Korfmann, Manfred. Prof. Dr.

Kişi Akademisyen Arkeolog İş ve Meslek Akademisyen

(1942 - 2005).

Hayatı Anadolu arkeolojisi ile geçmiş, Homeros’un İlyada’da ölümsüzleştirdiği antik Troya’da araştırmalar ve kazılar yürüten öncü bir arkeologtur. Korfmann, Almanya’nın Köln şehrinde doğdu (1942). 1962-1970 yılları arasında Frankfurt am Main Goethe ve American University of Beirut’ta prehistorya, Roma dönemi arkeolojisi ve eski çağ tarihi eğitimi aldı. Doktora çalışmasını tamamladıktan sonra, aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.

İlk alan araştırmalarına 1968 yılında Güney Afrika, Swaziland ve Mozambik’te başladı. Arkeolog olarak Anadolu’da çalışmaya ise 1972 yılında başladı. İlk olarak, Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Demircihöyük kazılarına başkanlık yaptı, ardından Çanakkale’de Beşiktepe kazılarını başlattı. Bu sayede Troya 50 yıllık bir aradan sonra yeniden kazılmaya başladı. Troya kazılarının devam ettiği yıllarda, Prof. Dr. K. Pizchelauri’yle birlikte Didi Gora’da (Gürcistan) ve Prof. Dr. K. Pizchelauri ve Dr. J. Bertram ile birlikte de Udabno’daki (Gürcistan) kazıların başkanlığını yürüttü. Korfmann’ın yaptığı çalışmalar ve gösterdiği özverinin bir sonucu olarak, Troya 1996 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla tarihi milli park olarak ilan edildi ve 1988 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Çalışmaları ile ilgili farklı kurumlar tarafından pek çok ödül almış olan Manfred Korfmann’a Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı ve fahri öğretim üyeliği verildi. Yine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin teklifi üzerine 2003 yılında Türk vatandaşlığını kabul etti ve kazılarda ona eşlik eden kazı işçilerinin taktığı ‘Osman Hoca’ lakabı nedeniyle de Osman adını aldı. 2004 yılında Çanakkale-Tübingen Troia Vakfı’nı kurdu. Anadolu ve Yakındoğu araştırmaları için çok önemli olan Tübingen Yakındoğu Atlası’nın 283 parçadan oluşan haritalarını Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne getirdi.

Prof. Dr. Manfred Korfmann, kazılarında en modern yöntemleri kullandı ve disiplinlerarası çalışmalarda bulundu. Kazı ekibini çok uluslu bir yapıda oluşturmaya özen gösterdi, Türk öğrenci ve akademisyenleri de çalışmalarına dahil etti. Gerçekleştirdiği tüm çalışmaları başından itibaren titizlikle yayımladı. Troya için başlattığı proje olan Studia Troica’yı yıllık olarak yayımladı. Ölümünden önce, Troya ve Çanakkale ile ilgili 6000 cilt kitabı Troia Vakfı’na bağışladı. Ölümünden sonra ise bağışladığı bu kitaplarla kurulan kütüphane, günümüzde Türkiye’de arkeoloji alanında en iyi dördüncü kütüphane özelliğini taşımaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Erdemir, H., Erdemir, H. ve Günday, O. (2009). Türkiye’de Eskiçağ ve Arkeolojinin Gelişmesinde Alman Bilim Adamlarının Etkisi, https://www.troiavakfi.com/prof-dr-m-osman-korfmann/ (Erişim tarihi: 10.10.2020); Weber, G. (2006). Neue Kämpfe um Troia. Genese, Entwicklung und Hintergründe einer Kontroverse, Klio, 88(1): 7-33.