Kükürtlü Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Bademli Bahçe kaynağına bağlı olan bu kaplıcalar, Bursa merkezi ile Çekirge arasında olup kaplıcanın yedi kaynağı bulunmaktadır. Kükürtlü ve radyoaktif olan bu sular, banyo ve içme olarak Vakıfbahçe Kaynağı ile aynı özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, kükürtlü sular periferik damar hastalıklarına ve kronik iltihaplı hastalıklara iyi gelmektedir. Su sıcaklığı 82°C olup debisi 120 l/dk’dır. Bu kaynak, sadece Atatürk Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni beslemektedir. Atatürk Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi; 16. 10. 1981 yılından itibaren Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Fizik Tedavi, Rehabilitasyon ve Kaplıca Merkezi olarak kullanılmaktadır. Hastalar modern tedavi metotlarıyla ayaktan ve yatarak tedavi edilmekte olup, 25 yatak kapasitesine sahip bir uygulama ve araştırma merkezidir. Romatizmal ve mekanik karakterli kas-iskelet sistemi hastalıklarında çalışmaların sürdürüldüğü merkez, Türkiye’de çalışmalarını bilimsel temellere dayandırarak sürdüren ve bünyesinde olan ilk ve tek merkez konumunda olup, temel tıbbi cihazlar, acil ilaçlar ve sürekli sağlık personeline sahiptir.

Çekirge asfaltı üzerinde bulunan Kükürtlü Kaplıca, büyük ve küçük kükürtlü olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi erkeklere, diğeri kadınlara mahsustur. Her iki kaplıcada da camekan, soğukluk, banyo daireleri, özel banyolar ve eşekterleten adı verilen çok sıcak banyo ve terleme odaları vardır. Erkekler bölümüne ait kaplıca, I. Murat tarafından fakirlerin yıkanmasına tahsis edilmiştir. Kadınlar bölümü ise, Sultan I. Bayezit tarafından yaptırılmıştır. Hamamın soyunmalık bölümü çok aydınlık ve ferah bir alan olup bu alan da II. Bayezit tarafından hamama eklenmiştir. Sıcaklık bölümünün üzeri tonozla örtülü olup ortasında göbek taşı, çevresinde birbirinden ayrılmış kurnalı musluklar bulunmaktadır. Evliya Çelebi, Kükürtlü Kaplıca’nın uyuz hastalığına iyi geldiğini ve hamama gelenlerin burada haftalarca kaldığını belirtirken, suyunun içilmesi halinde de yararlı olduğunu aktarmıştır. Kükürtlü Kaplıca’da aynı zamanda 150 yataklı ahşap bir otel de bulunmaktadır. Termal sular otelin bahçesindeki kaynaktan alınmaktadır. Bununla birlikte kükürtlü kaplıca, Hristiyanlar için ayrıca kutsal bir kaplıca olup, bu kaplıcada Aziz Patrikos anılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Balcıoğulları, A. (2013). Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Anadolu Şifalı SularıGünümüzün Termal Turizmi, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 17 (3): 287-306; Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, (2019). Kaplıcalar ve İçmeler, https://bursa.ktb.gov.tr/TR-70248/kaplica-ve-icmeler.html, (Erişim tarihi: 8.12.2019); Kaplanoğlu, R. (2019). Çekirge Kaplıca Hamamları. http://www.bursadakultur.org/18.pdf, (Erişim tarihi: 11.12.2019); Kaplanoğlu, R. ve Elbas, A. (2007). Bursa Çarşısının İncisi Koza Han. Bursa: Osmangazi Belediyesi Yayınları.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kaplanoğlu, R. (2019). Çekirge Kaplıca Hamamları, http://www.bursadakultur.org/18.pdf, (Erişim tarihi: 11.12.2019).