Kuşadası Yat Limanı

Terminal, Havalimanı ve Liman Marina

(Kuşadası, Aydın, 1977 - )

Türkiye’de yat turizminin gelişmeye başladığı 1960’lı yıllardan itibaren, yatların turizm amaçlı gezi güzergâhlarının bulunduğu kıyılarda ortaya çıkan yat limanı (marina) sorununu çözmek için 1976 yılında Bodrum Yat Limanı, 1977 yılında Kuşadası Yat Limanı hizmete açıldı. İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çerçevesinde, Turizm Bankası’na bağlı olarak 350 denizde bağlama, 150 karada park yat kapasiteli olarak hizmete açılan Kuşadası Yat Limanı, 1989 yılında TURBAN Turizm A.Ş. işletmesi altında bir kamu iştiraki olarak faaliyetlerine devam etti. Türkiye’deki özelleştirme sürecine paralel olarak 1996 yılında TURBAN Turizm A.Ş. kapatıldı ve Kuşadası Yat Limanı özelleştirilmek üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredildi. 1997 yılında Koç Holding’e devredilen liman, holdinge bağlı bir iştirak olan SETUR üzerinden faaliyetlerine devam etti. SETUR altında faaliyet gösterirken, yapılan yatırımlar ile denizde yat bağlama kapasitesi 457’ye çıkarıldı. SETUR, Kuşadası Yat Limanı’nın kapasitesinin doluluk oranlarını dikkate alarak yeni yatırımlar ile gelecekte kapasiteyi 650 yata çıkarmayı planlamaktadır.

Kuşadası Yat Limanı’nda, TURBAN kapsamında faaliyet gösterdiği (1977-1997) yıllarda, toplamda 22 yat limanı müdürü hizmette bulundu. Koç Holding SETUR işletmesi olarak ise günümüzde yedinci yat limanı müdürü yöneticilik görevini icra etmektedir. SETUR Kuşadası Yat Limanı yöneticileri içinde 2009-2019 yılları arasında toplamda 10 yıl görev yapan Çağlar Altuntaş, hem kamu hem de özel sektör dönemi dikkate alındığında en uzun görev yapan yat limanı müdürü olarak öne çıkmaktadır. Liman’ın kuruluşu ve işletilmesi süreci, aynı zamanda Türkiye’de yat limanı işletmeciliği (marinacılık) ve yat turizminin tarihi ile de yakından ilgilidir. Liman, Bodrum Yat Limanı’ndan hemen bir yıl sonra inşa edilerek Türkiye’de yapılan ilk yat limanları arasında yer almaktadır.

Liman, tarihi-arkeolojik kalıntıların bulunduğu antik kentler olan Efes antik kenti, Meryem Ana Evi, St. John Kilisesi ve Artemis Tapınağı’nın yanı sıra, Afrodit ve Apollon Tapınakları, Milet ve Priene antik kentlerine en yakın yat limanı olması, Davutlar Milli Parkı, Kuşadası’nda yer alan Kadınlar Denizi, Kuştur Plajları ve ince kumu ile tanınan Pamucak Sahilleri, turistlerin ilgisini çeken halı, elişi, kuyumculuk gibi hediyelik eşya satılan butik mağazalar, destinasyonun iklimi gibi özellikleri ile yatçıların sık uğradığı bir yat limanıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Altuntaş, Ç. ile Ağustos 2019 tarihli görüşme. (Görüşen: F. Biçici); Ercanik, C. E. (2003). Türkiye’de Yat Turizminin Coğrafya Açısından İrdelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Coğrafya (Beşeri ve İktisadi) Anabilim Dalı; Özkan, Ö. (2008). Türkiye’de Marinaların Kamusal Kullanıma Etkileri Öneriler (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; Sezer, İ. (2013). Turistik Fonksiyonları ve Yat Turizmine Etkileri Açısından Didim Yat Limanı (D-Marin Didim), Doğu Coğrafya Dergisi, 17 (28): 103-124; Sezer, İ. (2015). Kruvaziyer Turizmi’nde Dikkat Çeken Bir Nokta: Kuşadası Limanı, Doğu Coğrafya Dergisi, 19 (32): 49-78.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.denizturizmbirligi.org.tr/marina/setur-kusadasi-marina, (Erişim tarihi: 10.08.2019); https://www.seturmarinas.com/Marina/Detail?marinaId=28, (Erişim tarihi: 11.08.2019).