Köprüköy Kaplıcaları

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Kaplıca ve çamur banyosuna yörede Deli Çermik adıyla bilinmektedir. Kaplıca tesisleri Deli Çermik Deresi’nin vadi tabanı düzlüklerinde kuruludur. Kaplıcanın kuzeyinde Savatlı ve Aşağı Çakmak köyleri, doğusunda Yukarı Söğütlü Köyü, güneyinde Köprüköy Kasabası, batısında ise Eğilmez Köyü yer almaktadır.

Kaplıca, su kaynağı, suyun toprakla karıştığı çamur ve kaynak suyunun toplandığı açık havuz kompleksinden meydana gelmiştir. Kaplıca suyu 26 Co olup, bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu, karbondioksitli, demirli ve bromürlü bir bileşime sahiptir. Suyun Ph değeri 6,12’dir. Akım değeri ise üç lt/s’dir. Radyoaktivitesi 0,59 emandır. Kaynak suyu çıkışta berrak ve şeffaftır. Tuzluluk sıfır, çözünmüş oksijen altı ppm’dir. Kaynak fiziksel sınıflamada hipotermal-hipotonik sudur. İçeriğinde madensel tuzların az bulunması nedeniyle içmeye uygun değildir. Yöre halkı tarafından ılık suyunda banyo yapmak ve çamurundan yararlanmak suretiyle değerlendirilmektedir. Pliyosen killerinin bulunduğu alandan çıktığı için çamur banyosu olarak kullanılmaktadır.

Kaplıca suları anemi (kansızlık), deri hastalıkları, mide hastalıkları, kadın hastalıkları, metabolizma bozuklukları, nevralji (sinir ağrıları), nevrit (sinir iltihabı), nütrisyon (beslenme bozuklukları) ve romatizma gibi rahatsızlıklar üzerinde tedavi edici etkileri belirlenmiştir. Banyo tedavisi; düşük tansiyonlular, astenik ve anemik bünyeler, romatizma ve deri hastalıkları, siyatik ve felçlere önerilmektedir. Kaynak civarında kükürt kokusu duyulmamaktadır. Hastalar, suyun oluşturduğu bikarbonatlı çamuru vücutlarına sürerek fayda sağlamaktadır. Önce, çamuru sürüp güneşe yatarlar, sonra çamur kuruyup bedeni sıkıştırmaya başladığında, ılık suya girip temizlenirler. Bu tarz bir tedavi şekli ve süresi sonunda, özellikle ağrılı hastalıkların son bulacağı yolunda yaygın bir kanıya sahiptirler.

Şifalı suyunun özelliklerini kaybetmemesi, yabancı sızıntı ve farklı karışımlardan korunması amacıyla kaptajı yapılan çermiğin, gerek tedavi tesislerinin, gerekse konaklama ve sosyal tesislerinin henüz yeterli düzeye çıkarılmamıştır. Tarihi gelişimi oldukça eski olan Deli Çermik Kaplıcası, yakın yıllara (1994) kadar fazla önemi olmayan bir termal merkez durumundaydı. Kaplıca 1994 yılına kadar belediye tarafından özel kişilere kiraya verilmekteydi. Kaplıca 1994 yılından sonra Köprüköy Belediyesi tarafından işletilmeye başlanıldı. Bu tarihten sonra modern tesislerin yapımına hız verilmiş ve termal merkezi modern bir görünüme kavuştu.

Uzun yıllardan beri halkın rağbet ettiği yerlerin başında gelen bu şifalı kaplıcada farklı özelliklere sahip konaklama tesisleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en basit olanını, bir oda bir mutfaktan oluşan ve termal banyoya sahip olmayan pansiyon tipi oluşturmaktadır. Kaplıcaya gelenlere hizmet veren ilk otel 1960 tarihinde yapılmış olup 25 yatak kapasitelidir. Ayrıca buna ilaveten 1996 yılında yapılan 75 yatak kapasiteli otel de kaplıcaya gelen turistlerin konaklaması için hizmete açıldı. Kaplıcada termal tedavi amaçlı üstü açık yüzme havuzları, erkekler hamamı, kadınlar hamamı, çamur banyosu, soyunma odaları bulunmaktadır. Ayrıca belediye tarafından işletilen büfe lokanta ve kafeterya tesisleri de bulunmaktadır. Diğer gereksinimler yakın olan ilçe merkezinden karşılanmaktadır. Burası aynı zamanda bir mesire yeri de olduğundan burada mangal yakabilmek piknik yapabilmek de mümkündür. Bu yönüyle de yakın çevre ve yöre halkı tarafından yoğun bir kullanıma sahiptir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akkuş, İ., Akıllı, H., Ceyhan, S., Dilemre, A. ve Tekin, Z. (2005), Türkiye Jeotermal Kaynakları Envanteri. Ankara: Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Envanter Serisi: 340-341; Başar, Z. (1973). Erzurum İlinin Şifalı Suları: Yerleri, Genel Durumları, Nitelikleri. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 13; Doğanay, H. ve Soylu, H. (1999). Deli Çermik Kaplıcasının Turizm Açısından Önemi, Türk Coğrafya Dergisi, 34: 1-18; Özdemir, M. (1974). Erzurum ve Civarında Şifalı Suların Fiziko–Kimyasal Analizleri ve Sağlığa Etkili Özellikleri. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 333; Papuçcu, K. (1993). Köprüköy-Deli Çermik Alg Florası Üzerinde Bir Araştırma (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Doğanay, H. ve Soylu, H. (1999). Deli Çermik Kaplıcasının Turizm Açısından Önemi, Türk Coğrafya Dergisi, 34: 1-18.