar anayasasının tasarısını bu evde hazırlmıştırı. Macar Evi olarak bilinen Kossuth Evi Müzesi, Lajos Kossuth’tan kalan eşyalar ve yerel etnografik ürünlerle iç mekân olarak yeniden tefriş edilerek müzeye çevrildi. Halk arasında Macar Evi olarak tabir edilen Hüseyin Hamdi Aydın Konağı; iki katlı ve yedi odalı bir ahşap sivil mimari örneğidir. Dış sofalı plan tipine sahiptir. Yapı ayrıca geniş bir bahçeye sahiptir. Evin geniş dış cephesi bahçeye ve Kütahya Kale’sine bakmaktadır. Birkaç basamakla çıkılan giriş katında ilk olarak selamlık bölümü yer almakta ve bu bölümünün ardından konuta geçiş yapılmaktadır. İlk katta yer alan diğer odalar sırasıyla yatak odası ve çalışma odasıdır. Selamlık bölümü erkekler için ayrılmıştır. Geleneksel Türk oturma odası şeklinde tasarlanan selamlık bölümünde oturma elemanı olarak sedirler görülmektedir. Selamlık bölümünün yanında Lajos Kossuth ve Eşi Teresa Kossuth’un yatak odası bulunmaktadır. Bu odanın iç mekân tasarımı, geleneksel Türk Evi tasarım anlayışına örnektir. Odada yüklük vazifesi gören dolabın içerisinde, günümüzde ebeveyn banyo olarak tabir edilen ıslak hacimli mekân yer almaktadır. Yatak odasının ardından Lajos Kossuth’un çalışma odası yer almaktadır.

İkinci katta hol kısmında, sedirlerle manzaranın bir bütün olarak izlenebileceği bahçeye bakan bir avluyu andıran, dış sofa aracılığıyla geniş bir balkon oluşturulmaktadır. Bu özellik Türk evlerinin pek çoğunda görülmemektedir. Ayrıca bu balkonun devamında, dar açıklıklı kafeslerin olduğu ve sokağa bakan başka bir ufak yarı açık mekân yer almaktadır. Bu kısma üç basamakla ulaşılmaktadır. Üst katta başoda, aile odası ve anı odası yer almaktadır. Bu katta yer alan diğer odalar yemek odası, yatak odası ve çocuklara ait bir oda ile çalışma odasıdır. Kossuth’un çalışma odası müzede ilgi çeken noktalardandır. L. Kossuth’ a ait müzik aletleri, tütün kıyacağı, tabaka gibi objelerin yanı sıra yazmış olduğu Türkçe gramer kitabının da fotokopileri bulunmaktadır. Müzede ayrıca L. Kossuth’a ait XVII. yüzyıldan kalma bir piyano, Macar porselen yemek takımları ve Budapeşte’nin eski fotoğrafları sergilenmektedir. İç mekânda ferforje yataklar, şifonyerler, aynalar, mangallar, oturma elemanları da tefrişte bulunmaktadır. O döneme ait giyim kuşam ve tekstil anlayışı da müzede sergilenirken Türk Evi’nin etnografik yapısına dair parçalar yer almaktadır. Macaristan bağımsızlık önderinin Kütahya’da kalması nedeniyle Kütahya ile Baranya Eyaleti, Pecs Şehri arasında kardeş şehir ilişkileri başlatıldı ve geliştirildi. Bu sayede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Macaristan Cumhuriyeti Devleti arasında ekonomik, siyasi, sosyal ilişkiler yanında, kültürel ilişkiler de olumlu düzeyde sürdürülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). Kossouth Evi Müzesi, https://muze.gov.tr/muze-detay?sectionId=KKH01&distId=MRK, (Erişim tarihi: 10.03.2020); Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Genel Müdürlüğü (2020). Kossuth Evi Müzesi, http://www.dosim.gov.tr/muze/323, Erişim tarihi: 27.02.2020; Yalçın, Ç. (2019). Kütahya Sivil Mimari Örnekleri Kapsamında Kossuth Evinin Değerlendirilmesi ve Kurgusal Mekân Açısından Analizi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (Özel Sayı): 153-162.