Kütahya Garı

Terminal, Havalimanı ve Liman Tren Garı

(Kütahya, 1894 – )

1873 yılında Haydarpaşa Garı’ndan İzmit’e uzanan tren hattının Anadolu içlerine kadar devam etmesi istendi. Ancak ekonomik yönden bunun finansmanı noktasında zorluklar yaşandı. Bu sorunu çözmek için Mauser tüfeklerini Osmanlı ordusuna ihracını gerçekleştirmek üzere İstanbul’da olan Württembergishe Vereinsbank’tan bir bankacı olan Alfred Von Kaulla, Deutsche Bankası’nın genel müdürü olan Dr. George Von Siemens’i proje hakkında bilgilendirdi. Deutsche Bankası hattın İzmit’ten-Ankara’ya ve sonrasında Anadolu’nun içine doğru devam edeceği düşüncesi ile maliyet risklerinin arttığını düşündü. Bu düşünce Deutsche Bankası’nı yeni bir ortak aramaya yöneltti. Deutsche Bankası, İsviçre’nin Zürih kentinde Bank für Orientalischen Eisenbahnen isimli iştirak kurdu. Söz konusu bankadan gelen fonlar 04.10.1888 tarihinde İsviçre’de yer alan Osmanlı iştiraki olan Sociétédu Chemin de ferman Ottoman d’Anatolie’nin (CFOA - Osmanlı Anadolu Demiryolları Şirketi) sağlamış olduğu finansman ile kuruldu. Kurulan şirketin hissedarları içerisinde Deutsche Bankası ile birlikte İngiliz ve Fransız yatırımcılar da yer aldı. Osmanlı, Anadolu Demiryolları Şirketi, Eskişehir’den Kütahya’ya (1894) ve Kütahya’dan Afyonkarahisar’a (1895) ulaşan hat Konya (1896) ile birleştirildi. Kütahya Tren Garı, 28.03.1970 tarihinde gerçekleşen Gediz Depremi’nde belli bölümleri hasar görerek yıkıldı. 1972 yılında tekrar onarma amacıyla yenilenen Kütahya Tren Garı, yapılan ufak tefek tadilatlarla günümüzdeki halini almış olmakla birlikte, halen hizmete açıktır.

Kütahya’da, Eskişehir üzerinden doğuya ve kuzeye, Balıkesir üzerinden batıya, Afyonkarahisar üzerinden İç Anadolu’ya ve Güney’e uzanan demiryolları yer almaktadır. Kütahya’nın Dumlupınar ilçesinden de demiryolu ağı Ankara- İzmir demiryoluna bağlanmaktadır. Kütahya Garından; İzmir Mavi, Pamukkale Ekspresi, Tavşanlı-Eskişehir, Afyon-Eskişehir, Ege Ekspresi, Kütahya-Balıkesir ve Kütahya-Eskişehir gibi trenler geçmektedir. Gardan günlük 16 tren seferi ve 600 yolcunun taşınması yapılmaktadır.

Gar içerisinde yolcu aktarma amacıyla 24 saat otobüs temin edilebilmektedir. Ayrıca mescit ile birlikte personel ve yolcu ihtiyaçlarını karşılayabilecek 24 saat hizmet veren büfe vardır. Garın şehir merkezine uzaklığı birbuçuk kilometre’dir. Ayrıca otobüs terminali ise, tren garından beş kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Toplu taşıma kullanılarak rahat bir şekilde tren istasyonuna, otobüs terminaline ve şehir merkezine ulaşım sağlanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Demirarslan, D. (2015). Batılılaşma/Modernleşme Dönemi Demiryolu Politikası ve İstasyon Binası Mimarisi: İzmit ve Hereke Tren İstasyonları. İçinde; Uluslararası Gazi Akçakoca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu (ss.1635-1649). Kocaeli: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Yayınları; https://tr.railturkey.org/seyahat/istasyonlar/kutahya, (Erişim tarihi: 10.08.2020); https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCtahya_Gar%C4%B1, (Erişim tarihi: 10.08.2020); https://www.kutahyaarsiv.com/haber-kutahya-tren-garinin-restorasyonu-icin-calisma-baslatildi-5666.html, (Erişim tarihi: 10.08.2020); https://www.kutahyakulturturizm.gov.tr/Eklenti/56724,kutahya-tanitim-webepdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 10.08.2020).