Kosova Mutfağı

Gastronomi Dünya Mutfağı

Barındırdığı farklı etnik gruplar ile Balkan mutfağının önemli bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenen Kosava mutfağında, diğer Balkan ülkeleri mutfak kültürünün etkileri de bulunmaktadır. Diğer yandan, Kosova mutfağı tarihsel süreç içerisinde Sırp, Türk, Yunan, Hırvat ve İtalyan mutfağından da etkilen bir mutfaktır. Kosova mutfağında, ekmek, et, peynir, süt, yoğurt, meyve ve sebzeler önemli yer tutmaktadır.

Kosova mutfağı, hamur işi ve et yemeklerinin ağırlıklı olduğu bir mutfaktır. Özellikle yörenin börekleri ve et yemekleri (fırınlanmış et yemekleri, köfte ve tavalar) tipik bir özellik taşımaktadır. Arnavut böreği, Boşnak böreği, Boşnak mantısı, kol böreği, Türk mantısı ve yoğurtlu börek Kosova’da yaygın olarak tüketilen hamur işi yemeklerdir. Kosova’nın klasik ve en çok tüketilen sebze yemekleri fasulye, biber ve patates iken kurubaklagiller de mutfakta yaygın biçimde kullanılmaktadır. Kosova mutfağında yemekler esas olarak kaynama yerine kavurma yöntemi ile hazırlanmaktadır. Börekler, turta, kebap, sosis, biber dolmaları, kuzu eti, fasulye ve sarma Kosova mutfağının en önemli yemeklerini oluşturmaktadır. Kosova mutfağındaki bu çeşitlilik etnik yapının yanı sıra iklimle de (yazlar sıcak ve kışlar uzun karlı ve soğuk) yakından ilişkilidir. Karasal ikliminin bir sonucu olarak Kosava’da yaz aylarında taze sebzeler tüketilirken, sonbahar ve kış aylarında ise turşular bolca tüketilmektedir. Kosova mutfağında salata bahar ve yaz aylarında yeşillik adıyla anılmakta, daha çok sebze ve çeşitli otların karışımından oluşmaktadır. Kışın ise turşu yaygın biçimde tüketilirken, biber, domates, karnabahar, lahana ve salatalık turşu yapımında öne çıkan sebzelerdir. Kahvaltı ise Kosova’da genellikle hafif olup, peynir, kruvasan, marul, omlet, salamlı tost, sandviç, çay ve kahveden oluşmaktadır. Kosova mutfağında süt eklenmiş tahıllar, simit, waffle, ballı veya marmelatlı krepler de sık şekilde özellikle çocuklar tarafından tüketilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Altaş, A. (2018). Güney Avrupa Mutfağı. İçinde; M. Sarıışık (Editör), Uluslararası Gastronomi Temel Özellikler – Örnek Menüler ve Reçeteler (ss.183-244). Ankara: Detay Yayıncılık; Wikiwand (2019). Kosova Mutfağı, https://www.wikiwand.com/tr/Kosova_mutfa%C4%9F%C4%B1, (Erişim tarihi: 25. 12. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Beinkosovo (2019) Food, http://web.archive.org/web/20180730042811/http://www.beinkosovo.com:80/food/, (Erişim tarihi: 26. 12. 2019).