Konaklama Yöneticisi

İş ve Meslek Otel Müdürü

Yönetici kar ve riski başkalarına ait olmak üzere, üretim elemanlarını harekete geçiren ve işletmeyi çalıştırma sorumluluğunu alan kişi olarak tanımlanabilir. Konaklama işletmeleri tüketicilerin temel olarak geceleme, isteğe bağlı olarak yiyecek-içecek ve eğlence gibi ihtiyaçlarının karşılandığı işletmelerdir. Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, kamping, apart otel, hostel, termal turizm tesisi, kırsal turizm tesisi gibi birçok farklı özellikte konaklama işletmesi vardır. Aynı zamanda konaklama işletmesi kamuya bağlı veya özel kişilere ait olabilir. Büyüklük bakımından da 25 ya da daha az odaya sahip konaklama işletmeleri olabildiği gibi, 5000’den daha fazla odası olan çok büyük konaklama işletmeleri de vardır. Bu durumda konaklama yöneticisinin nitelikleri, sorumlulukları ve görevleri de oldukça fazla çeşitlilik göstermektedir. Farklı özelliklere sahip olsa da konaklama işletmelerinde işlerin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için çeşitli kademelerde yöneticilere ihtiyaç vardır.

Konaklama işletmelerinde kullanılacak emek, sermaye, doğal kaynak gibi üretim faktörlerinin miktarını ve niteliğini belirleyen, üretim faktörlerini tedarik ederek işletmenin üretimini, gelişmesini ve karlılığını sağlamak için gerekli faaliyetleri yapan kişiler konaklama yöneticisidir. Konaklama yöneticisi işletme sahibinin belirlediği şirket politikalarını yorumlamaktan ve uygulamaktan sorumludur. Konaklama yöneticilerinin sorumlulukları işletmenin büyüklüğüne ve çalışan sayısına bağlı olarak değişmektedir. İşletmenin bütününden sorumlu olan konaklama yöneticilerinin temel görevi misyonu belirlemek, stratejik planlama yapmak ve faaliyetlerin organizasyon ve kontrolüdür. Diğer görevler; yıllık bütçeleri hazırlama, karar verme, pazarlama stratejilerini belirleme, müşterileri lobide karşılama, şikâyetlerin çözülmesini sağlama, müşteri hizmetleri, çalışan ilişkileri ve diğer iç faaliyetlere ilişkin bölüm yöneticileri veya dışarıdan gelen danışmanlarla görüşmeler yapmadır.

Konaklama yöneticisinin sahip olması gereken yönetsel yetenekler kavramsal, beşeri ve teknik olmak üzere üç grupta toplanabilir. Kavramsal yetenek kapsamında işletmenin bütünü için yeni planlar hazırlama, politikalar saptama ve planlanmış eylemlerin uzun dönemli sonuçlarının tahmin edilmesi söz konusudur. Yönetim piramidinin en üst kademesinde yer alan konaklama yöneticisinin bu yeteneğe sahip olması önemlidir. İnsanları içten gelen bir hevesle çalışmaya ikna edebilmek ve işletmede işbirliği ortamının sağlanması beşeri yetenek kapsamında değerlendirilir. Doğrudan yönetmekle sorumlu bulunulan alan hakkındaki gerekli bilgilere sahip olunması teknik yetenek kapsamında değerlendirilir ve konaklama yöneticisi için gerekli ama tek başına yeterli bir yetenek değildir.

Konaklama yöneticisinin başarılı olabilmesi için birtakım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Hoşgörülü olma, soğukkanlılık, dürüstlük ve dinamiklik kişisel özellikler olarak sıralanabilir. Aynı zamanda konaklama yöneticisi kendini sürekli yenileyen, zamanını etkin bir şekilde kullanabilen, astları ile uyum ve işbirliği içerisinde çalışabilen tarafsız ve adil, sorumluluk duygusuna sahip ve ayrıntılar ile ilgilenmeyi seven bir kişi olmalıdır. Konaklama işletmelerinde bulunan bölümlere ve bu bölümlerde yürütülen işlere hâkim olması gereken konaklama yöneticisi, fikirlerini açıkça ifade edebilen, alanı ile ilgili gerekli bilgi ve donanıma sahip ve beşeri ilişkiler konusunda yetenekli olmalıdır.

Konaklama yöneticisinin görevleri kısa, orta ve uzun vadede yapılması gereken işler olarak üç grupta ele alınabilir. Kısa vadede yapılması gerekenler hizmet kalitesinin kontrolü ve gelir-gider kontrolüdür. Astların eğitimi, hizmet stratejilerinin piyasanın değişen koşulları ile uyumlaştırılması orta vadede yapılması gerekenlerdir. Uzun vadede ise işletme sermayesi ve nakit yönetimi ile ilgili kararların alınması, örgütsel istikrarın sağlanması gerekir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akbaba, A. ve Çavuşoğlu, F. (2017). Konaklama İşletmeciliği. İçinde; Turizm İşletmeciliği Endüstriyel ve Yönetsel Boyutlar (Editörler, A. Akbaba, Z. Öter, M.E. Güler ve V. Altıntaş). Ankara: Detay Yayıncılık; Bolat, T., Aytemiz Seymen, O., Bolat, O. İ. ve Erdem, B. (2009). Yönetim ve Organizasyon (Gözden geçirilmiş İkinci Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; İplik, F. (2016). Otellerde Yönetim ve Yönetici Kavramı. İçinde; Otellerde Yönetim (Editör, Akoğlan Kozak, M.). Ankara: Detay Yayıncılık; Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2010). Genel Turizm İlkeler Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık; Maviş, F. (2006). Otel Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Şener, B. (2001). Modern Otel İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon (Geliştirilmiş Üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.